Post main image

Το παιδί σας μεγαλώνει και αποφασίσατε να διαμορφώσετε το δωμάτιό του; Έχετε σκεφτεί να δημιουργήσετε ένα μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο;

*  Γράφει η Μαρία Τάσιου, Εκπαιδευτικός Μοντεσσοριανής Αγωγής και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ιδιοκτήτρια του Montessori Lab

Σύμφωνα με τη Μαρία Μοντεσσόρι, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, γίνεται η βάση της εξέλιξής του κατά τα πρώτα χρόνια ζωής του. Το σπίτι λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα το δωμάτιο, αποτελεί τον κύριο χώρο μέσα στον οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένα παιδί μικρής ηλικίας.

Ακολουθούν κάποια βασικά στοιχεία που θα ήταν καλό να διαθέτει ένα Μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο:

  • Χαμηλό κρεβάτι, το οποίο δίνει έμμεσα και άμεσα την αίσθηση της ελευθερίας και της παρατήρησης στο βρέφος/παιδί. Οι κλασικές μορφές βρεφικών κρεβατιών που όλοι γνωρίζουμε (κρεβάτια με ύψος και κάγκελα), δημιουργούν μια αίσθηση κλειστοφοβίας και περιορισμού κινήσεων για τη Μοντεσσόρι. Προσοχή όμως, στην επιλογή των επίπλων και των αντικειμένων που θα τοποθετήσετε έπειτα στο δωμάτιο! Ένα χαμηλό κρεβάτι σημαίνει πως το παιδί μπορεί ανά πάσα ώρα να σηκωθεί και να κινηθεί ελεύθερα στον χώρο του δωματίου του. Επομένως, φροντίστε να παρέχετε έναν χώρο ασφάλειας, ώστε να μην ανησυχείτε κάθε φορά που το παιδί σας κινείται στον χώρο του χωρίς να το γνωρίζετε.
  • Χαμηλά ράφια για εύκολη πρόσβαση σε παιχνίδια/ρούχα του παιδιού καθώς και για τη δημιουργία ενός οικείου περιβάλλοντος σχετικά με το μέγεθος και τις δυνατότητες του παιδιού. Ένα οικείο περιβάλλον, με εύκολη πρόσβαση στα αντικείμενα, βοηθά το παιδί να νιώθει ανεξάρτητο και ικανό! Προσοχή στον αριθμό των υλικών που θα βρίσκονται διαθέσιμα στο οπτικό πεδίο του παιδιού! Δεν θέλουμε να το μπερδέψουμε με πολλές πληροφορίες.
  • Δημιουργική γωνιά για ελεύθερη έκφραση σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού, ώστε να αναπτυχθεί η φαντασία αλλά σε οριοθετημένο πλαίσιο. Προσοχή στον περιορισμό του χώρου αυτού! Είναι καλό το παιδί να μάθει από μικρή ηλικία τον περιορισμό σε σχέση με δράσεις που μπορεί να καταστρέψουν ή να λερώσουν κάτι που δεν θέλετε, χωρίς φυσικά να τις στερούνται!
  • Ξεχωριστή γωνιά βιβλίου σε κάποιο σημείο του δωματίου/σπιτιού ώστε η ώρα του διαβάσματος. Εάν επιθυμείτε να δημιουργηθεί στο παιδί σας ένα ξεχωριστό συναίσθημα για το διάβασμα και τα βιβλία, ένας πολύ έξυπνος τρόπος, είναι να δημιουργήσετε τη «γωνιά του βιβλίου», όπου θα τοποθετήσετε βιβλία και άνετα μαξιλάρια/καρέκλες/χαλί. Το παιδί θα συνδέσει το διάβασμα με ένα ζεστό, ευχάριστο αίσθημα χαλάρωσης, που θα το συντροφεύει για μια ζωή!
  • Χαμηλοί καθρέπτες στο δωμάτιο του παιδιού ώστε να διευκολύνουμε την παρατήρηση του εαυτού τους και των καθημερινών αλλαγών στο πρόσωπο και το σώμα τους. Θα παρατηρήσετε με έκπληξη πόσο εντύπωση δημιουργεί στα μικρά παιδιά η παρατήρηση του εαυτού τους στον καθρέπτη! Μην διστάσετε να πάτε και εσείς κοντά και να συγκρίνετε τους εαυτούς σας, καθώς και να μιλήσετε για το ανθρώπινο σώμα και τη διαφορετικότητα.
  • Επιλογή παλ χρωμάτων ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος ήρεμος, όσο το δυνατόν πιο μακριά από εντάσεις. Αυτό βοηθά πολύ τα παιδιά να επικεντρώνουν τη προσοχή τους στα υλικά με τα οποία ασχολούνται, καθώς και στην βαθύτερη συγκέντρωση, χωρίς διακοπές λόγω εξωτερικών ερεθισμάτων.
  • Μινιμαλιστική επιλογή επίπλων και παιχνιδιών, ώστε το παιδί να έχει αρκετό χώρο για παιχνίδι και ελεύθερες κινήσεις. Επίσης, ένα δωμάτιο με λίγα έπιπλα, βοηθά το παιδί να λαμβάνει ξεκάθαρες πληροφορίες σχετικά με το τι θα ασχοληθεί, καθώς επίσης και στην συγκέντρωσή του σε κάποιο παιχνίδι/δραστηριότητα.

Αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός Μοντεσσοριανού δωματίου, και κάθε γονιός που εμπνέεται από τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, σίγουρα έχει δοκιμάσει να εφαρμόσει κάποια από αυτά στο παιδικό δωμάτιο. Πάντα όμως να θυμάστε να προσαρμόζετε τις οδηγίες που λαμβάνετε, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της δικής σας οικογένειας!

Photo by Paige Cody on Unsplash

Δείτε επίσης:

Μοντεσσόρι στο σπίτι