Υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι (2ο μέρος)
Share
Όταν σκεφτόμαστε να βελτιώσουμε την υγεία μας έχουμε την τάση να εστιάζουμε στη διατροφή και την άσκηση αλλά ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο εστιάζοντας στο πώς το περιβάλλον μας επηρεάζει το σώμα μας. Το σπίτι μας είναι το μέρος στο οποίο περνούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας επομένως είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τρόπους ώστε να δημιουργήσετε πιο υγιεινό περιβάλλον σε αυτό. Είτε αυτό σημαίνει καθαρίζοντας πιο συχνά είτε απομακρύνοντας τις επιβλαβείς τοξίνες και δίνοντας προσοχή στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε καθώς αυτό καθορίζει και τη διάθεση μας.
Κρατήστε μακριά τους ανεπιθύμητους επισκέπτες
Ποντίκια, κατσαρίδες, μυρμήγκια και άλλα έντομα είναι ενοχλητικά, αλλά αυτά συνήθως δεν αποτελούν τόσο μεγάλη απειλή για την υγεία όσο τα τοξικά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε για να τα ξεφορτωθούμε. Τα παρασιτοκτόνα μολύνουν τον αέρα που το παιδί σας αναπνέει και το πάτωμα που αυτό παίζει. Αντί γι’ αυτό καλύψτε τις χαραμάδες στο πάτωμα και τους τοίχους , κρατήστε καθαρή την κουζίνα και απομακρύνετε τα απομεινάρια φαγητού. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε παρασιτοκτόνα αγοράστε την μικρότερη δυνατή ποσότητα και επιλέξτε τζελ ή δολώματα προκειμένου να αποφύγετε τα σπρέι.
Κλειδώστε τα δηλητηριώδη προϊόντα
Αυτό δεν σημαίνει μόνο τα καθαριστικά, τα φάρμακα και τα προϊόντα κοσμετολογίας που περιέχουν καυστικά συστατικά όπως το ασετόν αλλά επίσης και τα αρώματα, τα αιθέρια έλαια, το στοματικό διάλυμα, τα προϊόντα για μετά το ξύρισμα και οι βιταμίνες. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο δηλητηριάζονται από την κατάποση καθημερινών προϊόντων που χρησιμοποιούμε στο σπίτι.
Καθαρίστε το σπίτι
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της καθαριότητας. Εκτός από την απομάκρυνση της βρωμιάς και των μικροβίων η καθαριότητα βοηθάει στην υγεία μας, στην φροντίδα των γύρω μας, του σπιτιού μας και των υπαρχόντων μας. Επιπλέον κάνει το περιβάλλον γύρω μας πιο ευχάριστο. Ωστόσο η καθαριότητα γίνεται ευκολότερη αν δεν χρειάζεται συνέχεια να κάνουμε ξεκαθάρισμα στα πράγματά μας. Κάνετε συνήθεια να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους και μάλιστα να συμμετέχει κάθε μέλος της οικογένειας στη διαδικασία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν ώστε να μην καθαρίσει εκτός αν είναι άρρωστος ή ανίκανος για κάποιους λόγους να συμμετέχει. Ακόμη και τα νήπια μπορούν να διδαχθούν να βάζουν τα παιχνίδια τους σε καλάθια ή κουτιά.
Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα
Αναλογικά με τους ενήλικες τα παιδιά εισπνέουν περισσότερο αέρα όταν αναπνέουν και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην επίδραση των ρύπων που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους. Το να μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι είναι αυτονόητο! Σταματήστε όμως και τις πιο ύπουλες απειλές όπως η μούχλα με τη χρήση συσκευών εξαερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο αλλά και έναν αφυγραντήρα ο οποίος θα κρατάει χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι. Όταν καθαρίζετε, βάφετε ή στρώνετε χαλιά κρατήστε ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες. Προσέξτε, επίσης, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των ρούχων καθώς πολλά απορρυπαντικά πλυντηρίου περιέχουν χημικά τα οποία ενδεχομένως να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα.
Κάνοντας αυτές τις αλλαγές μπορείτε να προστατευτείτε από ασθένειες αλλά ακόμη και να διατηρήσετε την υγεία σας για πολύ καιρό.