KIDOT Festival 4: 8 & 9 Οκτωβρίου, ΔΕΘ Helexpo
Post main image

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας αντιδράει περίεργα σε μερικά τρόφιμα και μετά την κατανάλωσή τους εμφανίζει έντονο φούσκωμα και κοιλόπονο; Πώς εξηγείτε αυτό και τι μπορείτε να κάνετε;

Είναι αρκετά διασκεδαστικό για το μωρό το ταξίδι νέων γεύσεων και υφών όταν ξεκινά να τρώει στερεές τροφές. Η δοκιμή νέων τροφίμων θα το βοηθήσει να αναπτύξει τους γευστικούς του κάλυκες επομένως δεν χρειάζεται να αποφεύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως τα καρυκεύματα.
Ωστόσο, όταν ξεκινάτε τη στερεά τροφή, ακόμη και όταν θηλάζετε, υπάρχουν μερικά τρόφιμα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες διαταραχές στην κοιλιά του μικρού σας.
Τα πρώτα τρόφιμα που καταναλώνει το μωρό σας θα έπρεπε να είναι μαλακά και σχεδόν υγρά στην υφή. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα τρόφιμο τη φορά, κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα τρόφιμα του μωρού θα είναι κάποιο είδος δημητριακών, όπως το ρύζι ή δημητριακά βρώμης που αναμιγνύονται με μια μικρή ποσότητα φόρμουλας ή μητρικού γάλακτος. Μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε με μερικά λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, ή τα μπιζέλια. Τα πρώτα φρούτα που θα μπορούσε να δοκιμάσει το μωρό είναι ο πουρές από μπανάνες ή αβοκάντο.
Όταν έχετε εισάγει στη διατροφή του μωρού τα στερεά, είναι σημαντικό να προσφέρετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, για να σιγουρευτείτε ότι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Μερικά λαχανικά, εντούτοις, μπορεί να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στο στομάχι του εξαιτίας των αερίων που του προκαλούν.

Ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για το έντονο φούσκωμα και τoν κοιλόπονο στο παιδί;

Μερικοί κοινοί ένοχοι μπορούν να είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, και το λάχανο. Εάν ταΐσετε με κάποιο από αυτά τα τρόφιμα το παιδί, προετοιμαστείτε να υποστείτε γκρίνια. Ελέγξτε την κοιλιά του μωρού σας, αν είναι πρησμένη ή στρογγυλεμένη. Εάν το μωρό σας φαίνεται να έχει περισσότερα αέρια μετά την κατανάλωση ενός από αυτά τα τρόφιμα, δοκιμάστε να το αφαιρέσετε από τη διατροφή του για λίγο για να καταλάβετε αν αυτό ήταν που προκάλεσε το πρόβλημα.
Οι αλλεργίες στα μωρά είναι κοινές, και τα παιδιά συνήθως τις ξεπερνούν από την ηλικία των 5, αλλά πρέπει ακόμα να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να είναι οτιδήποτε από αέρια και έντονο φούσκωμα, κοιλόπονος, διάρροια, έμετος, ή εξανθήματα γύρω από το στόμα ή το κάτω μέρος.
Εάν σκέφτεστε ότι το μωρό σας έχει μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που έφαγε, περιμένετε για μια εβδομάδα πριν να δοκιμάσει και πάλι το ίδιο τρόφιμο. Αν έχετε μια παρόμοια αντίδραση την επόμενη φορά, βγάλτε το συγκεκριμένο τρόφιμο από τη διατροφή του. Θα μπορούσατε να μιλήσετε και με τον παιδίατρό σας προκειμένου να εντάξετε το τρόφιμο ξανά στη διατροφή του.

Τα πεπτικά προβλήματα δεν προέρχονται μόνο από τα τρόφιμα που τρώει το μωρό σας. Αν θηλάζετε, εξακολουθείτε ουσιαστικά να τρώτε για δύο. Ό, τι τρώτε περνάει και στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος, έτσι μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας γίνεται ιδιότροπο μετά την κατανάλωση των λαχανικών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μερικές μητέρες παρατηρούν ότι τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, η σοκολάτα, ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αναστατώσουν την κοιλιά του μωρού τους, επίσης.
Πολλά μωρά λαμβάνουν περισσότερο αέρα κατά τη διάρκεια του ταϊσματος έτσι έχουν περισσότερα αέρια. Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να καταλάβουμε σε τι βαθμό είναι υπεύθυνη η διατροφή της μαμάς. Εάν έχετε παιδί  που υποφέρει από πολλά αέρια αξίζει πιθανώς να προσπαθήσετε να αποφύγετε οποιαδήποτε τρόφιμα φαίνεται να προκαλούν το πρόβλημα για μια εβδομάδα. Εάν αυτό φαίνεται να βοηθάει, αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα μέχρι το μωρό σας να φτάσει τους δύο μήνες, και στη συνέχεια δοκιμάστε τα και πάλι. Αν τα συμπτώματα επιστρέψουν, είναι δικό σας θέμα να αποφασίσετε αν θα διατηρήσετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή του.
Τα πολλά αέρια στο παιδί είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα αλλά σίγουρα όχι επιβλαβές για το μωρό. Άλλωστε οι περισσότερες από τις ευαισθησίες σε τρόφιμα θα υποχωρήσουν καθώς το πεπτικό σύστημα του μωρού σας ωριμάζει.

Δείτε επίσης:

Εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού

Home

Post image
Τι μαθήματα παίρνουμε από έναν σκύλο;
Post image
Μπισκότα χωρίς ζάχαρη
Post image
Τα ζώα έχουν την ανάγκη όλων μας!

Inspiration

Post image
Μάκης Ανανιάδης: “Η ιδέα για τη δημιουργία ενός φεστιβάλ για την οικογένεια…”
Post image
Φαίη Βασιλικού: “Θαυμάζω τις μητέρες που…”
Post image
Επιστήμονες με μαθησιακές δυσκολίες