Post main image

Μαθαίνω τα χρώματα στα παιδιά και μαζί διασκεδάζω! Μα πώς μπορώ να τα καταφέρω; Δεν χρειάζεται άγχος και γι’ αυτό. Λες και τα γράμματα, οι αριθμοί, οι ηθικές αξίες, και το πώς να φάνε με ένα κουτάλι και πιρούνι δεν ήταν αρκετό, τα μικρά παιδιά είναι επίσης επιφορτισμένα με την εκμάθηση των χρωμάτων. Για τους γονείς που επιθυμούν να μάθουν στα παιδιά τους αυτά τα πράγματα πριν από την έναρξη του σχολείου, υπάρχουν μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι για να τα βοηθήσουμε να μάθουν χωρίς να νιώσουν ότι πρέπει να πάρουν τον ρόλο του νηπιαγωγού.

Μαθαίνω τα χρώματα: 10 δραστηριότητες

1) Πρωινό, Μεσημεριανό και Δείπνο

Έχετε σκεφτεί να διδάξετε το μικρό σας τα χρώματα μιλώντας στα παιδιά γι’ αυτά με βάση το τι υπάρχει στο μενού του δείπνου σήμερα; Τα παιδιά αγαπούν τα ζωηρόχρωμα τρόφιμα, έτσι γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε πλήρως λέγοντάς τους πόσο κόκκινη είναι η σάλτσα στα μακαρόνια ή πόσο πράσινο το μπρόκολο που φαίνεται. Χωρίς καν να το γνωρίζουν, τα παιδιά θα μαθαίνουν τα χρώματά και θα τα βοηθήσει να κάνουν χρήσιμες συνδέσεις.

2) Τι χρώμα είναι…;

Η θάλασσα; Το γρασίδι; Το χιόνι; Μιλώντας για αντικείμενα ώστε να δημιουργήσει μια σύνδεση στο μυαλό του είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να διδάξετε ένα μικρό παιδί τα χρώματα. Γι’ αυτό όσο κάνετε μια βόλτα με το μικρό σας, μετατρέψτε το σε κουίζ.

Τραβήξτε την προσοχή τους και ρωτήστε τους τι χρώμα είναι τα αντικείμενα που βλέπουν. Όταν βρίσκουν σωστά τα χρώματα μπορείτε να χειροκροτάτε ή ακόμη και να τους προσφέρετε ένα έπαθλο. Αυτός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να τα κρατήσει απασχολημένα κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου και παράλληλα να μάθουν.

3) Παιχνίδια

Βρίσκοντας παιχνίδια και τουβλάκια σε διαφορετικά χρώματα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα βασικά χρώματά με ευκολία. Το καλύτερο είναι ότι όσο παίζουν δεν θα ξέρουν καν ότι μαθαίνουν. Μερικά παιχνίδια εκμάθησης των χρωμάτων είναι τα καλειδοσκόπια, οι μεγεθυντήρες χρώματος, και οι κηρομπογιές. Τα τουβλάκια είναι διασκεδαστικό να στοιβάζονται και να έχουν όλα μαζί το ίδιο χρώμα, έτσι το μικρό σας θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν κίτρινο πύργο ή μια πράσινη γέφυρα.

Μπορείτε να δείτε και δραστηριότητες για τα σχήματα εδώ.

4) Η ώρα των ζώων

Μαθαίνω τα χρώματα στα παιδιά μαζί με τα ζώα! Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να μαθαίνει για τα ζώα; Το καλύτερο είναι ότι τα ζώα τα βρίσκουμε σε όλα τα σχήματα και χρώματα, έτσι η διδασκαλία για τις μαύρες και άσπρες ζέβρες ή τους πράσινους αλιγάτορες μπορεί πραγματικά να είναι ένας διασκεδαστικός, ενστικτώδης τρόπος να μάθουν τα παιδιά για τα χρώματα. Μπορείτε μάλιστα να το πάτε ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας ήχους ζώων ή βίντεο, ώστε τα παιδιά να βιώνουν ακόμη πιο ολοκληρωμένα την εμπειρία. Ένα ζώο όπως ένα ιγκουάνα ή ένας παπαγάλος θα σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο αφού έχει τα πολλαπλάσια χρώματα.

5) Τραγούδια

Οι γονείς μπορούν να εφεύρουν μερικά τραγούδια τα οποία μπορούν να τραγουδήσουν μαζί με τα παιδιά. Τα τραγούδια είναι ένα καλό εργαλείο και αν πάτε πίσω στην παιδική ηλικία σας θα δείτε πόσα πράγματα θυμάστε μόνο και μόνο επειδή είχαν μια μελωδία. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας. Συνθέστε ένα τραγούδι για τα χρώματα και θα εκπλαγείτε με το πόσο θα κολλήσουν.

6) Γίνετε κατάσκοποι

Περάστε λίγο χρόνο έξω, ή απλά κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο. Εξηγήστε στο μικρό σας τι  σημαίνει να γίνει κατάσκοπος ώστε να παρατηρήσει αντικείμενα και τα χρώματά τους. Μπορείτε να βρείτε μαζί τους μια σειρά από αντικείμενα αν και μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή για τα μικρότερα παιδιά, αλλά με λίγη προπόνηση, μπορεί να γίνει διασκεδαστικό.

7) Ζωγραφική, Ανάμειξη, Θεωρία

Ένας από τους πιο cool τρόπους για να μάθετε για τα χρώματα είναι με τη ζωγραφική. Εάν έχετε ένα μικρό που αγαπά να λερώνει τα χέρια σκεφτείτε να βάλετε τη ζωγραφική στη λίστα με τις πιθανές του εξωσχολικές δραστηριότητες. Η μίξη των χρωμάτων ώστε να δημιουργήσει νέα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να επεκταθεί το λεξιλόγιο και η γνώση του παιδιού σας σχετικά με τα χρώματα. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να τα ρωτήσετε ποια χρώματα κάνουν άλλα χρώματα έτσι ώστε να τα εισάγετε στη θεωρία των χρωμάτων.

8) Ρούχα

Εάν το μικρό σας είναι fashionista, επιτρέψτε του να παίξει για λίγο με τα ρούχα από την ντουλάπα του και βάλτε το να διαλέξει ρούχα ανάλογα με το χρώμα. Μην ανησυχείτε αν το συνολάκι του δεν είναι το καλύτερο δυνατό και δεν συνδυάζεται χρωματικά αφού πρόκειται απλά για μια προσπάθεια να μάθει.

“Δώσε στη μαμά το κίτρινο φόρεμα, σε παρακαλώ.” Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα μάθει τα χρώματα και τα είδη ένδυσης συγχρόνως. Αυτή η δραστηριότητα συνήθως δεν θα κρατήσει το ενδιαφέρον τους όσο οι άλλες, αλλά η συνεχής εναλλαγή ρούχων μπορεί να του φανεί διασκεδαστική.

9) Coloring books!

Μαθαίνω τα χρώματα

Δώστε στα μικροσκοπικά χέρια του παιδιού ξυλομπογιές, κηρομπογιές ή οποιοδήποτε άλλο μέσο ζωγραφικής και αφήστε το να πιάσει δουλειά. Δείξτε του τις επιλογές χρωμάτων και προσπαθήστε να επαναλαμβάνετε τα ονόματα κάθε χρώματος που επιλέγουν. Πριν το καταλάβετε τα μικρά σας θα δημιουργήσουν αριστουργήματα κατά τη διάρκεια του πρωινού. Τα coloring books αποτελούν επίσης το κατάλληλο εργαλείο για μάθουν τα παιδιά να ζωγραφίζουν μέσα στις γραμμές και να είναι επιδέξια. Απολαύστε τα μικρά σας βλέποντας τα να γίνονται εξαιρετικά δημιουργικά.

10) Κυνήγι θησαυρού χρώματος

Για να γίνει αυτό, επιλέξτε ένα μπλε στοιχείο γύρω από το σπίτι και έχετε ένα κουτί παιχνιδιών διαθέσιμο με αντικείμενα σε διαφορετικά χρώματα. Ζητήστε από το μικρό παιδί σας να αναγνωρίσει ένα άλλο μπλε αντικείμενο στον κάδο με το ίδιο χρώμα. Το ταίριασμα των αντικειμένων με βάση το χρώμα μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα για ώρες, ειδικά εάν έχετε ενδιαφέροντα αντικείμενα στο κουτί.

Δείτε επίσης:

3 παιδαγωγικά παιχνίδια για τα σχήματα