Post main image

Από την παιδική μας ηλικία και μέχρι να γίνουμε ενήλικες μας αρέσει να παίζουμε με παζλ . Μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο προκαλούν τη σκέψη μας και εξασκούν το μυαλό μας. Τα παζλ αποτελούν επίσης ένα σημαντικό επιμορφωτικό εργαλείο μάθησης για νήπια και παιδιά καθώς τους παρέχουν πολλά οφέλη και ευκαιρίες για να εξασκήσουν τις νοητικές τους ικανότητες. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία τα παζλ :

  • Βοηθούν στην εξέλιξη ενός υγιούς και ισορροπημένου εγκεφάλου.
  • Διευκολύνουν τη διάδραση με το περιβάλλον και τους άλλους ανθρώπους.
  • Βελτιώνουν τις οικογενειακές σχέσεις, όταν οι γονείς και τα παιδιά παίζουν μαζί.
  • Προωθούν την εκμάθηση αξιών .
  • Διδάσκουν βασικές ικανότητες.

Διανοητικές ικανότητες

Τα παζλ μπορεί κανείς να τα βρει σε μεγάλη ποικιλία. Βελτιώνουν την ικανότητα των παιδιών που σχετίζεται με τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Αυτό το επιτυγχάνουν καθώς πρέπει να δείξουν προσοχή στην εικόνα ,έπειτα πρέπει να θυμηθούν πώς ήταν αυτή  ώστε να συγκεντρώσουν όλα τα κομμάτια που ταιριάζουν μαζί. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα παζλ  αυξάνει τη χωροταξική τους αντίληψη και αναπτύσσει μία βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων που απεικονίζονται σ’ αυτά. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο και τα παζλ ίσως αποτελούν το μέσο τους για να αντιληφθούν τα διάφορα θέματα.

Λογική ικανότητα και επίλυση προβλημάτων

Ολοκληρώνοντας ένα παζλ, ακόμη και το πιο απλό  θέτετε ένα μοναδικό στόχο για να πετύχετε. Τα νήπια και τα παιδιά πρέπει να σκέφτονται και να αναπτύσσουν στρατηγικές  σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. Αυτή η διαδικασία εμπεριέχει την επίλυση προβλημάτων, ικανότητες κατανόησης και ανάπτυξης λύσεων οι οποίες μπορούν αργότερα να χρησιμοποιήσουν και στην ζωή τους.

Βελτίωση των κινητικών ικανοτήτων

Τα παζλ αποτελούν έναν διασκεδαστικό τρόπο για τα παιδιά να εξελίξουν και να βελτιώσουν τις κινητικές τους ικανότητες. Όταν ενασχοληθούν με αυτά τα παιδιά πρέπει να διαλέξουν, να πάρουν κομμάτια και να τα μετακινήσουν. Στη συνέχεια να τα χωρίσουν αναγνωρίζοντας που ταιριάζει το καθένα και στο τέλος να τα τοποθετήσουν στη σωστή θέση.

Κοινωνική ικανότητα

Τα παζλ είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης ώστε να ενισχυθεί  και να προωθηθεί το παιχνίδι σε συνεργασία. Καθώς τα παιδιά δουλεύουν μαζί για να ολοκληρώσουν το παζλ, θα συζητήσουν για το πού θα έπρεπε ένα κομμάτι να πάει και γιατί, θα οργανώσουν τον ρόλο του καθενός, θα μοιραστούν και θα υποστηρίξουν το καθένα την προσπάθεια του άλλου όταν βρεθούν σε απόγνωση. Στο τέλος θα μοιραστούν τη χαρά και την ικανοποίηση της ολοκλήρωσης του παζλ.

Διάβασε επίσης στο KIDOT Mag:

Οι συγκρούσεις των παιδιών και οι τρόποι διαχείρισής τους

 

Αυτοεκτίμηση

 

Το επίτευγμα του να πετυχαίνεις έναν στόχο φέρει πολλή μεγάλη ικανοποίηση σε ένα παιδί. Ξεπερνώντας τις προκλήσεις που έχει η επίλυση ενός παζλ  δίνει στο καθένα μια αίσθηση επιτυχίας και περηφάνιας για τον εαυτό του. Έτσι ενισχύεται παράλληλα  η αυτοπεποίθησή και αυτοεκτίμησή του καθώς το προετοιμάζει για τις προκλήσεις στη ζωή.

 

Συνεργασία ματιού και χεριού

 

Το παιχνίδι με παζλ  προϋποθέτει μία διαδικασία δοκιμής και σφάλματος που συμπεριλαμβάνει συνεργασία χεριών και ματιών. Για παράδειγμα, καθώς το νήπιο ή το παιδί τοποθετεί ένα κομμάτι του παζλ το οποίο δεν ταιριάζει θα προσπαθήσει ξανά και ξανά αφού οι πράξεις τους υπαγορεύονται από αυτό που στην πραγματικότητα βλέπουν.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι: Έχει πιο πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά όταν τους δίνουμε τη δυνατότητα να διαλέγουν τα ίδια το αγαπημένο τους! Επιπλέον, υπάρχουν πολλά παζλ με 1000 κομμάτια και άνω που μπορεί να ασχοληθεί όλη η οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα διασκεδάσει η οικογένεια και αφετέρου θα δοθεί το παράδειγμα σε όλα τα μέλη της οικογένειας!

 

Ακολούθησε το KIDOT mou σε Facebook και Instagram