Post main image

Είμαι ο Μάκης Ανανιάδης, είμαι 33 ετών και είμαι μέλος της ομάδας KIDOT και συνδιοργανωτής του KIDOT Festival. Έχω σπουδάσει Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών. Έχω κάνει Master στο Marketing, στην Επικοινωνία και στο Event Management.

Ασχολούμαι εδώ και χρόνια με την οργάνωση και παραγωγή εκδηλώσεων παράλληλα με την μη τυπική μάθηση. Συγκεκριμένα με εκπαιδευτικά προγράμματα βιωματικού χαρακτήρα τα οποία πραγματοποιούνται σε Δημοτικά, Γυμνάσια , Λύκεια και σε ενήλικο κοινό. Αγαπώ πολύ την εκπαίδευση και τον πολιτισμό γι’ αυτό προσπαθώ να τα συνδυάζω.

Θα έλεγα ότι είμαι ονειροπόλος και πολλές φορές κάποια πράγματα τα βλέπω ρομαντικά. Πάλι καλά έχω και την πιο ρεαλιστική ματιά. Είμαι πολύ κοινωνικός και μου αρέσει να είμαι με φίλους και δικούς μου ανθρώπους και να συζητάω. Επιδιώκω να εξερευνώ και να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα ενώ προσπαθώ συνεχώς να βάζω νέους στόχους και προκλήσεις στον εαυτό μου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Μου αρέσει η φωτογραφία, η μουσική και τα ταξίδια ενώ αγαπώ το “παιδί” μας με την Αγάπη, το KIDOT.

 

 

Οικογένεια για μένα είναι  όλες εκείνες οι στιγμές κοντά σε ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια, αγάπη, θαλπωρή. Οικογένεια είναι η ανιδιοτέλεια. Μπροστά στην οικογένεια «απογυμνώνεσαι», είσαι ο εαυτός σου. Οικογένεια, πέρα από την βιολογική σου οικογένεια, μπορεί να είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που αγαπάς και σε αγαπούν, που νοιάζονται και νοιάζεσαι γι’ αυτούς, που μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, τις χαρές και τις λύπες σου.

Στο άκουσμα της λέξης ‘οικογένεια’ αισθάνομαι  ηρεμία. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν εντάσεις, μαλώματα, καβγάδες αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Είναι σαν μια πορεία εξέλιξης. Μέσα από όλο αυτό το κράμα συναισθημάτων και καταστάσεων και μέσα από τη ζύμωση των μελών της οικογένειας το κάθε μέλος εξελίσσεται, βελτιώνεται, διαμορφώνεται.

Δική μου οικογένεια θεωρώ   την βιολογική μου οικογένεια (θέλω να ευχαριστήσω την μαμά μου, τον μπαμπά μου χαχα) και βέβαια όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου και βρίσκομαι δίπλα τους. Είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται στις σημαντικές αλλά και στις απλές, καθημερινές στιγμές της ζωής μου.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ για την οικογένεια γεννήθηκε όταν  ήμασταν σε ένα καφέ με την Αγάπη στην Αθήνα και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις ανησυχίες και τα όνειρα μας για ένα μεγάλο και διαφοροποιημένο φεστιβάλ για το παιδί και την οικογένεια. Ο σπόρος γεννήθηκε όταν για ένα μάθημα ,το event management, στο μεταπτυχιακό μου έπρεπε να κάνω μια εργασία και εγώ σκέφτηκα στο πλαίσιο αυτό να γράψω για ένα φεστιβάλ για την οικογένεια. Αυτή η ιδέα αρχικά παραξένεψε την καθηγήτριά μου αλλά όταν πια την παρέδωσα με προέτρεψε να την κάνω πραγματικότητα.

Δημιουργήσαμε ένα οικογενειακό φεστιβάλ γιατί  θεωρώ πως υπήρχε ένα κενό στην πόλη, μια ανάγκη. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλές δράσεις και διοργανώσεις στην πόλη που αφορούν το παιδί αλλά δεν υπήρχε ένα φεστιβάλ που θα αντιμετωπίσει την οικογένεια και το παιδί ολιστικά. Συγκεκριμένα δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο φεστιβάλ στο οποίο να μπορεί το παιδί με τους γονείς του για 2 ημέρες να περάσει ποιοτικό χρόνο και στην ουσία να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο και να περάσουν καλά και μεμονωμένα αλλά και μαζί. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν και όλες αυτές οι κατηγορίες ώστε να μπορούν όλα τα μέλη παράλληλα  να κάνουν αυτό που επιθυμούν. Για παράδειγμα μια  μαμά να κάνει μια βόλτα στο Market και να κάνει τις αγορές της και να ενημερωθεί ενώ ο μπαμπάς και το παιδί σε συμμετέχουν σε κάποια δράση ή ακόμη και το παιδί μόνο του καθώς υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας. Ολιστική προσέγγιση, λοιπόν, με στόχο τη βιωματική μάθηση ώστε μέσα από τον βιωματικό χαρακτήρα το παιδί και ο γονιός να ανακαλύψει τις κλίσεις του ,να ενδυναμώσει τις ήδη υπάρχουσες και να δει πράγματα που τον ενδιαφέρουν.

Τα απαραίτητα συστατικά για ένα family festival είναι  η συνολική εικόνα που θα έχεις γι’ αυτό. Δηλαδή  πρέπει να μπεις μέσα στα παπούτσια του κάθε μέλους της οικογένειας για να δεις ποιες είναι οι ανάγκες και ποια είναι τα θέλω του. Όταν στήνεις ένα φεστιβάλ πρέπει να σχηματίσεις τη ροή που θα ακολουθήσει μια τυπική οικογένεια που θα μπει μέσα στο φεστιβάλ. Συγκεκριμένα τι θα δει πρώτα π.χ.  το market,τα workshop, τι θα δει μετά οπότε εκεί μέσα αρχίζουν και μπαίνουν κομμάτια της παραγωγής, της διακόσμησης, των σημάνσεων. Παράλληλα θεωρώ ότι απαραίτητο είναι να φέρεις σε επαφή οικογένειες με επαγγελματίες του χώρου και να προβάλλεις ό,τι πιο φρέσκο και μοντέρνο υπάρχει αυτή την στιγμή στην πόλη όσον αφορά προϊόντα και υπηρεσίες.

Εκείνο το ‘συστατικό’ που κάνει το KIDOT Festival να ξεχωρίζει είναι  η ολιστική προσέγγιση στα πράγματα όσον αφορά το παιδί και την οικογένεια . Είναι ένα ολοκληρωμένο φεστιβάλ που αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη ποσότητα δράσεων, ποσότητα επαγγελματιών, φορέων, ομάδων , εταιρειών, ποσότητα κοινού μιλάμε για πάνω από 12.000 επισκέπτες. Απαραίτητο συστατικό αποτελεί και  η πολύ δυνατή ομάδα που υπάρχει πίσω από την πολύμηνη προετοιμασία για να στηθεί ένα τέτοιο φεστιβάλ. Μια ομάδα δεμένη στην οποία το ένα μέλος αφουγκράζεται τι κάνει το άλλο μέλος , πως συνδέεται η  δουλειά του με τη δουλειά του άλλου. Γιατί όλο αυτό είναι ένα παζλ στο οποίο συμμετέχουν όλοι ο καθένας από το δικό του πόστο, με τον ρυθμό του και τον βαθμό που μπορεί και χρειάζεται οπότε στην ουσία πρόκειται για μια καλοδουλεμένη μηχανή. Δεν δουλεύει αυτοματοποιημένα αν και χρειάζεται σίγουρα έναν αυτοματισμό ειδικά όσο περνούν τα χρόνια αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται πολλή δημιουργικότητα, πολλή φαντασία. Τέλος, σίγουρα χρειάζεται και ένα βήμα πίσω για να δεις την εικόνα απ’ έξω, να δεις τι χρειάζεται, πως μπορείς να επαναπροσδιορίσεις κάποιες καταστάσεις και ανάγκες.

Αγαπημένη μας στιγμή στη διάρκεια του KIDOT Festival είναι όταν  βρίσκεις λίγο χρόνο για να καταλάβεις το μέγεθος όλου αυτού που έχεις φτιάξει. Θυμάμαι στην μέση περίπου της πρώτης ημέρας του 1st  KIDOT Festival να είμαι ανάμεσα σε όλες τις οικογένειες και κάποια στιγμή πήγα στην γωνία του δρόμου. Ήταν σαν να έκανα ένα zoom out και είδα όλη την εικόνα ενώ ταυτόχρονα έκανα ένα flash back πως ξεκίνησε όλο αυτό και πώς φτιάχτηκε από το μηδέν. Άλλη αγαπημένη στιγμή είναι όταν βλέπεις όλες αυτές τις οικογένειες να φτάνουν στο φεστιβάλ και να το απολαμβάνουν τόσο πολύ και αυτός είναι και ο στόχος. Ένας απ’ τους λόγους που συνεχίζουμε είναι και αυτή η μεγάλη ανταπόκριση, όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στο πως σου λένε ότι βιώνουν την εμπειρία του KIDOT Festival , όταν τα μέλη της κάθε οικογένειας μεταξύ τους περνάνε τόσο ωραία και κάνουν τόσο ωραία πράγματα. Μεγάλη ικανοποίηση παίρνεις και όταν βλέπεις την ομάδα του KIDOT να το απολαμβάνει, που για μένα είναι πολύ σημαντικό και καμιά φορά στην ενασχόληση σου με τα πάντα ξεχνάς ότι πρέπει να το απολαύσεις. Ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια το καταφέρνουμε.

Στόχος του KIDOT Festival είναι  να συνεχίσει να προσκαλεί όλες αυτές τις οικογένειες στο KIDOT Festival ώστε να έρχονται να περνούν καλά. Να μπορεί ουσιαστικά να δημιουργεί δυνατές εμπειρίες στις οικογένειες, να συνεχίσει να είναι ο μοχλός ώστε το παιδί και η οικογένεια να ανακαλύπτουν οτιδήποτε καινούργιο και φρέσκο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη. Τα παιδιά να συνεχίσουν στην ουσία να εξελίσσονται και να ανακαλύπτουν καινούργια ενδιαφέροντα και δεξιότητες, να δημιουργεί όλο αυτό το πλαίσιο της εξέλιξης μιας κουλτούρας. Στόχος μας είναι να πάει και αλλού το φεστιβάλ , να επεκταθεί όλη αυτή η φιλοσοφία και προσέγγιση και σε άλλες πόλεις και να δοθεί αυτή η ευκαιρία και σε άλλες οικογένειες να το βιώσουν .

Κάθε χρόνο προσπαθούμε να  (έχουμε την υγειά μας βασικά χαχα), να βγαίνουμε αλώβητοι από εμπόδια και από πράγματα που μας κάνουν να αγχωνόμαστε και να διστάζουμε. Προσπαθούμε να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας αλλά να μένουμε πιστοί στις αξίες και τα οράματά μας γιατί είναι ταυτόχρονα σημαντικό αλλά και δύσκολο. Ωστόσο επειδή το KIDOT είναι ένα γραφείο που λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου πρέπει να είναι και βιώσιμο, επομένως πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή ώστε και το κάθε μέλος της ομάδας να έχει την ηρεμία της ψυχής και του μυαλού για να προχωρήσει για να δώσει παραπάνω. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να μπορέσεις να εξελιχθείς και αναπτύξεις μέσα σε αυτό, να μην μείνεις στάσιμος.

Στο μέλλον από την ‘οικογένεια’ KIDOT να περιμένετε  πολλά. Καταρχάς, υπάρχει το KIDOT mou, το νέο μας site που αποτελεί  τον  πιο έμπιστο και ενημερωμένο οδηγό της πόλης. Πέρα απ’ το KIDOT Festival η ομάδα του KIDOT  διοργανώνει και φεστιβάλ τα οποία όσον αφορά την ιδέα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση είναι δικά του. Κάνει συνεργασίες με φορείς και ομάδες όπως είναι π.χ. το Kinder thek με το Goethe. Παράλληλα  υπάρχουν και κάποια project που κάνουμε ήδη και κάποια καινούργια που δεν θα αποκαλύψουμε ακόμη.  Φυσικά θα συνεχίσουν και τα εταιρικά events που ξεκινήσαμε φέτος το καλοκαίρι , τα οποία απευθύνονται σε εταιρείες για τους εργαζομένους τους αλλά και τις οικογένειές τους.

Παρακολουθώντας το «παιδί» μας να μεγαλώνει αισθάνομαι ότι όντως είναι ένα παιδί που το βλέπεις να μεγαλώνει και νοιάζεσαι γι’ αυτό. Αν παρομοιάσουμε το φεστιβάλ με ένα παιδί νιώθεις ότι θέλεις να μεταλαμπαδεύσεις και να μεταδώσεις σε αυτό όλες αυτές τις αξίες ,τα οράματα και τα όνειρα που θέλεις να έχει το παιδί σου και όλα αυτά τα εφόδια ώστε να το κάνεις να στέκεται όρθιο και αλώβητο στις δυσκολίες που υπάρχουν πάντα. Στην ουσία να έχει όλη αυτή την ενέργεια, τη δημιουργία και τη φρεσκάδα όπως όταν ξεκίνησε και ταυτόχρονα να ‘χει αυτό το κίνητρο και αυτή την σπιρτάδα στο μάτι για να συνεχίσει και μάλιστα ακόμη πιο δυναμικό και αναβαθμισμένο.