Post main image

Μια μητέρα αποκαλύπτει όλα τα μαθήματα που έχει πάρει από την μικρή της κόρη και είναι ευγνώμων γι’ αυτά.

Η μητρότητα μου έχει προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξέλιξη. Δεν θα θεωρούσα τον εαυτό μου καλή μητέρα αν δεν είχα κάνει λάθη, δεν είχα μάθει από αυτά και δεν δοκίμαζα ξανά.

Με διαφορά η πιο απροσδόκητη ευκαιρία για εξέλιξη μου δόθηκε από την κόρη μου και όλα όσα μου δίδαξε. Είναι περίεργο πώς τα παιδιά χωρίς να στοχεύουν σε αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν να ωριμάσεις και να γνωρίσεις περισσότερο τον κόσμο γύρω σου.

Τα παιδιά σου θα σε διδάξουν περισσότερα απ’ όσα εσύ ποτέ τους δίδαξες.

Ακολουθούν 6 μαθήματα που πήρα από την κόρη μου- μερικά πρακτικά και μερικά απλώς διασκεδαστικά:

1. Αν επιμείνεις αρκετά, συνήθως θα πάρεις αυτό που θέλεις

Μπορεί να είναι ένα εκνευριστικό μάθημα και συνήθως απαιτεί υπομονή. Έχεις ποτέ ενδώσει στις απαιτήσεις ενός παιδιού ώστε να αποφύγεις τις συνεχείς ερωτήσεις; Εδώ είναι ένα παράδειγμα του πως η επιμονή της κόρης μου μπορεί να με οδηγήσει στο να ενδώσω:

” Μαμά, περισσότερα πατατάκια;”

“Όχι, έχεις ήδη αρκετά. Ας φάμε και κάτι άλλο”

“Μαμά κι άλλα πατατάκια”

” Όχι. Είπα ότι θα φάμε κάτι άλλο.”

“Μαμά κι άλλα πατατάκια;”

” Εντάξει ”

Σε παρακαλώ πες μου ότι δεν είμαι η μόνη που έχει βρεθεί σ’ αυτή τη θέση.

Ωστόσο, η επιμονή της μου υπενθυμίζει ότι χρειάζεται να κάνω το ίδιο στα δικά μου εγχειρήματα. Όσο οι επιθυμίες μας και οι στόχοι είναι προφανώς πολύ διαφορετικοί, νομίζω υπάρχει λόγος να δουλέψεις σκληρά γι’ αυτά που σε κάνουν χαρούμενο. Σύμφωνα με τον σύζυγό μου, είναι σαν αυτό που λένε στο τμήμα πωλήσεων: “Χρειάζεται 9 όχι για να πάρεις ένα ναι”. Στην περίπτωση των παιδιών μας, μερικές φορές η γλυκιά τους, θλιμμένη ή αδιάκοπη απαίτηση μετά βίας παίρνει 5 όχι από εμάς!

2. Η φύση είναι μαγευτική και μπορεί να μας δώσει ώρες διασκέδασης

Εάν είχαμε μια δύσκολη μέρα, το να πάμε έξω για έναν περίπατο ή μια επίσκεψη στο πάρκο πάντα μπορεί να μας «ανεβάσει». Ενώ δεν απολαμβάνω πάντα την ετοιμασία του να ετοιμαστώ και θα προτιμούσα να μείνω μέσα και να τεμπελιάζω όλη μέρα, υπάρχει κάτι που μου φτιάχνει τη διάθεση στη φύση.

Η ελευθερία για την κόρη μου του να τρέξει στον ελεύθερο χώρο και να ανακαλύψει ένα καινούργιο φυτό ή ζουζούνι, ή απλώς να αισθανθεί τον ήλιο στο πρόσωπο δίνει ρυθμό στη μέρα μας και μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε και να μάθουμε μαζί. Έτσι συνδεόμαστε με τη μητέρα Γη

3. Τα ζώα και τα μωρά είναι τα καλύτερα δημιουργήματα

Αυτά τα αθώα πλάσματα είναι τόσο σαγηνευτικά για την κόρη μου- από τα κουνελάκια, τις γάτες και τα ζώα της φάρμας, μέχρι τα βρέφη και τα νήπια. Φαίνεται να μην έχουν καμιά ανησυχία : είναι όπως αυτή – περίεργα, γεμάτα ενέργεια και πολύ χαριτωμένα.

 4. Ο καθένας αξίζει μια αγκαλιά, ένα φιλί και ένα γεια

Στην κόρη μου αρέσει να χαιρετάει τους άλλους με φιλικές χειρονομίες. Φαίνεται λες και γνωρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος αξίζει αναγνώριση ακόμη και σε μικρό βαθμό. Όταν είναι κοινωνική με τα παιδιά στο πάρκο,  την πωλήτρια στο μαγαζί ή τη σερβιτόρα στο καφέ με ωθεί στο να κάνω κι εγώ το ίδιο.

Ο τρόπος μου τείνει να είναι συγκρατημένος, έτσι ακόμη και αν δεν διασκεδάζω πάντα με τη συζήτηση ή τη γνωριμία με νέους ανθρώπους εξαιτίας της ντροπής μου τείνω να συνειδητοποιήσω τη σημασία της διάδρασης με άλλους και να είμαι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.

Τι μπορεί να σου διδάξει ένα νήπιο;

5. Όταν νιώσεις την ανάγκη μη διστάσεις να χορέψεις

Είτε είναι στο σπίτι είτε σε δημόσιο χώρο, τα παιδιά ξεκινούν να χορεύουν μόλις ακούσουν μουσική. Παρακολουθώντας τα μπορείς να απολαύσεις τον χωρίς περιορισμούς χορό τους αλλά και να τα χαρείς που διασκεδάζουν τόσο με τον εαυτό τους.

Όταν παρακολουθώ την κόρη μου τέτοιες στιγμές, σκέφτομαι πόσο ντροπιασμένη θα αισθανόμουν και πόσο πιο γενναία είναι αυτή από εμένα. Εγώ έχω προσπαθήσει πολύ ακόμη και να αποδεχτώ το ποια είμαι σε ιδιωτικό χώρο. Αλλά βλέποντας την συμπεριφορά της ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη μου τόσο ώστε να αποδεχτώ αυτή που είμαι τόσο σε σχέση με τον άντρα μου, τους συγγενείς, τους φίλους.

6. Η ζωή είναι μια μεγάλη περιπέτεια

Αφού για την κόρη μου όλα είναι καινούργια και κάθε μέρα έχει κάτι νέο να μάθει δεν μου κάνει εντύπωση ότι βλέπει τη ζωή σαν μία μεγάλη περιπέτεια. Όταν βλέπω τη ζωή μέσα από τις αντιδράσεις της στις νέες εμπειρίες είναι σαν να μου ανοίγει τα μάτια στο τι υπάρχει γύρω μου και συνειδητοποιώ πόσα πράγματα θεωρώ δεδομένα.

Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία κάτι το οποίο δεν θέλω να συμβεί στην κόρη μου. Ο ενθουσιασμός της για τη ζωή με γεμίζει εκτίμηση για το δώρο της ζωής και όλες τις ευκαιρίες που μου δίνονται καθημερινά ώστε να τη ζήσω στο έπακρον.

Δείτε ακόμα:

Τι συμβουλές μας έδωσαν 10 γονείς σχετικά με το μεγάλωμα ενός νηπίου;