Post main image

Γράφει η παιδο-οφθαλμίατρος Μπαντέκα Μαρίνα 
Η εγκυµοσύνη είναι μια από τις πιο σηµαντικές περίοδους στη ζωή μιας γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σηµειώνονται πολλές αλλαγές στον οργανισµό και στο σώµα και πιθανόν να δηµιουργηθούν προβλήµατα στη φυσιολογική λειτουργία των οφθαλμών.

Γιατί πρέπει να εξετάζεται προληπτικά μια έγκυος γυναίκα;

Η οφθαλμολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη διαδικασία με δεδομένο ότι αλλαγές στην όραση μπορεί να υποκρύπτουν και άλλα προβλήματα υγείας.
Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες δεν την περιλαμβάνουν στον προγεννητικό έλεγχο, συνήθως λόγω του μύθου ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σταγόνες για διαστολή της κόρης. Η εξέταση με διαστολή της κόρης είναι όχι μόνο μία ασφαλής διαδικασία αλλά και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι η καλύτερη προληπτική ενέργεια.

Τι είδους οφθαλμικές αλλαγές μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

1) Ξηροφθαλμία και δυσανεξία σε φακούς επαφής.
Λόγω των ορμονικών αλλαγών και κυρίως λόγω της μεγάλη αύξηση της προγεστερόνης , υφίσταται αλλαγή στην καμπυλότητα, το πάχος του κερατοειδή (η διάφανης μεμβράνη στο πρόσθιο τμήμα του ματιού) καθώς και στο πάχος και το σχήμα του φακού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ξηροφθαλμία λόγω μειωμένης παραγωγής δακρύων, μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στους φακούς επαφής. Η ξηροφθαλμία προκαλεί επίσης θολή όραση. Μετά τη γέννα και το τέλος του θηλασμού τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σχεδόν πλήρως και οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν τη χρήση φακών επαφής.
2) Αλλαγές στην Οπτική οξύτητα.
Η αλλαγή στην διάθλαση (π.χ. εµφάνιση µυωπίας ή επιδείνωση της προϋπάρχουσας µυωπίας) είναι αρκετά συχνή και οφείλεται και αυτή στις ορµονικές αλλαγές που σηµειώνονται κατά την εγκυµοσύνη. Πιθανή είναι επίσης µία παροδική µεταβολή της προσαρµογής και της εστίασης που επηρεάζει συνήθως την κοντινή όραση. Τα προβλήµατα αυτά είναι συνήθως παροδικά και η όραση επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση µετά τον τοκετό. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι θολή όραση μπορεί να προκύψει και από διαβήτη εγκυμοσύνης και για το λόγο αυτό πρέπει να ενημερώνεται ο οφθαλμίατρος για σημαντικές και εμμένουσες αλλαγές στην όραση.
3) Ενόχληση στο έντονο φως / Φωτοφοβία.
Πονοκέφαλοι και ημικρανίες εξαιτίας ορμονικών αλλαγών μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ευαισθησία και δυσανεξία στο έντονο φως.
4) Μεταβολές στα Οπτικά Πεδία.
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μεταβολής των οπτικών πεδίων σε εγκύους, όπως απώλεια τμήματος του οπτικού πεδίου κροταφικά ή και μεγέθυνση του τυφλού σημείου. Φυσικά οι μεταβολές αυτές χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, αλλά συνήθως είναι αναστρέψιμες.
5) Προεκλαμψία-Εκλαμψία: 
Η προ-εκλαμψία (δηλαδή η εμφάνιση υπέρτασης στην περίοδο της εγκυμοσύνης) παρατηρείται στο 5% περίπου των γυναικών και συνήθως εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης. Οφθαλμολογικά συνοδεύεται από θολή όραση, πονοκεφάλους, φωταψίες και διπλωπία. Εάν η υπέρταση συνοδεύεται και από σπασμούς και συστηματικές αλλοιώσεις, τότε ονομάζεται εκλαμψία και είναι πολύ πιο σοβαρή. Το 10% των γυναικών με εκλαμψία μπορεί να παρουσιάσουν οίδημα του αμφιβληστροειδούς, ορώδη αποκόλληση και οξεία ισχαιμική οπτική νευρίτιδα, καταστάσεις απειλητικές για την όραση.
6) Κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια.
Έχει αναφερθεί κυρίως κατά το 3ο της εγκυμοσύνης και μπορεί να επηρεάσει αισθητά την κεντρική όραση. Υποχωρεί συνήθως αυτόματα τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα.
Πηγή: https://www.lmvision.gr/

Διάβασε επίσης:

Η παιδο-οφθαλμίατρος Μαρίνα Μπαντέκα δίνει 5 συμβουλές για να απαλλαγείτε από το Οπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών