Πρήξιμο στην εγκυμοσύνη. Πότε να ανησυχήσετε;
Share
Σε προειδοποίησαν για την ναυτία. Ήξερες ότι θα πάρεις βάρος. Αλλά κανείς δεν σου είπε τίποτα για τα πρησμένα δάχτυλα και αστραγάλους και γάμπες και μάγουλα και … Ωστόσο το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη είναι γεγονός.
Εάν βιώνεις ιδιαίτερο πρήξιμο στα πόδια σου και στα χέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σίγουρα δεν είσαι η μόνη.
Το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη, το οποίο επίσης ονομάζεται οίδημα, είναι απίστευτα κοινό, και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Τι προκαλεί το πρήξιμο στην εγκυμοσύνη;
Το σώμα σου δουλεύει σκληρά για την παραγωγή περισσότερου αίματος και υγρού για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μωρού και τον πλακούντα σου. Γι’ αυτό θα παρατηρήσεις και μια αυξανόμενη αποθήκευση λίπους (και πολλές ακόμη αλλαγές στο σώμα σου). Όλα αυτά τα επιπλέον υγρά σε κάνουν να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι αρκετά πρησμένη.
Το μωρό σου, που αναπτύσσεται, και η μήτρα ασκούν επίσης μεγάλη πίεση στο κυκλοφορικό και το λεμφικό σου σύστημα, το οποίο μπορεί να επιβαρύνει επίσης το πρήξιμο. Μερικές γυναίκες ξεκινούν να παρατηρούν το πρήξιμο από νωρίς, αλλά αυτό συνήθως είναι πιο έντονο στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.
Αν και συχνά έχουμε μικρό έλεγχο του πρηξίματος, μερικά πράγματα τα οποία μπορούν να αυξήσουν το πρήξιμο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:
- Η ορθοστασία για πολλή ώρα.
- Παρατεταμένη δραστηριότητα.
- Ζεστός καιρός
- Η κατανάλωση αλατιού
- Τα χαμηλά επίπεδα καλίου
- Υψηλά επίπεδα καφεΐνης
Πότε πρέπει το πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια στην εγκυμοσύνη να σε απασχολεί;
Προεκλαμψία
Μέχρι πολύ πρόσφατα, το πρήξιμο ήταν ένα από τα συμπτώματα της προεκλαμψίας, μια συνθήκη υψηλής πίεσης αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν ανήκει πλέον στα διαγνωστικά κριτήρια- ακόμη πολλές γυναίκες με υψηλή πίεση αίματος πρήζονται.
Θρόμβος στο αίμα
Η βαθιά φλεβική θρόμβωση είναι θρόμβοι του αίματος οι οποίοι μπορούν να σχηματιστούν στις φλέβες. Ο κίνδυνος για φλεβική θρόμβωση αυξάνεται λίγο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή το σώμα σου παράγει περισσότερα από τα συστατικά του αίματος τα οποία ευθύνονται για τη θρόμβωση. Άλλα συμπτώματα για τη φλεβική θρόμβωση περιλαμβάνουν τον πόνο, την τραχύτητα και την ερυθρότητα. Μπορεί ακόμη να παρατηρήσεις ότι το ένα πόδι είναι πιο πρησμένο από το άλλο. Το πιο κοινό μέρος για θρόμβους στο αίμα είναι το κάτω μέρος των ποδιών, ωστόσο μπορεί να ανιχνευτούν και σε άλλα σημεία. Εάν υποψιάζεσαι ότι ίσως έχεις κάποιο, αναζήτησε θεραπεία αμέσως.
Μόλυνση του δέρματος
Εάν αντιμετωπίζεις μια μόλυνση του δέρματος μπορεί να έχεις επίσης πρήξιμο. Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, πόνο και φουσκάλες. Θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια αμέσως.
Άλλες αιτίες
Υπάρχουν κι άλλες σπάνιες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν το πρήξιμο, όπως προβλήματα με την καρδιά ή τους πνεύμονες. Σε κάθε περίπτωση είναι πάντα καλύτερο να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να σιγουρευτείς ότι εσύ και το μωρό σου είστε ασφαλείς.
Πώς να μειώσεις το πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια στην εγκυμοσύνη;
Άπαξ και ξεκαθαρίσεις το πρόβλημα με τον γιατρό σου, μένει μόνο να βρεις τρόπους να ελαχιστοποιήσεις την ενόχληση από το πρήξιμο:
- Το πιστεύεις ή όχι, το να παραμένεις καλά ενυδατωμένος (10 ποτήρια υγρών την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει.
- Σιγουρέψου ότι αλλάζεις στάσεις συχνά και ξεκουράζεσαι, όποτε μπορείς, εάν είσαι συνεχώς στο πόδι
- Ύψωσε τα πόδια σου αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
- Δοκίμασε να φοράς κάλτσες συμπίεσης.
- Να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε νάτριο και ακατέργαστες τροφές, όποτε μπορείς.
Πότε θα έπρεπε να δω έναν γιατρό για το πρήξιμο κατά την εγκυμοσύνη;
Εάν έχεις κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, επικοινώνησε με τον γιατρό σου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
- Πόνος, ερυθρότητα, τραχύτητα και πρήξιμο σε μια περιοχή τους σώματός σου
- Το ένα πόδι το οποίο είναι πιο πρησμένο από το άλλο
- Πρήξιμο στο πρόσωπό σου ή στα χέρια
- Πονοκέφαλος
- Τάση για λιποθυμία
- Πόνος στην κοιλιά
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πυρετός
Σίγουρα αυτό το μέρος είναι δύσκολο, χωρίς αμφιβολία. Αλλά προετοιμάσου και γι’ αυτό αφού θα κληθείς κατά πάσα πιθανότητα να το αντιμετωπίσεις.
Εάν δεν γνωρίζατε για το τέταρτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ: