Φέρνοντας ένα νεογέννητο στο σπίτι ενώ υπάρχει ήδη ένα νήπιο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την μετάβαση. Τα μικρά σας έχουν να διαχειριστούν πολλά συναισθήματα και δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις ικανότητες να τα διαχειριστούν.Έτσι μπορεί να νιώθουν ζήλια όταν βλέπουν τη μαμά τους να δίνει την προσοχή τους σε κάποιον άλλο αλλά ταυτόχρονα αισθάνονται και αγάπη όταν αντικρίζουν το νεογέννητο. Μπορεί να βλέπουν το μωρό σαν κούκλα με την οποία μπορούν να παίξουν. Είναι σημαντικό το νήπιο να αλληλεπιδρά με το μωρό αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κι αυτό θα είναι ασφαλές.

Πώς θα μάθετε στο νήπιο σας να παίζει με ασφάλεια με το μωρό;

Η οπτική μιας μητέρας 

Μία μητέρα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με το νήπιό της και το νεογέννητο και σίγουρα πολλές μητέρες θα ταυτιστούν. Το παιδί της είναι 2,5 χρονών και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να παίζει με τη νεογέννητη αδερφή της αλλά αυτό δημιουργεί και κάποια προβλήματα. Η δυσκολία δεν έχει να κάνει με κακία προς το μωρό αλλά απ’ το γεγονός ότι δεν ξέρει πως να παίξει μαζί του αλλά ούτε και τη δύναμή του. Αυτό την κάνει να αισθάνεται φόβο μήπως και βλάψει το μωρό.

Τι μπορεί να κάνει μια μαμά;

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλές μαμάδες, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει μια μητέρα και να διασφαλίσει την ασφαλή αλληλεπίδραση και το παιχνίδι. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει μια μαμά είναι η εξάσκηση στο παιχνίδι με το νήπιο. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τόσα πολλά για τον κόσμο μας επομένως γιατί να μην μάθουν και πώς να παίζουν με το αδερφάκι τους.
Μάθετε στο νήπιό σας ποια είναι τα παιχνίδια με τα οποία μπορεί να παίξει με το μωρό και μετά παίξτε μαζί του με αυτά. Παιχνίδια που περιλαμβάνουν τραγούδι, διάβασμα (μπορεί να προσποιείται ότι διαβάζει), λούτρινα παιχνίδια ή ακόμη μπορούν να δίνουν στο μωρό το δαχτυλάκι τους για να κρατιέται απ’ αυτό.

Αφήστε τα να βοηθήσουν

Είναι μια πολύ καλή ιδέα το να αφήσετε το νήπιό σας να βοηθήσει στην φροντίδα του μωρού. Αυτό μπορεί να δουλέψει ενθαρρύνοντάς τα να παίξουν μαζί. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουν πόσο ευαίσθητο είναι το νεογέννητο και ότι πρέπει να του συμπεριφέρονται με κατάλληλο τρόπο. Μπορεί ακόμη να τα βοηθήσει να περιορίσουν το συναίσθημα της ζήλιας αφού αυτά θα αποτελούν τους μεγάλους βοηθούς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και αν το νήπιο έχει μάθει να παίζει με το νεογέννητο θα πρέπει πάντα να υπάρχει η επίβλεψη από κάποιον ενήλικα. Τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσετε απόλυτη εμπιστοσύνη στο μεγάλο σας παιδί και το μωρό μεγαλώσει λίγο.
Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Είναι σωστό τα παιδιά μας να κάνουν μαζί μπάνιο;