Post main image

Τα παιδιά μας μπορούν να κάνουν μαζί μπάνιο αρκεί εάν κάποιο από αυτά είναι μωρό να είναι στην ηλικία των 6-8 μηνών. Αυτό γιατί σε αυτή την ηλικία τα μωρά μπορούν πια να κάθονται χωρίς να χρειάζονται στήριξη. Παρ’ όλα αυτά θα έπρεπε οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά να μοιράζονται το μπάνιο τους;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο να μοιράζονται τα μωρά το μπάνιο τους με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Άλλωστε είναι μια υπέροχη στιγμή για τα αδέρφια να δεθούν. Ωστόσο οι γονείς θα έπρεπε να σταματήσουν το κοινό μπάνιο εάν ένα από τα παιδιά ζητήσει ιδιωτικότητα και ανεξαρτησία. Ακολουθούν λοιπόν όλα όσα θα έπρεπε να έχετε κατά νου όταν τα παιδιά μοιράζονται τη μπανιέρα.

Γνωρίστε στα παιδιά σας το σώμα τους

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά είναι γενικά περίεργα. Θα θέλουν επομένως να εξερευνήσουν το σώμα τους ακόμη και όταν κάνουν μπάνιο. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανάπτυξής τους. Γιατί, λοιπόν, να μην χρησιμοποιήσετε την ώρα του μπάνιου για να τους μάθετε μερικά πράγματα για το σώμα τους; Η ώρα του μπάνιου θα έπρεπε να είναι η ώρα της παρατήρησης και της επίλυσης των παρανοήσεων. Εάν τα μωρά σας είναι αντίθετου φύλου , χρησιμοποιήστε τον κοινό χρόνο στο μπάνιο για να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους ειλικρινά.
Για παράδειγμα, εάν το μεγαλύτερο αδερφάκι είναι κορίτσι, ίσως αναρωτιέται γιατί δεν έχει πέος όπως και ο αδερφός της. Εξηγήστε της ότι τα κορίτσια έχουν κόλπο. Μάθετε στην κόρη σας ότι ο κόλπος της είναι ένα σημείο το οποίο κανένας δεν θα έπρεπε να δει ή ακουμπήσει χωρίς την θέλησή της. Μην ξεχάσετε να τονίσετε ότι και του αδερφού της τα γεννητικά όργανα δεν πρέπει επίσης να εκτίθενται σε κανέναν χωρίς τη θέλησή του. Χρησιμοποιήστε τα πραγματικά ονόματα των γεννητικών οργάνων. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά δεν θα ντρέπονται μιλώντας γι’ αυτό μεγαλώνοντας.

Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επιτήρηση

Ακόμη και αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα και φαίνονται υπεύθυνα δεν έχουν τις ικανότητες να διαχειριστούν μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα μωρά μπορεί και να πνιγούν γρήγορα και ήσυχα ακόμη και σε 5 εκατοστά νερό. Χρειάζονται μόλις μερικά λεπτά για να πνιγούν. Τα μωρά δεν ουρλιάζουν ούτε τσαλαβουτάνε, και μπορεί να είναι πολύ αργά όταν θα τα δείτε.
Πέρα από αυτό μερικά παιδιά ακόμη και αν είναι μεγαλύτερα είναι υπερδραστήρια και μπορεί κατά λάθος να προκαλέσουν κίνδυνο στην υγεία του μωρού. Μπορεί να “βουλιάξουν” το αδερφάκι τους όταν παίζουν ή να πιτσιλίσουν με σαπουνάδες τα μάτια τους. Γι΄ αυτούς τους λόγους οι γονείς δεν θα έπρεπε ποτέ να αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς επιτήρηση.

Μιλήστε τους για την υγιεινή

Από τη στιγμή που και τα δύο παιδιά είναι στην μπανιέρα, μάθετε στα νεότερα πώς να κάνουν μπάνιο. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία ρουτίνα η οποία ακολουθείται πιστά. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε πρώτα να πλύνετε το κεφάλι τους , έπειτα τα χέρια, το στήθος, και τα πόδια. Το μωρό σας θα πρέπει να έχει έναν μπούσουλα σχετικά με το πως θα κάνει μπάνιο. Από την άλλη πλευρά το μεγαλύτερο παιδί θα μπορούσε να μάθει τη σημασία του να φροντίζει το σώμα του. Συζητήστε γιατί είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα μικρόβια και τη βρωμιά.

Μην κάνετε μπάνιο συχνά το παιδί σας

Τα παιδιά κάτω του ενός έτους θα έπρεπε να κάνουν ένα πλήρες μπάνιο μόνο μία φορά την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο καθημερινά καθώς αυτό θα μπορούσε να ερεθίσει την ευαίσθητη επιδερμίδα τους. Τα μεγαλύτερα αδέρφια απ’ την άλλη μπορούν να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα.

Ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού

Να βεβαιώνεστε πάντα ότι το νερό είναι κατάλληλο για το μωρό, όχι για τα μεγαλύτερα παιδιά. Η πιο ασφαλής θερμοκρασία για τα μικρά παιδιά είναι 36-37 βαθμούς Κελσίου. Ελέγξτε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο, τον καρπό ή τον αγκώνα σας. Έτσι θα αποφύγετε το ζεμάτισμα.
τα παιδιά να κάνουν μαζί μπάνιο

Μην βάζετε τα παιδιά σαν να κάνουν μαζί μπάνιο εάν το μεγαλύτερο παιδί δεν θέλει

Δεν είναι σωστό να κάνετε μαζί μπάνιο τα παιδιά εάν δεν θέλουν. Ίσως επιθυμούν λίγη ιδιωτικότητα. Άλλα παιδιά δεν θέλουν το κοινό μπάνιο γιατί το μικρότερο παιδί κάνει την ανάγκη του μέσα στο νερό της μπανιέρας. Μπορεί επίσης να έχουν περάσει την ηλικία που χαίρονται με τα παιχνίδια που παίζουν μέσα στην μπανιέρα ή μπορεί απλά να θέλουν την ανεξαρτησία τους. Το σημαντικό είναι να ακούμε τα παιδιά μας.

Κάντε διασκεδαστικό το κοινό μπάνιο των παιδιών σας

Όταν τα παιδιά σας είναι στην μπανιέρα μαζί, βοηθήστε τα να διασκεδάσουν. Δώστε τους χώρο να γελάσουν, να πιτσιλίσουν, να κάνουν φούσκες, να παίξουν με τα παιχνίδια τους και να πλύνουν το ένα το άλλο.

Κλείστε καλά τη βάνα του ζεστού νερού 

Από τη στιγμή που έχετε μεγαλύτερο παιδί στην μπανιέρα, βεβαιωθείτε ότι η βάνα του ζεστού νερού είναι εντελώς κλειστή. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι όση δύναμη και να βάλει προκειμένου να την ανοίξει δεν θα τα καταφέρει.

Δείτε ακόμα:

Παιδιά με διαφορά ηλικίας: Ναι ή όχι;