Post main image

Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά εκτίθενται σε τοξίνες ακριβώς κάτω απ’ τη στέγη του ίδιου τους του σπιτιού. Μάθετε πώς να κάνετε τον χώρο του σπιτιού υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον και προφυλάξτε την οικογένειά σας.

Το σπίτι σας θα έπρεπε να είναι ένα καταφύγιο, ο χώρος όπου τα παιδιά σας νιώθουν προστατευμένα. Εντούτοις, περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά τραυματίζονται στο σπίτι κάθε χρόνο. Τα παιδιά ξοδεύουν το 90% του χρόνου τους στο εσωτερικό του σπιτιού, επομένως ένα υγιεινό περιβάλλον είναι αποφασιστικής σημασίας αφού πολλές απειλές δεν είναι εμφανείς. Ακολουθούν επομένως ορισμένα βήματα τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικά για να προφυλαχτείτε.

 

Να είστε προσεκτικοί με τα καυτά υγρά

Προφανώς και γνωρίζετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να γλιστρήσει και να πέσει μέσα στη μπανιέρα αλλά είναι επίσης πιθανόν να καεί σοβαρά. Το καυτό νερό μπορεί να ζεματίσει την επιδερμίδα του παιδιού όπως ακριβώς η φωτιά. Ένα μωρό ή νήπιο που εκτίθεται στους  60°C μπορεί να ζεματιστεί σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι μέχρι τους 48 °C και πάντα να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού πριν να βάλετε το παιδί σας μέσα στη μπανιέρα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και όταν σερβίρετε στα παιδιά τα γεύματά τους όπως σούπες ή ζωμούς καθώς θα μπορούσαν να τα ζεματίσουν.

Ασφαλίστε τα παράθυρα

Κάθε χρόνο περισσότερα από 4.000 παιδιά καταλήγουν στα επείγοντα μετά από την πτώση τους από παράθυρο. Κάθε παιδί έχει την περιέργεια να δει τι υπάρχει έξω από αυτά αλλά η άγνοια κινδύνου τα οδηγεί στον τραυματισμό τους . Για να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις είναι καίριας σημασίας να τοποθετήσουμε  “οδηγούς” μπλοκαρίσματος ή κλειδαριές τις οποίες θα μπορούν να ανοίξουν μόνο οι ενήλικες. Εάν είστε τυχεροί μπορεί τα παράθυρά σας ήδη να έχουν προεγκατεστημένες κλειδαριές. Όσον αφορά τα παράθυρα, τα μωρά και τα νήπια κινδυνεύουν να πνιγούν από τα κορδόνια που κρέμονται από τα στόρια και τα σκίαστρα γι’ αυτό τοποθετήστε τις κούνιες και τα άλλα έπιπλα μακριά τους. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε κουρτίνες ή προστατευτικά παραθύρων χωρίς κορδόνια στα υπνοδωμάτια των παιδιών.

Περιορίστε τις πτώσεις

Αποτελούν την κύρια αιτία απροσδόκητων τραυματισμών για τα παιδιά 14 ετών και κάτω. Ο κίνδυνος για ένα παιδί να τραυματιστεί σε μία πτώση από τα σκαλιά ή από τα έπιπλα πολλαπλασιάζεται όταν δεν είναι σταθερά. Τα μικρά παιδιά είναι εύκολο να χάσουν την ισορροπία τους. Τοποθετήστε επιτοίχιες πόρτες στην κορυφή της σκάλας αλλά και στο κάτω μέρος και παράλληλα προστατευτικά στις γωνίες και στις άκρες από τα τραπέζια και τα τζάκια ώστε να προστατέψετε το παιδί σας απ’ το να χτυπήσει το κεφάλι του αν πέσει πάνω σε αυτά.

Να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο φωτιάς

Τα παιδιά με ηλικία από 5 ετών και κάτω είναι δύο φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους σε πιθανή πυρκαγιά απ’ ότι τα μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες καθώς είναι πιο δύσκολο να σωθούν μόνα τους. Είναι σημαντικό να έχετε έναν ανιχνευτή καπνού σε κάθε όροφο αλλά και σε κάθε υπνοδωμάτιο. Να θυμάστε να τους ελέγχετε κάθε μήνα. Επιπλέον απαραίτητος είναι ο πυροσβεστήρας πολλαπλών χρήσεων και μην ξεχνάτε όταν τον χρησιμοποιείτε να στοχεύετε πάντα στη βάση της φωτιάς.

                                                                                                                                                  Συνέχεια στο 2o μέρος