Το να είσαι γονέας δεν είναι μόνο μία δουλειά πλήρους ωραρίου αλλά ένα επάγγελμα για όλο το 24ωρο. Δεν υπάρχουν διαλείμματα για μεσημεριανό, άδεια διακοπών και φυσικά μέρες για να αναρρώσεις. Όταν ένας γονέας είναι άρρωστος χρειάζεται να έχει ακόμη δυνάμεις ώστε να φροντίσει και τα παιδιά του. Αλλά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να καταφέρει ώστε το παιδί του να μην αρρωστήσει επίσης. Είναι δύσκολο να αποφύγεις να αρρωστήσεις και να μεταδώσεις στους άλλους ανθρώπους την ασθένεια ειδικά όταν μένεις κάτω από την ίδια στέγη, αλλά δεν είναι απίθανο. Και είναι σημαντικό ειδικά αν έχεις κάποιο νεογέννητο ή κάποιο άλλο ευάλωτο άτομο στο σπίτι το οποίο μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά και να αρρωστήσει. .Παρακάτω ακολουθούν, οι καλύτερες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να μην κολλήσετε το παιδί σας όταν οι ίδιοι νοσείτε αλλά πρέπει παράλληλα να το φροντίσετε.

Φορέστε μία μάσκα προσώπου

A woman wearing a mask.

Οι ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με ποικίλους τρόπους και μία από τις πιο κοινές είναι μέσω του αέρα. Όταν ένα άτομο βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή ακόμη και αναπνέει, μικρά σωματίδια απελευθερώνονται στον αέρα τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν ένα άλλο άτομο όταν εισπνέει από το στόμα ή τη μύτη του.
Η χρήση μάσκας προσώπου είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Εάν είστε άρρωστοι, βεβαιωθείτε ότι φοράτε μία μάσκα προσώπου όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας και βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο στο οποίο συχνάζει το παιδί.
Δεν έχει κάθε μάσκα την ίδια αποτελεσματικότητα. Φορώντας μία μάσκα Ν95, όσο είναι εφικτό καθώς προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα φιλτραρίσματος. Οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο. Εξαρτάται από το ύφασμα για το αν οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές.
Σημειώστε ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει ποτέ να φοράνε μία μάσκα προσώπου, καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας. Αλλά αν το παιδί σας είναι πάνω από αυτή την ηλικία, τότε σας συστήνουμε να φοράει επίσης μία μάσκα προσώπου σε εσωτερικό χώρο εάν ο ένας γονέας είναι άρρωστος και θέλει να αποτρέψει την μετάδοση.

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά

Toddler Handwashing Prevents Common Cold
Via Pixabay

Ένας άλλος τρόπος για να διαδοθεί μία ασθένεια είναι μέσω της επαφής με το δέρμα. Το δέρμα των ανθρώπων αποβάλλει φυσικά κύτταρα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά εάν ένα άτομο είναι άρρωστο μπορεί να αποβάλει κύτταρα δέρματος που περιέχουν μικρόβια. Εάν αγγίξουν ένα άλλο πρόσωπο, όπως το να κρατήσουν το χέρι ενός παιδιού ή αγκαλιάσουν ένα μωρό- αυτό μπορεί στη συνέχεια να αρρωστήσει το άλλο άτομο.
Για να το αποφύγουμε αυτό, συστήνεται τα πλένετε τα χέρια σας όσο συχνά μπορείτε. Σαν άρρωστος γονέας είναι σημαντικό, να τα πλένετε πριν έρθετε σε επαφή να του σερβίρετε φαγητό ή ακόμη να αγγίξετε τα προσωπικά του αντικείμενα.
Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί συνιστούν να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πάτε να αγγίξετε ένα νεογέννητο (τουλάχιστον μέχρι να είναι άνω των 2 μηνών), καθώς τα μωρά είναι πιο ευάλωτα στην ασθένεια όσο πιο μικρά είναι.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε γάντια 

via Pixabay 357 images

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια, αλλά η χρήση γαντιών αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο για την περαιτέρω πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας στο παιδί σας. Αυτό δεν πρέπει να είναι υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών, αλλά μάλλον ένα επιπλέον βήμα.
Το Nationwide Children’s προτείνει να φοράτε γάντια όταν ένας γονέας ή το παιδί είναι άρρωστο, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με σωματικά υγρά, όπως εάν το παιδί έχει εμετό ή έχει διάρροια και χρειάζεται καθάρισμα.

Απολυμάνετε τις επιφάνειες

pexels-towfiqu-barbhuiya-8373857
via Pexels/Towfiqu Barbhuiya

Ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας, είναι πιθανό να μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των επιφανειών ειδικά αν το άτομο αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του και μετά μια επιφάνεια όπως έναν πάγκο ή ένα παιδικό παιχνίδι.
Για να το αντιμετωπίσετε είναι σημαντικό να σκουπίζετε συχνά τις επιφάνειες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να καθαρίζετε τακτικά επιφάνειες που χρησιμοποιείτε συχνά, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, τους διακόπτες και τα πόμολα των θυρών. Επίσης, φροντίστε να σκουπίζετε τα πράγματα μετά την αποχώρηση των επισκεπτών σας.

Μείνετε απομονωμένοι, εάν είναι εφικτό. 

woman mask window

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε το παιδί σας από το να κολλήσει την ασθένειά σας είναι να μείνετε απομονωμένοι από αυτό. Εάν είναι δυνατόν, μείνετε απομονωμένοι σε άλλο δωμάτιο, ενώ ένας άλλος ενήλικας φροντίζει το παιδί. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας, όπως το να διαμείνετε στο σπίτι ενός αγαπημένου σας προσώπου.
Φυσικά δεν είναι πάντα πιθανό να απομονωθείτε ειδικά αν δεν υπάρχει κανένας άλλος που να μπορεί να φροντίσει το παιδί σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λάβετε τις προαναφερθείσες προφυλάξεις- φορώντας μάσκα, πλύσιμο χεριών και απολύμανση τακτικά- για να αποτρέψετε τη μετάδοση.
Επίσης, φροντίστε να κρατάτε απόσταση από το παιδί σας όταν είναι δυνατόν. Εάν το μικρό παιδί σας παίζει στο πάτωμα, καθίστε στην απέναντι πλευρά του δωματίου, ώστε να μπορείτε να το παρακολουθείτε χωρίς να είστε σε άμεση επαφή.
Εάν πρέπει να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι αερίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα για να μειώσετε τη μετάδοση από τον αέρα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ενεργοποιώντας έναν ανεμιστήρα ή κλιματιστικό για την κυκλοφορία του αέρα ή ανοίγοντας μια πόρτα ή ένα παράθυρο.
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα:

Γιατί το παιδί μου έχει έντονο φούσκωμα και κοιλόπονο;