Μοντεσσόρι στο σπίτι
Share
Μοντεσσόρι στο σπίτι: Αν θέλετε να μεταφέρετε τη μέθοδο στο σπίτι και δεν ξέρετε τον τρόπο μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές από την ειδικό. Άλλωστε το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης αρχίζει να γίνεται όλο και πιο διάσημο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
* Γράφει η Μαρία Τάσιου, Εκπαιδευτικός Μοντεσσοριανής Αγωγής και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ιδιοκτήτρια του Montessori Lab
Τα τελευταία χρόνια νέοι γονείς και εκπαιδευτικοί, ξεκινούν να αναζητούν διαφορετικούς/εναλλακτικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης, πάντα με σκοπό να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά τους.
Η μέθοδος Μοντεσσόρι, αν και από πολύ παλιά εδραιωμένη στον κόσμο, κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Τι σημαίνει όμως πραγματικά το να μεγαλώνει κάποιος τα παιδιά του σύμφωνα με τη Μοντεσσοριανή μέθοδο;
Συχνά ακούμε από τους νέους γονείς να μιλούν για τις Μοντεσσοριανές δραστηριότητες που γεμίζουν χαρά την καθημερινότητα τους με τα παιδιά. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι το μαγείρεμα, το πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο, το συμμάζεμα των παιχνιδιών, η επιλογή ξύλινων παιχνιδιών για το παιδικό δωμάτιο, χαμηλό κρεβάτι για τον ύπνο κλπ.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα δραστηριοτήτων που σίγουρα θα επικροτούσε η Μοντεσσόρι αν ζούσε στην εποχή μας. Ωστόσο, είναι αρκετά για να μπορεί κανείς να πει πως μεγαλώνει τα παιδιά του σύμφωνα με την Μοντεσσοριανή φιλοσοφία; Ας δούμε από μια πιο κοντινή ματιά, τι πραγματικά σημαίνει για μια οικογένεια να ζει σύμφωνα με την Μοντεσσοριανή μέθοδο.
5 συμβουλές για να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο σπίτι είναι:
1. Απαλλαχτείτε από ό,τι δεν χρειάζεστε! Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει με τον ερχομό του μωρού σας, τώρα είναι η ώρα. Αυτή η διαδικασία, θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε καλύτερα τις ανάγκες σας καθώς επίσης θα σας διαθέσει αρκετό χώρο που πιθανόν δεν γνωρίζατε πως είχατε. Προσοχή! Μην βιαστείτε να τον καλύψετε αμέσως με νέα αντικείμενα/ρούχα/έπιπλα. Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο απλό, ξεκάθαρο και όμορφο για τα παιδιά μας.
2. Αφού έχετε ξεφορτωθεί ό, τι δεν χρειαζόσασταν από τον χώρο του σπιτιού και του δωματίου, είναι ώρα να γίνει μια καινούρια διαμόρφωση του χώρου. Τα μέρη που κινείται συνήθως ένα νήπιο/παιδί είναι το σαλόνι, το δωμάτιό του και το μπάνιο. Επομένως μπορείτε να ξεκινήσετε από εκεί. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σπίτι όπου το παιδί μας θα μπορεί να κινείται ελεύθερα και ανεξάρτητα. Θέλουμε επομένως να παρέχουμε ένα περιβάλλον κυρίως ασφαλές. Ένα ασφαλές περιβάλλον, σύμφωνα με τη Μαρία Μοντεσσόρι, είναι αυτό που δεν χρειάζεται την παρέμβαση ενός ενήλικα. Πρώτο και βασικό βήμα είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί έχει πρόσβαση μόνον σε αντικείμενα τα οποία δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του. Για παράδειγμα, κρατήστε τα μαχαίρια/ψαλίδια της κουζίνας σε κλειδωμένο συρτάρι, αλλά ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα. Κρατήστε το απορρυπαντικό του πλυντηρίου σε κάποιο ψηλό ντουλάπι, αλλά ζητήστε από το παιδί σας να μεταφέρει τα πλυμένα ρούχα στην απλώστρα. Μετακινήστε όλα τα βαριά διακοσμητικά που είχατε στο τραπεζάκι του σαλονιού σε κάποιο σημείο του σπιτιού που δεν έχει πρόσβαση το παιδί, ωστόσο μην τα στερηθείτε από τον χώρο σας! Μην ξεχνάτε πως αυτό είναι και δικό σας σπίτι! Μπορούμε να συνεχίσουμε με πολλά ακόμη παραδείγματα, ωστόσο το νόημα είναι ένα. Δημιουργήστε έναν χώρο ασφαλή, φιλικό και πρακτικό για το νέο μέλος της οικογένεια σας.
Πώς διαμορφώνω ένα Μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο;
3. Το οργανωμένο περιβάλλον. Αυτό για την Μοντεσσόρι, σημαίνει ένα περιβάλλον όπου μπορώ να λειτουργήσω μόνος. Φροντίστε λοιπόν, να διαθέσετε στο παιδί σας αυτά ακριβώς που χρειάζεται για να αναπτύξει τις δεξιότητές του ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε το μωρό σας να έχει μουσικά ερεθίσματα, αφήστε να παίζει χαμηλά η μουσική καθώς βρίσκεστε στον χώρο του σπιτιού. Εάν βρίσκεστε στην περίοδο που το νήπιό σας αγαπά να παίζει με τα νερά, φτιάξτε κάποια δραστηριότητα με υγρό στοιχείο και τοποθετήστε την στο τραπέζι για αυτόν/αυτήν.
Tip: Δοκιμάστε να μην αφήσετε στο οπτικό πεδίο του παιδιού σας αντικείμενα με τα οποία δεν επιθυμείτε να ασχοληθεί (τάμπλετ, κινητό τηλέφωνο κλπ) αλλά να του έχετε εξασφαλίσει από πριν κάποιες άλλες οργανωμένες δραστηριότητες για να ασχοληθεί.
4. Επανάληψη. Στη Μοντεσσοριανή φιλοσοφία, θα δείτε πως η επανάληψη όλων των δραστηριοτήτων είναι απαραίτητη για δύο βασικούς και αλληλένδετους λόγους. Αρχικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, “επανάληψη μήτηρ μαθήσεως”, δηλαδή, όσες περισσότερες φορές ασχοληθεί το παιδί με κάποια δραστηριότητα, τόσο καλύτερα κατανοεί την πληροφορία που η συγκεκριμένη δραστηριότητα του παρέχει. Επίσης, αφήνοντας στα παιδιά σας συγκεκριμένα παιχνίδια στο οπτικό τους πεδίο, χωρίς να προσθέτετε διαρκώς νέα ερεθίσματα, τα ενθαρρύνετε να ασχολούνται σε βάθος με το κάθε τι, να συγκεντρώνονται, καθώς και να εκτιμούν το κάθε υλικό που τους παρέχεται. Tip: Όταν θα παρατηρήσετε πως για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα το παιδί σας δεν βρίσκει πλέον κανένα ενδιαφέρον σε κάποιο υλικό, σημαίνει πως έχει ενσωματώσει ό, τι αυτό του παρείχε, και είναι πλέον η ώρα να το αντικαταστήσετε με κάτι καινούριο.
5. Τέλος, είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνεται το παιδί στην καθημερινή ρουτίνα μιας οικογένειας. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γονιών τους, τις κινήσεις τους, τον λόγο τους και την ρουτίνα τους. Ένας τρόπος να φέρουμε το παιδί μας σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο, σύμφωνα με τη Μαρία Μοντεσσόρι, είναι να το συμπεριλάβουμε στις καθημερινές μας εργασίες. Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα, το σκούπισμα και το στρώσιμο του κρεβατιού και μην το κρατάτε αποκομμένο από τέτοιου είδους δραστηριότητες! Θα αντιληφθείτε σύντομα τον ενθουσιασμό στα μάτια του, καθώς θα νιώθει ενεργό και χρήσιμο μέλος της οικογένειας. Tip: Προσαρμόστε κάποιες από τις δραστηριότητες στο μέγεθος του παιδιού. Για παράδειγμα, μην περιμένετε από το παιδί να χειριστεί την ηλεκτρική σκούπα, αλλά δώστε του μια μικρή σκούπα χεριού.
Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές θα έχετε μεταφέρει κι επίσημα τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο σπίτι.
Δείτε επίσης: