Εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού
Share
Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις οι οποίες δημιουργούνται στο μυαλό των γονέων όταν αρχίζουν να σκέφτονται την εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού. Είναι έτοιμο; Θα του αρέσει; Τι θα γίνει αν έχει αλλεργική αντίδραση;
Η εισαγωγή των στερεών τροφών στην διατροφή του παιδιού μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα συναρπαστικό αλλά και τρομακτικό μάθημα. Το να νιώθετε αυτοπεποίθηση και προετοιμασμένοι μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας σχετικά με αυτά τα πρώτα γεύματα. Ακολουθούν, λοιπόν, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε:
Πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε με τις τροφές;
Αν το μωρό σου φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το πρωινό σου κουλούρι απ’ ότι για το μπουκάλι του, ίσως προσπαθεί να σου πει ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη στερεά τροφή. “Συνήθως η κατάλληλη στιγμή είναι γύρω στους 5 μήνες, με περιθώριο ενός μήνα πάνω- κάτω, εξαρτάται απ’ το κάθε παιδί.” λέει ο Michael Dickinson, ο αρχηγός της Παιδιατρικής στο Miramichi νοσοκομείο στον Καναδά. “Μετά τους 6 μήνες υπάρχουν μερικά σημαντικά διατροφικά συστατικά τα οποία τα παιδιά χρειάζονται και μπορούν να λάβουν μέσω της στερεάς τροφής”.
Φυσιολογικά, το μωρό σου θα έπρεπε να είναι ικανό να κάθεται μόνο του και να έχει τον έλεγχο των μυών του λαιμού του προτού να ξεκινήσει τη στερεή τροφή. Επίσης είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι ίσως αναγουλιάσει στην αρχή. Παίζει ρόλο το γεγονός ότι δεν έχει λάβει στερεή τροφή ξανά στο παρελθόν και είναι φυσιολογικό μέρος του να μάθει να τρώει.
Ποιες είναι οι καλύτερες πρώτες τροφές για μωρό;
Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κρέας χτυπημένο μέχρι να γίνει πουρές, τα αυγά, οι φακές. “Ο σίδηρος είναι ένα βασικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών αλλά και την ανάπτυξη των ερυθρών κυττάρων, όπως και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, τα οποία αποτελούν μια καλή επιλογή”. Από την άλλη πλευρά είναι καλό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να τρώνε μια ποικιλία τροφίμων από πολύ μικρή ηλικία. Τα ανοιχτόχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι οι πιο θρεπτικές τροφές και έχουν ίσως το πλεονέκτημα να είναι οπτικά δελεαστικά για το μωρό σου.
Οι πρώτες τροφές μπορεί να είναι πολτοποιημένες, πολύ ψιλοκομμένες ή ακόμη κομμένες σε μαλακά ολόκληρα κομμάτια (όπως ένα λαχανικό κομμένο σε στικ ώστε να μπορεί το μωρό να το μασήσει). Πάρε το ήρεμα – όσο το μωρό σου είναι πιο άνετο με τα στερεά, μπορείς σταδιακά να εισάγεις νέες υφές. “Γενικά από την ηλικία των 9 έως 12 μηνών, θα μπορούσες να ξεκινήσεις να προσφέρεις ωμά φρούτα και λαχανικά προσέχοντας οι σκληρές τροφές (καρότο, μήλο) να είναι τριμμένες και οι μαλακές τροφές (μπανάνα, αβοκάντο) να είναι κομμένες σε πολύ μικρά κομμάτια”. Το finger food όπως το τριμμένο τυρί, τα δημητριακά και τα μικρά κομματάκια του τοστ είναι επίσης κατάλληλα σε αυτό το στάδιο.
Θα έπρεπε να με απασχολούν οι αλλεργίες σε κάποια τρόφιμα για το παιδί μου;
Η Καναδική Παιδιατρική Κοινότητα συνιστά να περιμένουμε δύο μέρες πριν να εισάγουμε νέο τρόφιμο στη διατροφή του παιδιού – ιδιαίτερα αυτά με μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλεργία, όπως προϊόντα που περιέχουν φιστίκι, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά- με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο να προσδιοριστεί η αιτία της κάθε αντίδρασης. “Αν υπάρχει ιστορικό αναφυλαξίας ή αρκετών αλλεργιών στην οικογένεια, νομίζω ότι οι συγκεκριμένοι γονείς θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο”. Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με το πως να εισάγουμε στερεά προτείνει ότι η εισαγωγή τροφίμων με φιστίκι στα μωρά ίσως αποτρέψει την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης αλλεργίας.
Διασκεδάστε
Ξεκινώντας τις στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία η οποία θα σας προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή και ένα πράγμα που ξέρουμε ότι συνεισφέρει στην καλή διατροφή, είναι το να είσαι ικανός να μοιράζεσαι ένα οικογενειακό γεύμα.
Τρόφιμα που δεν πρέπει να δώσετε στα μωρά
“Τα μωρά που είναι μικρότερα από 12 μηνών δεν θα έπρεπε να τρώνε μέλι, εξαιτίας του κινδύνου της παιδικής αλλαντίασης. Θα έπρεπε επίσης να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού τον οποίο υπάρχει η κατανάλωση ολόκληρων καρπών, σταφυλιών, ποπκορν” σημειώνει η διατροφολόγος Heather Lovelace.
Πηγή: https://www.todaysparent.com/
Δείτε και τις κατάλληλες στερεές τροφές για μωρά: