Post main image

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Στους δρόμους τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και των πιο μικρών συχνά συναντάμε αδέσποτα που άλλοτε κυκλοφορούν μόνα τους και άλλοτε σχηματίζονται αγέλες.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόβλημα πολιτισμικό (είναι θέμα παιδείας και ηθικής το πώς αντιμετωπίζεται κάθε ζωντανός οργανισμός), πρόβλημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αποτελούν εστίες παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων) και τέλος είναι πρόβλημα κοινωνικό (αρνητικός αντίκτυπος στην εικόνα των Δήμων) . Η συμβίωση με τα ζώα και επομένως, η κατανόηση ότι αυτά είναι συναισθανόμενα όντα με ανάγκες, αποτελεί ένδειξη πολιτισμού μια σύγχρονης και οργανωμένης κοινωνίας. Ο άνθρωπος που έχει σεβασμό και επιδιώκει την προστασία των ζώων, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ευζωία τους έχει αντίστοιχη στάση ζωής και με τους ανθρώπους.

 

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει ο καθένας από εμάς προκειμένου να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα και να δείξει τη στήριξή του στους φιλοζωικούς συλλόγους, οργανώσεις και σωματεία; Ακολουθούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες από τρεις ομάδες της πόλης:

 

Τα  “Αδέσποτα Όνειρα” είναι μια ομάδα εθελοντών που στόχος της είναι να περιθάλψει και να φροντίσει όσα αδέσποτα μπορεί έως ότου αυτά υιοθετηθούν και βρουν ένα μόνιμο σπίτι. Η ομάδα φροντίζει  αυτή  τη στιγμή αδέσποτα σκυλιά σε ιδιωτικό χώρο με δικά της έξοδα και συνεισφορές από άλλους φιλόζωους.

Τρόποι στήριξης

Εθελοντές: Τα “Αδέσποτα Όνειρα” μπορεί να στηρίξει ο καθένας αφιερώνοντας χρόνο στο καταφύγιο και  στα δρώμενα που πραγματοποιούνται προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι για την λειτουργία του καταφυγίου όπως μπαζάρ αλλά και φιλοζωικές βραδιές. Απαραίτητη κρίνεται η συνεχής ενημέρωση σε όλο και περισσότερο κόσμο για τα αδέσποτα αλλά και την διαδικασία της υιοθεσίας.

 

Οικονομική βοήθεια: Είτε μεμονωμένα είτε μηνιαία με την μορφή της εικονικής υιοθεσίας με κόστος 12 ευρώ το μήνα δηλαδή καλύπτεις τα φάρμακα και την τροφή ενός ζώου για όλο το μήνα.

Δωρεές: Είδη που μπορούν να πωληθούν στα μπαζάρ όπως είδη pet , διακοσμητικά, κοσμήματα  κ.τ.λ.

 

 

Η Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Οργάνωση “Νοιάζομαι” ξεκίνησε την λειτουργία της , στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2011 με σκοπό φιλοζωικό και περιβαλλοντικό. Συνεργάζεται με τους κορυφαίους κτηνιάτρους της πόλης για να προσφέρει ό,τι καλύτερο στα ζώα που έχουν ανάγκη.
Δεν επιδοτείται από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, εταιρία, οργανισμό κ.λ.π , δεν έχει συνδρομές μελών γι’ αυτό οι ανάγκες καλύπτονται από πόρους εθελοντών και οι εθελοντές εργάζονται όλοι δωρεάν. Γι’ αυτό τον λόγο η οργάνωση ζητάει την κατανόηση των πολιτών όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να ανταποκριθούν σε κάποια έκκληση βοήθειας.

Αποτελεί, επίσης, μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο. www.pfpo.gr) σε μια κοινή προσπάθεια προστασίας και προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και του περιβάλλοντος.
Η εθελοντική προσφορά δεν μπορεί να κατακρίνεται και δεν μπορεί να θίγεται η αξιοπρέπεια των ελάχιστων εθελοντών.

Τρόποι στήριξης:

Εθελοντές για:

 • Μεταφορές ζώων προς τους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους
 • Φιλοξενία σκύλου – γάτας
 • Ενημέρωση πολιτών – μαθητών
 • Περιβαλλοντικές δράσεις

Η βοήθεια στα ζώα και στο περιβάλλον δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Η οργάνωση είναι εκεί για να σας δείξει τον τρόπο εφόσον εσείς δηλώσετε απλά την καλή σας διάθεση στο τηλέφωνο:
699 495 2384 κατά τις ώρες 5-9 μ.μ.

 

 

Ο ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ – Ο ΣΕΙΡΙΟΣ δημιουργήθηκε από εθελοντές ζωόφιλους του Δήμου Θερμαϊκού θέλοντας να βοηθήσουν τη Δημοτική αρχή να δει το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή και να συμβάλουν έμπρακτα στην επίλυση του. Καθημερινά σιτίζουν και περιθάλπουν κουτάβια που ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ κανένας φορέας, φιλοξενώντας τα σε εθελοντές με έξοδα που καλύπτονται αποκλειστικά από εισφορές των μελών χωρίς καμιά επιχορήγηση από το Δήμο ή το ευρύτερο κράτος. Τα σκυλιά που φροντίζουν στειρώνονται με έξοδα του συλλόγου σε κτηνιατρεία του Δήμου Θερμαϊκού.

Βασικός στόχος του συλλόγου είναι η μεθόδευση της μετάβασης στην επόμενη μέρα για το Δήμο Θερμαϊκού και τα αδέσποτα ζώα που ζουν στην περιοχή. Πέρα από τα αδέσποτα ζώα της περιοχής, μόνιμος τροφοδότης του προβλήματος είναι τα ΑΣΤΕΙΡΩΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ τα οποία αφήνουν οι ιδιοκτήτες να γεννούν ανεξέλεγκτα και κατόπιν πετούν τα κουτάβια στο δρόμο, σε κάδους ακόμα και στη θάλασσα!

Ένας ακόμη στόχος είναι να υπάρξει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ που καλείται να αντιμετωπίσει τα έξοδα των στειρώσεων και της περίθαλψης των αδέσποτων ενήλικων ζώων εντός λίγων μηνών μετά την εγκατάλειψη των κουταβιών που πέταξε ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης – πολίτης του Δήμου.

Καθημερινός στόχος του συλλόγου είναι η ΥΙΟΘΕΣΙΑ όσο περισσότερων ζώων είναι δυνατόν, πάντα εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και εφοδιασμένα με ηλεκτρονική σήμανση και υποχρεωτικά με συμβόλαιο υιοθεσίας. Ήδη ο αριθμός των υιοθεσιών που έχουν γίνει πραγματικότητα από τους εθελοντές του ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ  – Ο ΣΕΙΡΙΟΣ έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Όσα ζώα φιλοξενούνται από εθελοντές του ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ  – Ο ΣΕΙΡΙΟΣ ζουν σε ομάδες ελεύθερα σε κτήματα των εθελοντών προσωρινά μέχρι την επανένταξή τους στειρωμένα όπως ορίζει ο νόμος ή την υιοθεσία τους.

Με τη σωστή εκπαίδευση οι νέες γενιές στην Ελλάδα θα μπορούν να σέβονται τα ζώα και το δικαίωμα τους να ζήσουν γύρω μας ή μαζί μας. Έτσι ο σύλλογος προωθεί ΖΩΟΦΙΛΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ σε σχολεία του Δήμου Θερμαϊκού δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εξοικειωθούν με ένα ζωάκι και τις ανάγκες του.

Καθημερινά :

 • Εθελοντές, φροντίζουν για τη σίτιση των ζώων που έχει αναλάβει ο Σείριος. Ο αριθμός των ζώων είναι πάντα σε συνάρτηση με τον αριθμό των εθελοντών αλλά και των σημείων φιλοξενίας των ζώων.
 • Γίνεται καθοδήγηση και ενημέρωση πολιτών για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης δεσποζομένων ζώων.
 • Γίνεται προώθηση αδέσποτων ζώων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
 • Γίνεται μεταφορά από και προς κτηνιάτρους σε ζώα που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης.

 

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα, διοργανώνονται :

 • Γιορτές υιοθεσίας, για την προώθηση των ζώων που φροντίζουν.
 • Ενημερωτικές ημερίδες φιλοζωίας σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής.

 

Οικονομικοί πόροι για τις δράσεις του ΣΕΙΡΙΟΥ :

Ετήσια συνδρομή μελών (η εγγραφή μελών κοστίζει 10 ευρώ ενώ η συνδρομή για κάθε έτος είναι 10 ευρώ επίσης). Γίνεται και ηλεκτρονικά ή κατόπιν πληρωμής του ποσού

 • Στο λογαριασμό Πειραιώς IBAN : GR05 01722670005267084530896 ΒΙC: PIRBGRAA
 • Μέσω PayPal https://www.paypal.me/KUCSLAJMRRGZJ. (Αντίγραφο της απόδειξης και κάρτα μέλους παραλαμβάνεται ταχυδρομικώς.)

 

ΔΩΡΕΑ, ΧΟΡΗΓΙΑ για ενίσχυση του σκοπού του συλλόγου με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου στο λογαριασμό:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Θερμαϊκού ο ΣΕΙΡΙΟΣ δεν επιχορηγείται κρατικά από κανέναν φορέα .Κάθε δράση εκπονείται αποκλειστικά με την οικονομική ενίσχυση των μελών του Συλλόγου αλλά και των μελών των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) .Για κάθε χορηγία ,δωρεά ,εγγραφή μέλους υπάρχουν πάντα τα σχετικά παραστατικά -αποδείξεις .Κάθε κατάθεση συνοδεύεται από τη σχετική απόδειξη είσπραξης υποχρεωτικά.

 

Κάνε μια πράξη διαφορετική αυτές τις γιορτές, κάνε μια πράξη που θα σε συντροφεύσει για πολλά χρόνια!