Post main image

Κάπου ανάμεσα στους 18 μήνες και τα 3 χρόνια, το χαριτωμένο, γλυκό και υπάκουο παιδάκι σας θα μετατραπεί σε ένα νήπιο- επαναστάτη. Φυσικά, αυτό στην αρχή μπορεί να είναι αστείο και χαριτωμένο. Αλλά μετά από μερικές ημέρες, το να διαχειριστείτε ένα νήπιο που θέλει να κάνει κουμάντο γίνεται εντελώς εξοργιστικό, το οποίο σας αφήνει να αναρωτιέστε γιατί το παιδί σας συμμετέχει σε αγώνες εξουσίας. Ακόμη και μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα φαντάζει αδύνατη!
Πηγαίνετε στο σούπερ- μάρκετ και διαπραγματεύεστε εάν θα μπει στο καρότσι ή όχι, μετά από δύο λεπτά έχει ένα μεγάλο ξέσπασμα θυμού και πέφτει στο πάτωμα γιατί δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στον χώρο. Ο κόσμος στα μάτια του παιδιού σας καταρρέει και η ζωή δεν μπορεί να συνεχίσει. Ίσως ανακαλύψετε και την καινούργια αγαπημένη του λέξη, το ΟΧΙ.
Κάπου σ’ αυτό το σημείο αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε. Μην ανησυχείτε, το έχετε!
Εάν το παιδί σας παίρνει τον έλεγχο, ορίστε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Γιατί τα νήπια θέλουν να κάνουν κουμάντο;

Dealing with a bossy toddler
Via Pexels

Σύμφωνα με το Today’ s Parent, ειδικοί αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχολόγοι αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά έχουν γίνει πιο κυρίαρχα από ποτέ. Είναι απαιτητικά, αυταρχικά, προκλητικά και αχόρταγα. Μερικές φορές μπορεί να είναι γοητευτικά ή αστεία επειδή σε πείθουν ότι είναι ηγέτες αντί για ακόλουθοι. Άλλες φορές , όμως, φοβάσαι λίγο και θυμώνεις με όλη αυτή τη συμπεριφορά. Φοβάσαι επειδή αναρωτιέσαι μήπως είσαι κουρασμένη να μεγαλώσεις το ξεροκέφαλο παιδί σου όταν δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Και θυμωμένη επειδή έφτασες στα όριά σου.
Η ειδικός, Deborah MacNara αποκαλύπτει στο Today’s Parent ότι έρχεται συχνά αντιμέτωπη με το “σύμπλεγμα άλφα”, σε αυτή την περίπτωση η φυσιολογική σχέση ανάμεσα στον γονέα/ κηδεμόνα και το παιδί αντιστρέφεται και το παιδί ενστικτωδώς αισθάνεται την ανάγκη να πάρει τον έλεγχο. Και δεν αναφερόμαστε σε παιδιά με ισχυρή θέληση αλλά για παιδιά χαρακτηριστικά απαιτητικά. Αυτό που θα σας πει πότε θέλει να πάει για ύπνο, τι θέλει να φάει και μερικές φορές πώς θα πειθαρχήσει διαπραγματευόμενοι μαζί του τις συνέπειες της κακής του συμπεριφοράς.
Αυτή η αύξηση του αριθμού των οικογενειών στις οποίες τα παιδιά συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο προκαλείται από τη σύγχρονη αντιιεραρχική ανατροφή των παιδιών. Τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να βγουν μπροστά καθώς η σύγχρονη οικογένεια είναι δημοκρατική και δίνει ΄βάση στα συναισθήματα των παιδιών. Όλα αυτά επειδή θέλουμε να υιοθετήσουμε την μοναδικότητα και αυτονομία τους.

Πώς να επιβληθείτε στο αυταρχικό παιδί σας; 

when your toddler is the boss of you
Via Pexels

Ήρθε η ώρα να πάρετε και πάλι το παιχνίδι πάνω σας. Αναζητάτε καλύτερη συμπεριφορά και θέλετε να σταματήσετε να νιώθετε ότι διαπραγματεύεστε μονίμως και συμμετέχετε σε παιχνίδια εξουσίας;

Ακολουθούν κάποια tips που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Επιλέξτε αυτό που έχει σημασία και συνεχίστε με αυτό- Τι έχει σημασία για την οικογένειά σας; Ποιες συνήθειες θέλετε να δείτε ή να αποφύγετε στο νήπιό σας; Από ποιες συνήθειες δεν ενοχλείστε.
Διαλέξτε τις μάχες σας- Μπορείτε να χωρίσετε τους καβγάδες σε 3 ομάδες: πορτοκαλί φως, πράσινο και κόκκινο. Κόκκινο φως είναι γι’ αυτά που δεν είναι προς διαπραγμάτευση όπως το να φοράει ζώνη στο αυτοκίνητο, να κρατάει το χέρι σας στο σούπερ μάρκετ και να πηγαίνει για ύπνο συγκεκριμένη ώρα. Το πορτοκαλί είναι για πράγματα όπως το να φάει λαχανικά, να κάνει μπάνιο ή να βουρτσίσει τα δόντια. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να πάρετε λίγο χρόνο πριν απαντήσετε εάν επιμένουν. Θα ερχόταν το τέλος του κόσμου αν δεν το έκαναν; Εάν όχι μπορείτε να είστε λίγο ευέλικτοι. Τέλος, πράσινο φως. Τι θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί εάν πάρουν 3 αντί για 2 κούκλες στο εστιατόριο; Και τι έγινε αν τα ρούχα τους δεν ταιριάζουν χρωματικά;
Παραμείνετε γονείς αντί για φίλοι- Τα παιδιά επιθυμούν τους σταθερούς κανόνες, τα όρια και το πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούστε ευελιξία σαν γονείς, σημαίνει πως το παιδί σας λαχταρά για κατεύθυνση και καθοδήγηση- ένας δυνατός γονέας ηγέτης. Μην διστάζετε να καλύψετε αυτόν τον ρόλο για το παιδί σας. Μετά από χρόνια όταν ενηλικιωθούν θα έχετε τον χρόνο να γίνεται φίλοι. Αλλά για τώρα, αυτό που το παιδί χρειάζεται είναι η καθοδήγησή σας.
Δείξτε στο παιδί σας ποιος είναι το αφεντικό- Αυτό το κάνει να αισθάνεται ασφαλές και ότι το φροντίζετε. Θα έπρεπε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας για να παίρνετε αποφάσεις σχετικά με τον ύπνο, την ώρα που περνούν μπροστά στην οθόνη και έπειτα να κρατάτε αυτές τις αποφάσεις. Υιοθετώντας αυτή τη στάση σημαίνει ότι ελέγχετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις στη δύσκολη συμπεριφορά. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας και αρχίσετε να φωνάζετε όταν το παιδί σας δεν σας ακούει ή ξεσπάτε σε κλάματα. Το παιδί σας θα καταλάβει ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.
Βεβαιωθείτε ότι κάνετε ξεκάθαρους τους κανόνες και ακολουθήστε τους- Επιπλήξτε το παιδί όταν δεν ακολουθεί τους κανόνες. Αλλιώς το παιδί θα καταλάβει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις του και όλο αυτό θα φαντάζει σαν κούφιες απειλές.
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα:

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας ξεσπά σε εξωτερικό χώρο – 5 τεχνικές χαλάρωσης