Post main image

Όλοι οι γονείς έχουν ως άμεση προτεραιότητα τα παιδιά τους και πολύ συχνά παραμελούν τις δικές τους ανάγκες αφιερώνοντας όλο τον χρόνο και την ενέργεια στα παιδιά τους. Αυτό, όμως, σταδιακά, μπορεί να οδηγήσει σε burnout επηρεάζοντας την ψυχική και τη σωματική τους υγείας. Σε αυτό το άρθρο “Γονείς και burnout” αναλύουμε τα σημάδια που θα πρέπει να σας προβληματίσουν αλλά και τρόπους αντιμετώπισης του burnout.

Τι είναι το burnout; 

Σύμφωνα με το Very Well Mind, ο όρος “burnout” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αντίδραση του οργανισμού μας ύστερα από μία μακροχρόνια περίοδο άγχους (συχνά κυρίως εξαιτίας της δουλειάς). Τα συμπτώματα είναι συχνά η εξουθένωση, ο κυνισμός και η μειωμένη λειτουργικότητα. 
Ωστόσο, το burnout μπορεί να είναι απόρροια όχι μόνο ενός στρεσογόνου επαγγελματικού περιβάλλοντος. Πρόσφατα οι ειδικοί αρχίζουν και χρησιμοποιούν τον όρο “parental burnout” για να αναφερθούν στους γονείς που νιώθουν εξουθενωμένοι από το μεγάλωμα του παιδιού τους. Μάλιστα, το Daily Voice αναφέρει πως το burnout ενός γονιού είναι πιο έντονο σε σύγκριση με το εργασιακό κι αυτό γιατί οι γονείς που νιώθουν εξουθενωμένοι νιώθουν παράλληλα ενοχές ή τύψεις γι’ αυτό. 

Τι προκαλεί το burnout στους γονείς 

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία και μόνο συγκεκριμένη αιτία. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018, είναι πιο πιθανό να πάθουν burnout οι γονείς που έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, οι γονείς που διακατέχονται από τελειομανία, οι γονείς που έχουν υπερβολικά πολλές δραστηριότητες, καθώς και οι γονείς που δεν έχουν ένα σημαντικό δίκτυο υποστήριξης στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αντίθετα, όσοι γονείς αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και έχουν αρκετή βοήθεια και στήριξη από τον περίγυρο τους κινδυνεύουν λιγότερο. 
Το burnout εμφανίζεται τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Μάλιστα, μία έρευνα του 2014 δείχνει ότι οι μπαμπάδες εμφανίζουν περισσότερο συχνά burnout σε σχέση με τις μαμάδες. 

Τα συμπτώματα του burnout στους γονείς 

Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα εξής: 

 • Εξουθένωση 
 • Αποξένωση
 • Κατάθλιψη
 • Προβλήματα μνήμης 
 • Αίσθηση ότι είσαι παγιδευμένη/ος 
 • Δυσκολίες στον ύπνο
 • Αυξημένα επίπεδα στρες
 • Μειωμένη απόδοση
 • Συναισθηματική αποστασιοποίηση 
 • Αισθήματα ανεπάρκειας ως γονιός 
 • Αυτοκτονικές σκέψεις, αυτοτραυματισμός
 • Αυξημένες εθιστικές συμπεριφορές
 • Αυξημένη ευερεθιστότητα, απογοήτευση
 • Καβγάδες με τον άλλο γονέα 
 • Ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις
 • Σωματικές ενοχλήσεις (πονοκέφαλοι, πόνος στο στομάχι, εντερικά προβλήματα)

Παράγοντες που οδηγούν στο burnout

Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για burnout και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 στο Journal of Child and Family Studies μερικοί είναι οι ακόλουθοι: 
Οι νεότεροι και λιγότερο έμπειροι γονείς είναι πιο πιθανό να βιώσουν burnout, όπως επίσης και οι γονείς που είναι άνεργοι ή δεν έχουν μία σταθερή δουλειά. Αντίστοιχα, ευάλωτοι είναι και οι γονείς των οποίων τα παιδιά αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας. 
Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι παρόλο που και τα δύο φύλα επηρεάζονται, τελικά οι μαμάδες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν burnout. 

Τρόποι αντιμετώπισης 

Επειδή σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε θεραπεία, έχουμε καταγράψει μερικές προτάσεις που βοηθούν κάθε γονείς πριν πάθουν burnout.

Μιλήστε για ό,τι νιώθετε 

Μιλήστε ανοιχτά για τα συναισθήματα σας, πείτε στους δικούς σας ανθρώπους πως νιώθετε εξάντληση και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν και να σας ξεκουράσουν. 

Σωστή διατροφή και άσκηση 

Αν τρώτε σωστά, θα νιώσετε καλύτερα και θα καταπολεμήσετε την κούραση. Βρείτε έστω μισή ώρα μέσα στη μέρα σας για ήπια άσκηση, καθώς θα σας βοηθήσει ν’ απαλλαγείτε από το άγχος. 

Μη νιώθετε ενοχές 

Πολύ συχνά, οι γονείς που βιώνουν burnout κατακλύζονται από συναισθήματα ενοχής και ντροπής. Δεν πρέπει, ωστόσο, να νιώθετε άσχημα, ούτε να κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός και πως ακόμα και κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. 

Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό 

Πολλές φορές δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που νιώθουμε μόνοι μας. Σ’ αυτή την περίπτωση ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερα. 

Βρείτε χρόνο για εσάς 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ν’ αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Επίσης, να φροντίζετε ώστε να μην είστε αυστηροί με εσάς και να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους για το πόσα μπορείτε να επιτύχετε μέσα σε μια ημέρα. 

Διαβάστε επίσης: 

Mother Blaming: Η άλλη όψη της μητρότητας