Post main image

Το να μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται είναι μια διαδικασία που καλείστε ως γονείς να μάθετε στο παιδί σας από νωρίς.

Ένα παιδάκι πλησιάζει το δικό σας προκειμένου να παίξουν μαζί και με το που πάει να πάρει το παιχνίδι του βλέπετε κατευθείαν την άρνηση στο πρόσωπο του. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Η γενναιοδωρία είναι μέρος της δημιουργίας ισχυρών σχέσεων, και είναι κάτι που πρέπει να αφήσετε να παιδιά να συνειδητοποιήσουν μόνα τους. Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας αντιλαμβάνεται τη γενναιοδωρία, μπορείτε να  βρείτε τρόπους να το ενθαρρύνετε να μοιραστεί – χωρίς να χρειαστεί να του αρπάξετε το παιχνίδι από το χέρι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γενναιοδωρία είναι κάτι που τα παιδιά θέλουν να αποκτήσουν.

Πως να μάθω στο παιδί μου να μοιράζεται όταν δεν θέλει

Διαβάστε αναλυτικά μερικούς αποδοτικούς τρόπους ώστε να μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται πράγματα ακόμα και όταν δεν θέλει.

1. Επαινέστε την γενναιοδωρία όταν την δείτε

Είναι σημαντικό να επαινείτε το παιδί σας όταν μοιράζεται παρά να το τιμωρείτε όταν δεν το κάνει. Όταν επαινείτε την καλή τους συμπεριφορά, επικυρώνετε τις πράξεις τους.
Ομοίως, αναζητήστε παραδείγματα γενναιοδωρίας γύρω σας, είτε πρόκειται για ταινίες είτε για τη συμπεριφορά άλλων παιδιών. Δώστε προσοχή στο πόσο συχνά μοιράζονται οι άλλοι – και πώς επηρεάζονται θετικά από αυτό.

2. Συζητήστε για τη σημασία της ευγνωμοσύνης

Είναι σημαντικό να παιδιά να κατανοήσουν την σημασία της ευγνωμοσύνης και τι είναι αυτό για οποίο πρέπει να είναι ευγνώμονες. Όπως προτείνει το Greater Good Science Center, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να αναφέρουν τα πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνωμοσύνη, ζωγραφίζοντας εικόνες ή γράφοντάς τα.
Πως να μάθω στο παιδί μου να μοιράζεται όταν δεν θέλει

3. Φροντίστε να είστε γενναιόδωροι γονείς

Ένας άλλος βασικός τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μοιράζονται τα πράγματα τους ακόμα και όταν δεν θέλουν, είναι να έχουν γενναιόδωρους γονείς.
Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το τμήμα ψυχιατρικής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε πώς ο αλτρουισμός σχετίζεται με πιθανούς νευροβιολογικούς και ορμονικούς μηχανισμούς. Σε αυτό, εξέτασαν τη συμπόνια και διαπίστωσαν ότι «η διάθεση των ενηλίκων να νοιάζονται για τους άλλους ξεκινά από τα πρώιμα στάδια της ζωής».
Δηλαδή, εάν οι γονείς  είναι συμπονετικοί, γενναιόδωροι και ευγενικοί – θα μπορούν να εκφράσουν πιο εύκολα όλα αυτά τα συναισθήματα. Από την άλλη τα παιδιά λειτουργούν ως μίμοι. Εάν τα παιδιά βλέπουν την γενναιόδωρη στάση σας είναι πολύ πιθανό να την υιοθετήσουν κι εκείνα.
Πηγή: Motherly

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να σου διδάξει ένα νήπιο;