Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να μιλάτε στο παιδί σας για τα μέρη του σώματός του; 

How to help baby identify body parts
Via Pexels

Επειδή αφιερώνουμε πολύ χρόνο στη φροντίδα των βρεφών και του σώματός τους μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τα μέρη του σώματός τους μέχρι να φτάσουν στους 12 ή 24 μήνες. Και από τη στιγμή που θα γίνουν 2 ή 3 χρονών, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πολλά από τα μέρη του σώματός τους. Ακόμη και αν δεν υπάρχει η σωστή στιγμή να μάθετε στο παιδί σας τα μέρη του σώματός του, είναι καλό να ξεκινήσετε νωρίς ειδικά όταν το μωρό σας αρχίζει να μιλάει. Όταν συζητάτε με το παιδί σας εστιάστε σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός του και πείτε του ποιο είναι αυτό. Για παράδειγμα , μπορείτε να του πείτε αυτά είναι μάτια και αυτά μας βοηθάνε να βλέπουμε.
Η ιδανική στιγμή για να μιλήσετε στα παιδιά για τα μέρη του σώματός τους είναι μετά τα πρώτα τους γενέθλια, ή ανάμεσα στους 13-15 μήνες. Και μέχρι τους 18 μήνες τα περισσότερα μωρά μπορούν να δείξουν τουλάχιστον ένα μέρος του σώματός τους ενώ μέχρι τα δύο τους χρόνια θα είναι ικανά να δείχνουν τα μέρη του σώματός τους. Ξεκινούν με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τα οποία μάλιστα αγγίζουν και συνέχεια.

Τα οφέλη του να μαθαίνεις τα μέρη του σώματος

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να μιλήσετε στο παιδί σας για τα μέρη του σώματός τους. Μερικοί από αυτούς είναι:
Μαθαίνοντάς τα το παιδί εκτιμάει το σώμα του και αποκτά αυτοπεποίθηση σχετικά με το σώμα του. Γρήγορα θα μετατραπεί σε έναν ενήλικα ο οποίος θα θέλει να φροντίσει το σώμα του και να παραμείνει υγιής και δυνατός.
Η εκμάθηση των μερών του σώματος είναι ζωτικής σημασίας για την γνωστική, σωματική και γλωσσική ανάπτυξη. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της αισθητηριακής ανακάλυψης. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Με κάθε δραστηριότητα που κάνει το παιδί συνειδητοποιεί ότι εξερευνά κάτι.

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να αναγνωρίζει τα μέρη του σώματός του

pexels-sarah-chai-7282480-1

Τι σημαίνει για τα μωρά, ειδικά αυτά που δεν μπορούν να μιλήσουν το να αναγνωρίζουν τα μέρη του σώματός τους; Για τα παιδιά που μπορεί να λένε μόνο λίγες λέξεις , η αναγνώριση σημαίνει ότι μπορούν να δείχνουν το σωστό μέρος του σώματός τους όταν τους ζητείται, για παράδειγμα, “Πού είναι η μύτη σου;”. Το να δείχνουν τη μύτη τους αποτελεί από μόνο του μια ένδειξη για τους γονείς ότι έχουν μάθει μια δεξιότητα. Όταν το παιδί πια ξεκινήσει να χρησιμοποιεί περισσότερες λέξεις, θα ξεκινήσει να αναγνωρίζει τα μέρη του σώματός του ονομάζοντάς τα όταν το ρωτάνε “Ποιο μέρος του σώματός σου είναι αυτό;”. Ακολουθούν μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα ονόματα των μερών του σώματος σε καθημερινές δραστηριότητες:

  • Δημιουργήστε ένα τραγούδι- Δεν χρειάζεται να είστε συνθέτης ή ένα σούπερ δημιουργικό άτομο για να δημιουργήσετε ένα διασκεδαστικό τραγούδι για το μικρό σας. Απλώς συμπεριλάβετε τα μέρη του σώματός.
  • Δημιουργήστε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι- Αναφέρετε τα μέρη του σώματος όσο τα δείχνετε στο παιδί σας. Μετά ζητήστε του να κάνει το ίδιο.
  • Διαβάστε τους. Πολλά από τα παιδικά βιβλία συμπεριλαμβάνουν τα μέρη του σώματος. Επομένως διαλέξτε ένα αγαπημένο σας και στρωθείτε στη δουλειά.
  • Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα και άλλα αντικείμενα σαν εκπαιδευτικά εργαλεία. Πείτε στο μωρό να βάλει το αυτοκόλλητο στο μέρος του σώματος που αναφέρετε κάθε φορά.
  • Χρησιμοποιήστε έξυπνες συσκευές. Η τεχνολογία είναι ένα υπέροχο εργαλείο, φοβερά βοηθητικό για τους γονείς με πολλούς τρόπους συμπεριλαμβανομένου των μερών του σώματός τους.

Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα:

10 διασκεδαστικοί τρόποι για να μάθετε τα χρώματα σε παιδιά κάτω των δύο ετών