Post main image

Ένας εφιάλτης για τους περισσότερους νέους γονείς είναι όταν το  μωρό δεν κοιμάται στην κούνια του παρά μόνο στην αγκαλιά. Ωστόσο, εμείς σας έχουμε την λύση και σας παραθέτουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχετε.


Οι γονείς αφιερώνουν πολύ χρόνο στην αγορά μιας άνετης κούνιας για το νεογέννητό τους. Θέλουν να δημιουργήσουν μια τέλεια φωλιά, ώστε να απολαμβάνει τον ύπνο, που είναι τόσο απαραίτητος και χρήσιμος  για την ανάπτυξη του.
Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά προτιμούν να αποκοιμηθούν στην αγκαλιά, στο καροτσάκι ή ακόμα και στο κάθισμα αυτοκινήτου παρά στην κούνια τους κι εκεί αρχίζει το δράμα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που πολλοί γονείς προτιμούν να πάρουν το μωρό στην κρεβατοκάμαρα τους.
Υπάρχουν, όμως, εύκολοι τρόποι για να πείσετε το μωρό να κοιμηθεί στην κούνια του κι εσείς να πάτε επιτέλους για ύπνο στο δικό σας κρεβάτι.

Γιατί τελικά το μωρό δεν κοιμάται στην κούνια του;


Όσο τα μωρά βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους περιβάλλονται από διάφορους λευκούς θορύβους και ζεστασιά, ενώ κάνουν χαλαρωτικές κινήσεις. Όπως φαντάζεστε, οι πρώτες εβδομάδες τους ως νεογέννητα είναι μία νέα εμπειρία που πρέπει να συνηθίσουν. Έτσι, προτιμούν να κοιμούνται στο στήθος της μαμάς, στα χέρια του μπαμπά ή στο νέο τους καρότσι.
Σύμφωνα με το What to Expect, ακόμα κι αν  αφήσετε το μωρό απαλά από τα χέρια σας στην κούνια, μπορεί να το καταλάβει είτε εκείνη την στιγμή, είτε λίγο αργότερα. Τα νεογέννητα βιώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου τους σε κατάσταση REM, που χαρακτηρίζεται από συσπάσεις των άκρων, κραυγές, στεναγμούς και ακόμη και σύντομο ξύπνημα. Έτσι, μόλις ξυπνήσουν και παρατηρήσουν ότι δεν κοιμούνται εκεί που ήταν πριν, νευριάζουν.
Σύμφωνα με την Healthline, άλλοι λόγοι για τους οποίους τα μωρά μπορεί να απορρίψουν ξαφνικά την κούνια τους οφείλονται σε:

  • Ανάπτυξη
  • Πόνος στα δόντια
  • Ασθένεια/Αδιαθεσία
  • Παλινδρόμηση ύπνου

Με δεδομένο ότι τα βρέφη δεν φημίζονται για την υπομονή τους, η προσπάθεια να κοιμηθούν στην κούνια, μπορεί να μην έχει καλή κατάληξη.

Πώς να πείσετε το μωρό σας να κοιμάται στην κούνια;

δεν κοιμάται στην κούνια
Σύμφωνα με το Parents, είναι σημαντικό να κάνετε την κούνια να μοιάζει ως ένα περιβάλλον που θυμίζει την κοιλιά της μαμάς. Βάλτε το μωρό σας στο κρεβάτι απαλά με την πλάτη του να βρίσκεται σε σταθερή περιοχή χωρίς να υπάρχουν αντικείμενα που θα του αποσπάσουν την προσοχή. Διατηρήστε το δωμάτιο ζεστό και αποφύγετε τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες ή τα παπούτσια στην κούνια για να μειώσετε τον κίνδυνο ξαφνικού παιδικού θανάτου (SIDS).
Εάν το παιδί είναι κάτω των 3 μηνών, ταΐστε το και βάλτε το απαλά στην κούνια. Εάν είναι μεγαλύτερο, χρησιμοποιήστε έναν υπνόσακο για επιπλέον ζεστασιά και ασφάλεια. Αν εξακολουθεί να αντιστέκεται, σταθείτε δίπλα στην κούνια για μερικά λεπτά με το χέρι σας στην κοιλιά του -μία κίνηση που θα ηρεμήσει το μωρό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ντύστε το μωρό άνετα
  • Βάλτε ως μουσική υπόκρουση λευκούς θορύβους
  • Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός είναι σκοτεινός και χαλαρωτικός. Κλείστε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και χρησιμοποιήστε λαμπτήρες χαμηλής ισχύος ή νυχτερινά φώτα για να ελέγξετε το μωρό ή να αλλάξετε πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Τοποθετήστε ένα ρούχο σας δίπλα στο μωρό ώστε να μυρίζει το άρωμα σας και να νιώθει πιο οικεία
  • Ταΐστε το νεογέννητό σας κάθε 2-3 ώρες, 8-12 φορές την ημέρα
  • Να είστε συνεπείς και να τηρείτε την ρουτίνα ύπνου

Πηγή: Babygaga

Διαβάστε επίσης:

Πόσες ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για τους έφηβους;