Το παιδί στον κόσμο της τεχνολογίας
Share
Γράφει ο φιλόλογος Γιάννης Ρουκουνάκης
Σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, που κάθε μέρα υποδεχόμαστε ένα καινούργιο τεχνολογικό επίτευγμα. Πλήθος κόσμου διερωτάται: κινητό ή τάμπλετ, τάμπλετ ή ηλεκτρονικός υπολογιστής;
Ας αναφερθούμε πρώτα στα ερωτήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν από την αγορά ενός τάμπλετ και μάλιστα όταν στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά. Γιατί τάμπλετ και πότε; Πόση ώρα και σε ποια ηλικία;
Μια ματιά γύρω μας είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει κανείς ότι κάθε οικογένεια διαθέτει από τουλάχιστον ένα τάμπλετ που σε συνδυασμό με τα κινητά τηλέφωνα των γονιών αποτελούν το ηλεκτρονικό πάρκινγκ της οικογένειας. Από παιδιά τριών χρονών μέχρι μια ανάσα πριν την ενηλικίωση ο μαγικός καθρέφτης είναι παρών όλες τις ώρες, μαγνητίζοντας τους ιδιοκτήτες του στον εντυπωσιακό κόσμο των γραφικών.
Πόσες είναι οι φορές που κάποιος γονιός προκειμένου να φάει το παιδί όλο του το φαγητό και η ώρα του μεσημεριανού να κυλήσει με ηρεμία, χωρίς φωνές και κλάματα, πάρκαρε το παιδί του μπροστά από μια οθόνη χαζεύοντας κινούμενα σχέδια; Πόσες και οι φορές που το κινητό ή το τάμπλετ ήταν εκεί για να απασχολήσει τα παιδιά ενώ ο γονιός, ελεύθερος πια, μπορούσε να ασχοληθεί με τις δικές του υποθέσεις είτε αυτές ονομάζονται δουλειές στο σπίτι είτε ένας ήσυχος καφές με φίλους;
Κάνεις δεν αμφισβητεί τη μαγεία που μπορεί να προσφέρει μια οθόνη στην οποία προβάλλονται αγαπημένα παιδικά ή που φιλοξενεί τα πιο δελεαστικά παιχνίδια. Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να καταφεύγουμε σε αυτή τη λύση και αν οι συνθήκες μας οδηγήσουν εκεί , γίνεται με τον σωστό τρόπο;
- Καταρχάς, πριν φτάσετε στην υπόσχεση ή στην αγορά κάποια ηλεκτρονικής συσκευής σκεφτείτε το όφελος που θα έχει η αγορά αυτή στο παιδί σας.
- Εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά θα πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου που βλέπουν τα παιδιά, να επιλέγετε με γνώμονα τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και την ηλικία.
- Στη συνέχεια οφείλετε να θέσετε ένα όριο σχετικά με την χρήση του τάμπλετ ή της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα παιδιά είναι γεγονός ότι εθίζονται πιο εύκολα από τους μεγάλους και όποια προσπάθεια περιορισμού και χαλιναγώγησης της επαφής τους με τις οθόνες είναι βέβαιο ότι θα φέρει συγκρούσεις και καβγάδες με τους γονείς. Είναι όμως αναγκαίο να τεθούν όρια.
Στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών-δώρων βρίσκεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια αστείρευτη βιβλιοθήκη πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και δράσεις που θα συμβάλλουν στην πνευματική εξέλιξη και παράλληλα στην όξυνση των δεξιοτήτων του παιδιού.
Μπορεί φυσικά το ίδιο τεχνολογικό προϊόν να κατευθύνει το παιδί σε μονοπάτια και παγίδες που κανένας γονιός δεν θα ήθελε , γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίος ο έλεγχος από τον ίδιο τον γονιό σε συνδυασμό με την σωστή ενημέρωση για το τι μπορεί να συναντήσει και με ποιον τρόπο θα πρέπει να συμπεριφερθεί σε κάθε περίπτωση.
Ένα κινητό τηλέφωνο με την σειρά του μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο και ασφαλές καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζετε το παιδί σας ανά πάσα ώρα και στιγμή, διώχνοντας φόβους και ερωτηματικά όπως το που να είναι και με ποιόν. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου όμως κινείται παράλληλα με έναν μεγάλο κίνδυνο που ονομάζεται social media και τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της καθημερινής εξάρτησης από αυτά. Η καθημερινή τους χρήση ειδικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους συμβάλλει συχνά στην διάσπαση και επιπόλαιη εκτέλεση των σχολικών καθηκόντων των παιδιών.
Η τεχνολογία είναι εδώ, εξελίσσεται, προχωράει και εισβάλλει στη ζωή μας με πολλούς τρόπους. Ο εχθρός που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η αμάθεια, η άγνοια όλης αυτής της τεχνολογικής δύναμης που με την σωστή καθοδήγηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην καλλιέργεια του παιδιού, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στο σμίλευμα της προσωπικότητας του. Γι’ αυτό πριν αποκλείσετε το παιδί σας από την αγορά οποιουδήποτε τεχνολογικού προϊόντος ενημερωθείτε πρώτα για τις λειτουργίες αυτού, τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που ενέχει. Βρείτε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει μια πόρτα στον κόσμο της γνώσης και όχι άλλο ένα ηλεκτρονικό πάρκινγκ για τα παιδιά σας.