Post main image

Την περίοδο αυτή τα αλλεργικά συμπτώματα είναι ιδιαίτερα συχνά, σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν μία ευαισθησία απέναντι σε κάποιο ή κάποια αλλεργιογόνα. Παραμένουν όμως επίσης συχνές και οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού, που εκδηλώνονται με ανάλογα συμπτώματα. Είναι λοιπόν φυσιολογικό οι γονείς να απορούν: το παιδί μου είναι άρρωστο ή… αλλεργικό;

*Γράφει η παιδίατρος και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Ας δούμε όμως μαζί ποια συμπτώματα αναλογούν σε κάθε περίπτωση και πώς μπορείτε να τα διαχωρίσετε.
Τα ρινικά συμπτώματα αποτελούν έναν κοινό παρονομαστή, τόσο για τις αλλεργίες, όσο και για τα κρυολογήματα. Στην πρώτη περίπτωση οι ρινικές εκκρίσεις είναι συνήθως διάφανες ή λευκές και λεπτόρρευστες, ενώ στη δεύτερη μπορούν να παρουσιάζουν μεταβολές τόσο στο χρώμα, όσο και στην υφή, κατά τη διάρκεια της νόσου. Αρχικά, είναι συνήθως διαφανείς και λεπτόρρευστες, ενώ στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθούν σε κίτρινες, μέχρι και κιτρινοπράσινες, έντονα κολλώδεις. Επίσης τα φταρνίσματα και ο κνησμός στη ρινική κοιλότητα, στο άνω μέρος του φάρυγγα ή στην υπερώα, ισοδυναμούν με συμπτώματα αλλεργικής αιτιολογίας.

Η επιπεφυκίτιδα αποτελεί και αυτή ένα κοινό σύμπτωμα ανάμεσα στις αλλεργίες και στις λοιμώξεις. Η ερυθρότητα στο εσωτερικό του ματιού, η δακρύρροια και το οφθαλμικό έκκριμα είναι κοινά, απλά η φαγούρα τοπικά τείνει να είναι πιο έντονη στα περιστατικά αλλεργικής αιτιολογίας.
Η εμφάνιση των αλλεργικών συμπτωμάτων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι απότομη και ακολουθεί την εποχικότητα ή την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Αντιθέτως, οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού δεν εμφανίζουν κάποια συγκεκριμένη εποχικότητα και παρουσιάζουν σταδιακή εξέλιξη, με τη συνολική διάρκειά τους κατά μέσο όρο να μην ξεπερνά τη μία εβδομάδα. Είναι αλήθεια βέβαια πως τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο συχνά τους κρύους μήνες, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι το ίδιο παιδί μπορεί να παρουσιάσει ρινίτιδα ή βήχα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ανάλογα με την ευαισθησία του οργανισμού του και τη δύναμη του ανοσοποιητικού του.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων είναι συχνά τα γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στον φάρυγγα, ανορεξία, κόπωση, τα οποία κατά κανόνα απουσιάζουν από τις αλλεργίες.
Άρα, πριν «φορτώσετε» στο παιδί σας μία αλλεργία, εξετάστε καλά το ενδεχόμενο να έχει απλά.. αρρωστήσει!

Δείτε ακόμα: 

Το παιδί μου έχει γαστρεντερίτιδα. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;