Το παιδί μου κατάπιε ένα κέρμα. Τι πρέπει να κάνω;
Share
Οι μικροί μας εξερευνητές αγγίζουν, χειρίζονται με τα χέρια τους και φέρνουν στο στόμα κάθε είδους αντικείμενο, με το σκοπό να εξερευνήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει.
*Η παιδίατρος και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου μας ενημερώνει τι να κάνουμε εάν το παιδί μας καταπιεί ένα κέρμα.
Τι συμβαίνει όμως όταν το παιδί καταπιεί ένα αντικείμενο που θεωρείται επικίνδυνο, όπως π.χ. ένα κέρμα;
Ενστικτωδώς οι γονείς, λόγω του φόβου που νιώθουν, όταν βλέπουν ότι το παιδί τους έχει ένα κέρμα στο στόμα τείνουν να του φωνάξουν, με το ρίσκο να το καταπιεί απότομα και να πνιγεί. Αντιθέτως, κρατήστε την ψυχραιμία σας, μιλήστε στο παιδί σας με ήρεμο τόνο και παροτρύνετέ το να το βγάλει από το στόμα.
Εάν διακρίνετε το κέρμα μέσα στη στοματική κοιλότητα του παιδιού, εισάγετε το χέρι σας σε σχήμα γάντζου, για να το τραβήξετε από μέσα προς τα έξω και να το αφαιρέσετε. Προσοχή: μην εισάγετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού, εάν το κέρμα δεν είναι διακριτό. Εάν το παιδί έχει ήδη καταπιεί το κέρμα, μην του προκαλέσετε εμετό, γιατί το κέρμα μπορεί επιστρέφοντας προς τον οισοφάγο να βρει τη δίοδο προς τις αναπνευστικές οδούς και να προκαλέσει πνιγμό.
Εάν το παιδί εμφανίζει ενόχληση/πόνο στο λαιμό, δυσκολία αναπνοής, βήχα ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, κατευθυνθείτε προς το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας/Νοσοκομείο, όπου μέσω μίας ακτινογραφίας θα διαπιστωθεί η ακριβής θέση του και θα σας δοθούν οδηγίες για τα επόμενα βήματα.
Εάν το παιδί είναι ασυμπτωματικό, χορηγήστε του νερό και ξεκινήστε μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, για να ευνοήσετε την κινητικότητα του εντέρου και την αποβολή του κέρματος. Συνήθως το παιδί θα αποβάλλει το κέρμα σε λίγες ημέρες.
Διαβάστε επίσης: