Post main image

Η εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή είναι μια εμπειρία που προκαλεί μεγαλύτερο άγχος στους γονείς από το φυσιολογικό αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες πλέον βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση.
Η αποβολή, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πετυχημένη εγκυμοσύνη, αρκεί να παρακάμψουμε την απογοήτευση και να την αντικαταστήσουμε με τη σωστή και ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Εγκυμοσύνη μετά από αποβολή: 7 ενδείξεις που δείχνουν ότι είστε ψυχικά και σωματικά έτοιμη

1. Βλέπετε ξανά τα ρούχα του μωρού σας

εγκυμοσύνη μετά από αποβολή
Οι περισσότερες θλιμμένες μητέρες δεν αντέχουν να αντικρίσουν τα ρούχα του μωρού τους μετά την αποβολή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βρεφικά ρούχα φέρνουν πίσω αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα όπως «τι θα γινόταν εάν..». Εάν νιώθετε εντάξει όταν σας προσκαλούν σε βαφτίσεις ή σε baby shower φίλων, αυτό δείχνει ότι βρίσκεστε σε ένα πολύ καλό στάδιο ψυχικά. Όταν τα βρεφικά πράγματα δεν σας θυμίζουν πια τον πόνο που νιώθατε, είναι ένα σημάδι ότι είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος ξανά.

2. Κοιμάστε πιο εύκολα

εγκυμοσύνη μετά από αποβολή
Η αϋπνία και η ανησυχία τη νύχτα είναι καθαρά σημάδια που δείχνουν ότι δεν έχετε θεραπευτεί ακόμα ψυχικά. Αυτές είναι επίσης ενδείξεις που δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε έντονο άγχος και στρες. Σύμφωνα με το Psychology Today, εάν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας άλλο πια και κοιμάστε ευκολότερα και πιο ήσυχα, δείχνει ότι θεραπεύεστε σιγά σιγά.

3. Επιστροφή στην καθημερινή σας ρουτίνα

εγκυμοσύνη μετά από αποβολή
Οι περισσότερες  γυναίκες που βιώνουν μια αποβολή νιώθουν συντετριμμένες, πέφτουν σε ένα μαύρο κενό χωρίς καμία ελπίδα αισιοδοξίας με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε επαφή με τον έξω κόσμο. Όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα μπορούν να επιφέρουν κατάθλιψη και μάλιστα σοβαρή.  Αν νιώθετε έτοιμη ψυχολογικά να βγείτε μια βόλτα με σκοπό να δείτε τους φίλους και γνωστούς σας , αυτό είναι σημάδι αποδοχής της πραγματικότητας.

4. Είστε πάλι ο εαυτός σας


Εάν νιώθετε ότι ο χαμένος σας εαυτός επανήλθε, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχετε θεραπευτεί σημαντικά. Πλέον μπορείτε να γελάτε, να βγαίνετε συχνά, να πηγαίνετε σινεμά με φίλους ή τον σύντροφο σας και να αισθάνεστε ότι όλα είναι όπως πριν. Δεν φοβάστε να μείνετε μόνη στο σπίτι, βρίσκετε καινούρια χόμπι, ασχολίες και γενικά κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας.

5. Δεν ανησυχείτε αν θα μείνετε έγκυος πάλι 

εγκυμοσύνη μετά από αποβολή
Η εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή θέλει αρκετό χρόνο. Για να επιτευχθεί όμως χρειάζεται ψυχραιμία και καθόλου άγχος. Εάν δεν αισθάνεστε ακόμα έτοιμη για μια δεύτερη εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις. Η κάθε μία γυναίκα λειτουργεί ξεχωριστά. Αποβάλλετε το περιττό στρες που σας καταβάλλει και πετάξτε ό,τι άσχημη εικόνα έχετε από το παρελθόν. Η εγκυμοσύνη είναι ένα μοναδικό συναίσθημα που χρειάζεται δύναμη! Εάν πάλι νιώθετε έτοιμη, δεν έχετε παρά να ξανά προσπαθήσετε!

6. Έχετε μια υγιή σχέση με τον σύντροφο σας

εγκυμοσύνη μετά από αποβολή
Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να επιβαρύνει την σχέση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε σύντροφος το βιώνει ξεχωριστά με το δικό του τρόπο σύμφωνα με το Healgrief.org. Είναι σημαντικό να συζητάτε τα προβλήματα μεταξύ σας και ό,τι γενικότερα σας προβληματίζει. Είστε εκεί για να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον με αποτέλεσμα να προσπεράσετε κάθε εμπόδιο που στάθηκε μπροστά σας.

7. Νιώθετε πάλι χαρά


Η απώλεια όρεξης είναι μέρος της διαδικασίας πένθους για τους περισσότερους γονείς. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να μείνετε έγκυος, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που βοηθούν στην σύλληψη. Δεν έχετε παρά να τα δοκιμάσετε!
Τέλος, να θυμάστε ότι ο χρόνος θεραπεύει τα πάντα, μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.
Πηγή: Babygaga

Διαβάστε επίσης:

Γονείς και Burnout: Τα σημάδια και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε