Post main image

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αποδεικνύουν και επισημαίνουν τα οφέλη που έχει για όλη την οικογένεια η συνύπαρξη με έναν σκύλο. Ένας σκύλος δίνει μαθήματα, διασκεδάζει και παράλληλα προσφέρει υποστήριξη κι ένα αίσθημα ασφάλειας. Πολλές φορές ο σκύλος μας είναι πιο σοφός από εμάς τους ίδιους αφού δεν αναλώνεται σε ασήμαντα πράγματα αλλά δίνει σημασία στις αξίες της ζωής και το βαθύτερο νόημά της, την αγάπη.

Τι μπορεί επομένως να μας διδάξει ο σκύλος μας;

1) Βρείτε χρόνο για διασκέδαση και παιχνίδι. Η ζωή όλων μας πρέπει να έχει κέφι.

Όσο γεμάτη και αν είναι η καθημερινότητα, όσες υποχρεώσεις και να μας κατακλύζουν, όσο και αν τρέχουμε σαν αλαφιασμένοι πρέπει πάντα να βρίσκουμε χρόνο για δραστηριότητες ή τους ανθρώπους που μας κάνουν να γελάμε.

2) Να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας όταν βλέπετε τα άτομα που αγαπάτε να γυρίζουν σπίτι.

Σκεφτείτε την αντίδραση του σκύλου σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι. Κουνάει την ουρά του και τρέχει να πέσει πάνω σας παρατώντας ό,τι και αν κάνει εκείνη τη στιγμή. Αυτό που μας διδάσκει είναι να δείχνουμε την αγάπη στους οικείους μας κάνοντάς τους να νιώσουν σημαντικοί για εμάς.

3) Χρησιμοποιήστε την κρίση σας. Μερικοί άνθρωποι αξίζει να  “ελεγχθούν” πριν να τους βάλετε στη ζωή σας.

Σκεφτείτε τον τρόπο που αντιδρά ο σκύλος σας όταν βλέπει ένα άλλο τετράποδο ή έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει. Αρχικά μπαίνει στη διαδικασία να τον “ελέγξει” μυρίζοντάς τον. Τον ίδιο κανόνα μπορεί να ακολουθεί ο καθένας από εμάς όταν συναντά καινούργια άτομα μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο “έλεγχος” γίνεται μέσω της συζήτησης με αυτά.

4) Μην κρατάτε κακία. Ο σκύλος σας φαίνεται να ξεχνάει οτιδήποτε προσπαθείτε να του διδάξετε επομένως ξεχνάει σίγουρα και τις στιγμές που είστε έξαλλος μαζί του.

Έχετε δει ποτέ τον σκύλο σας να σας κρατάει μούτρα για περισσότερο από κάποια δευτερόλεπτα όταν αργείτε να του βάλετε φαγητό ή να τον βγάλετε για την βόλτα του; Έτσι και εσείς προσπαθήστε να ξεχνάτε τις άτυχες στιγμές στη σχέση σας με τους ανθρώπους γύρω σας. Αντί γι’ αυτό προσπαθήστε να το συζητήσετε μαζί τους.

5) Μερικές φορές το να σπας τους κανόνες είναι καλύτερο από μια λιχουδιά.

Θεωρείτε ότι ο σκύλος σας δεν γνωρίζει ότι θα χάσει το μεζεδάκι του όταν δεν σας υπακούει σε κάποια εντολή που του δίνετε; Μερικές φορές η αλήθεια είναι πως δεν το αντιλαμβάνεται αλλά είναι άλλες φορές, αυτές οι στιγμές που θέλει να κάνει απλά το δικό του και να περάσει μερικές στιγμές ανεμελιάς. Καλό είναι για όλους μας να ακολουθούμε συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά δεν χάλασε ο κόσμος αν κάποια στιγμή ξεφύγουμε απ’ αυτό. Σε όλους μας αξίζουν στιγμές ξεγνοιασιάς.

6) Ζητήστε  αυτό που θέλετε!

Ο σκύλος σας όταν θέλει να κερδίσει μια αγκαλιά ή ένα χάδι από εσάς το διεκδικεί με το να χωθεί στην αγκαλιά σας. Όταν πάλι θέλει να πάτε για την βόλτα του γρατζουνάει την πόρτα ή μπορεί ακόμη και να σας φέρνει το λουράκι του. Ακολουθήστε το παράδειγμά του και ζητήστε από τους ανθρώπους γύρω σας αυτό που θέλετε χωρίς να περιμένετε να μαντέψουν τι επιθυμείτε.

7) Ζήστε τη στιγμή!

Δείτε τον σκύλο σας πόσο ανέμελος είναι όταν βγαίνει για τη βόλτα του. Περιεργάζεται καθετί υπάρχει γύρω του απολαμβάνοντας την στιγμή χωρίς να ενδιαφέρεται για το παρελθόν ή το μέλλον. Διώξτε, λοιπόν, τις αρνητικές σκέψεις και απολαύστε την κάθε στιγμή αφού είναι μοναδική.

8) Γίνετε καλοί ακροατές!

Ο σκύλος είναι πάντα εκεί για να προσφέρει στήριξη και παρηγοριά . Είναι εκεί και θα ακούσει (ακόμα κι αν δεν μπορεί να απαντήσει!) το πρόβλημα που σας απασχολεί χωρίς διακοπές και αντιρρήσεις. Γίνετε κι εσείς καλοί ακροατές για τα κοντινά σας άτομα αφού πολλές φορές έχουν ανάγκη μόνο την παρουσία σας και όχι κάποια συμβουλή.

9) ΜΗΝ παίρνετε τον εαυτό σας στα σοβαρά!

Δείτε τη ζωή πιο χαλαρά και μη δίνετε σημασία σε ασήμαντα πράγματα. Μην φοβάστε αν φανείτε αστείοι στα μάτια κάποιου. Οι σκύλοι φαίνονται αστείοι όλη την ώρα, όταν κυνηγούν την ουρά τους ή γαβγίζουν σε πέτρες ακόμη και όταν απλά τρέχουν και τα αυτιά τους πηγαίνουν από εδώ κι εκεί.

10) Αποδεχτείτε τον εαυτό σας!

Οι σκύλοι σε όποιο μέγεθος ή ράτσα και αν είναι αποδέχονται τον εαυτό τους. Έχετε δει ποτέ τον σκύλο σας απογοητευμένο με τη εμφάνισή του;  Εκτιμάει αυτό που του έχει δοθεί και ζει χαρούμενος με αυτό. Αντίθετα όλοι μας, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, ευχόμαστε να μην είχαμε κάποια από τα χαρακτηριστικά μας και προσπαθούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση ή την προσωπικότητά μας. Μιμηθείτε τον σκύλο σας και αγαπήστε όλα τα χαρακτηριστικά σας αφού είναι αυτά που σας κάνουν ΜΟΝΑΔΙΚΟ.

Δείτε επίσης στο KIDOTmou:

Κατοικίδια ζώα ιδανικά για παιδιά με αλλεργίες