Post main image

Το μωρό ίσως για λίγο να έχει αστεία εμφάνιση

Το κεφάλι του ίσως ζουλήχτηκε λίγο από το ταξίδι του μέχρι τη γέννησή του και ίσως έρθει στον κόσμο “στολισμένο” με λεπτό χνούδι. Μπορεί επίσης να έχει πρησμένο πρόσωπο και μάτια, τα οποία μάλιστα είναι κλειστά και λίγο κολλώδη. Μην ξεχνάς ότι πέρασε 9 μήνες στην μήτρα αλλά λίαν συντόμως θα μοιάσει στο όμορφο μωρό που φαντάστηκες.

 

Μην περιμένεις γκριμάτσες επιβράβευσης ή χαμόγελα μέχρι τις 6 εβδομάδες

Μέχρι τότε δουλεύεις για ένα αφεντικό το οποίο μόνο παραπονιέται. Για να αντέξεις στην εξάντληση και τη συναισθηματική αναστάτωση κράτα αυτό στο μυαλό σου: Οι προσπάθειές σου δεν πάνε χαμένες στο μωρό σου αυτές τις πρώτες μέρες. Ίσα ίσα αισθάνεται άνεση κοντά στην μαμά του και τον μπαμπά του, νιώθει δέσιμο και του αρέσει να είστε κοντά του.

 

Κάνε στεγνό καθάρισμα στο μωρό μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος

Εάν το διατηρήσετε στεγνό τότε θα «πέσει» γρηγορότερα συνήθως μέσα σε 2 εβδομάδες. Πέρα απ’ αυτό τα νεογέννητα δεν είναι και τόσο βρώμικα! Εάν ο ομφάλιος λώρος υγρανθεί, στεγνώστε τον. Και αν η ρίζα αιμορραγεί λίγο όταν πέσει ο λώρος δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να σας τρομάξει στην αρχή αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.

Θα το καταλάβεις αν έχει χορτάσει

Το μωρό χρειάζεται να τρώει κάθε 2 με 3 ώρες αλλά αν θηλάζει είναι δύσκολο να ξέρετε πόσο γάλα ήπιε. Το βάρος του μωρού αποτελεί την καλύτερη ένδειξη γι’ αυτές τις πρώτες μέρες. Ο παιδίατρός σας θα το ελέγξει το πρώτο διάστημα. Ένα νεογέννητο χάνει 5-8 % από το βάρος που είχε κατά τη γέννησή του μέσα στην πρώτη εβδομάδα αλλά κανονικά θα το ξαναπάρει πίσω μέσα στη δεύτερη. Η πάνα μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν μετρητής: Το πρόγραμμά του τις πρώτες 5 μέρες είναι ασυνάρτητο αλλά μετά από αυτές θα δεις 5-6 βρεγμένες πάνες τη μέρα και τουλάχιστον 1 ή 2 αφοδεύσεις.

 

Το ξηρό δέρμα είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα

Αρχικά μπορεί να είναι απαλό σαν μετάξι αλλά αυτό με τον καιρό αλλάζει. Αν κάποιος ζει μέσα σε υγρό περιβάλλον για 9 μήνες και ξαφνικά εκτεθεί στον αέρα θα έχει οπωσδήποτε ξηροδερμία. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα σχετικά με το ξηρό δέρμα (απλά ξεφλουδίζει) αλλά αν επιμένεις να κάνεις κάτι, αναζήτησε μία υποαλλεργική κρέμα χωρίς άρωμα. Μικρά κόκκινα σπυράκια, εξανθήματα από την πάνα ακόμη και βρεφική ακμή ίσως κάνει την εμφάνισή της. Η ακμή έχει την τάση να διαρκεί μερικούς μήνες έτσι μπορείτε να έχετε χαριτωμένες φωτογραφίες με το νεογέννητό σας σ’ αυτή την κατάσταση πριν τον πρώτο μήνα.

Δεν πρέπει να τρυπώσετε στο σπίτι

Ζήστε μια φυσιολογική ζωή αλλά να χρησιμοποιείτε κοινή λογική όταν βγαίνετε έξω. Κράτησε το μωρό μακριά από τον ήλιο και απόφυγε τους άρρωστους ανθρώπους (κυρίως τα πάρτι με μικρά παιδιά) και τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό (όπως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στη διάρκεια των διακοπών). Συμβούλευσε τα μεγαλύτερα αδέρφια να αγγίζουν το μωρό στα πόδια αντί για τα χέρια και το πρόσωπο, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει να αποφευχθεί ή να εξαπλωθεί η μόλυνση. Όρισε το μεγαλύτερο παιδί σαν πράκτορα της υγιεινής καθώς θα του αρέσει πολύ να λέει στους καλεσμένους “Μην αγγίζετε το μωρό προτού πλύνετε τα χέρια σας”.

 

Τα μωρά κλαίνε πολύ και αυτός είναι ο τρόπος τους να επικοινωνούν

Οι διαπεραστικές τους τσιρίδες θα σας ενημερώσουν όταν θα πεινάνε, κρυώνουν, έχουν λερωθεί ή θέλουν αγκαλιά. Αυτές οι πρώιμες συζητήσεις μπορεί να είναι εκνευριστικές, αλλά να είστε σίγουροι ότι με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε καλύτερα τι επιθυμούν.

Τα μωρά κοιμούνται πολύ αλλά όχι για μακρά διαστήματα

Οι πρώτοι 3 μήνες είναι δύσκολοι για όλους. Τα μωρά χρειάζεται να τρώνε κάθε 2 ή 3 ώρες έτσι κι εσείς δεν μπορείτε να κοιμηθείτε πολύ. Αλλά αυτό γίνεται καλύτερο στη συνέχεια αφού τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμούνται για 6-8 ώρες από τους 3 μήνες και μετά. Εν τω μεταξύ προσπάθησε να βάλεις πρόγραμμα στο μωρό τόσο για τη μέρα όσο και για τη νύχτα: στη διάρκεια της μέρας μην το αφήνετε να κοιμηθεί για περισσότερο από 3 ώρες χωρίς να το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε, τη νύχτα αφήστε το να κοιμηθεί όσο θέλει άπαξ και ξαναπάρει το βάρος που έχασε με τη γέννηση.

Το στάδιο στο οποίο είναι νεογέννητο διαρκεί λίγο

Αγχωμένος, κουρασμένος και μόνος; Πράγματι, αυτές οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες. Αλλά σύντομα θα τις αφήσετε πίσω σας. Οι μητέρες που έχουν πάνω από ένα παιδί εξομολογούνται ότι όσο είχαν ένα παιδί αγχωνόντουσαν με καθετί από το ν’ αλλάξουν πάνες μέχρι και για το κλάμα του μωρού, με τον ερχομό όμως του δεύτερου παιδιού όλα άλλαξαν αφού τους ενδιέφερε περισσότερο να έχουν αγκαλιά το μωρό τους, να το φιλούν και να περνάνε χρόνο μαζί του.