Τα μικρά παιδιά θα έπρεπε να περνούν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν ξυπόλυτα και να αισθάνονται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, ιδιαίτερα καθώς μαθαίνουν να στέκονται και να περπατούν. Όταν φοράνε παπούτσια ώστε να ταιριάζουν με τα ρούχα τους, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να δυναμώσουν τους μύες των ποδιών τους καθώς τα δάχτυλά τους δεν αγγίζουν το δάπεδο για ισορροπία. Επιπλέον δεν αντιλαμβάνονται πώς αλλάζει το υψόμετρο κάτω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι τα νήπια είναι πιο πιθανό να πέφτουν όταν δεν αισθάνονται το δάπεδο με τα πόδια τους.Είναι δύσκολο να επιμείνουμε στα μικρά παπούτσια για τα μικρά παιδάκια σε φωτεινά χρώματα, το γκλίτερ ή ακόμη και τα παπούτσια των ενηλίκων σε μορφή μινιατούρας για τα μικρά. Και ενώ δεν υπάρχει τίποτα το κακό με τα νήπια που φοράνε περιστασιακά παπούτσια, τα πράγματα δεν είναι τα ίδια εάν τα φορούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αφού έτσι χάνουν πολύτιμο χρόνο της προσπάθειάς τους να περπατήσουν και τα πόδια τους μεγαλώνουν περιορισμένα.  Μπορεί ακόμη να μην αναπτύξουν σωστά την καμάρα τους εάν φορούν συνεχώς παπούτσια δεδομένου ότι οι καμάρες ξεκινούν και αναπτύσσονται στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Έτσι επιτρέποντας τα πόδια να αναπνεύσουν και να μην καταπιέζονται μέσα σε παπούτσια είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για τη σωματική ανάπτυξη των νηπίων τους.

Γιατί είναι σημαντικό τα μικρά παιδιά να περπατάνε και ξυπόλυτα;

1. Το να είσαι ξυπόλυτος αναπτύσσει τη δύναμη των ποδιών

pexels-pixabay-415824
via Pexels/Pixabay

Καθώς τα νήπια μαθαίνουν να στέκονται και τελικά να περπατούν, το να τριγυρνάνε ξυπόλυτα τα βοηθά να αναπτύξουν τη δύναμη των ποδιών τους και να ισορροπούν καθώς διασχίζουν το πάτωμα.
Όταν τα παιδιά μένουν μέσα στο σπίτι θα έπρεπε να περνούν την περισσότερη ώρα τους ξυπόλυτα. Αυτό επιτρέπει στα δάχτυλα των ποδιών τους να “γραπώνονται” από το έδαφος καθώς στέκονται ή προχωρούν. Με κάθε βήμα που κάνουν ή όσο στέκονται όρθια, τα πόδια τους δυναμώνουν καθώς οι μύες χτίζονται.
Εάν τα νήπια φορούν συνεχώς παπούτσια , δεν βοηθιούνται ώστε να “γραπωθούν” από το έδαφος. Σαν κατάληξη θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγαλύτερες και πιο συχνές πτώσεις ενώ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μάθουν να περπατάνε σωστά.

2. Τα μικρά παιδιά έχουν καλύτερη ισορροπία ξυπόλυτα

pexels-allan-mas-5624267
via Pexels/Allan Mas

Τα νήπια μαθαίνουν ποιο είναι το κέντρο τους καθώς στέκονται όρθια ή κινούνται. Μέρος της ικανότητας σταθεροποίησης προέρχεται από τα πόδια που έχουν την ικανότητα να κινούνται και να κάμπτονται καθώς το σώμα μετατοπίζεται λόγω της αστάθειάς του. Και αν τα νήπια φορούν παπούτσια, δεν μπορούν να ισορροπήσουν με αυτόν τον τρόπο.
Περπατώντας ξυπόλυτα τα παιδιά χρησιμοποιούν την πλήρη λειτουργικότητα των ποδιών τους. Σαν κατάληξη υπάρχουν λιγότερες πτώσεις αφού η ισορροπία είναι πολύ καλύτερη. Και όταν αυτό συμβαίνει τα παιδιά είναι καλύτερα σε θέση να μάθουν ποιος είναι ο σωστός βηματισμός σε σχέση με το πως ένα παπούτσι τα κάνει να περπατούν, επιτρέποντάς τα καλύτερη ισορροπία καθώς μεγαλώνουν.

3. Τα πόδια αναπτύσσονται σωστά όταν δεν είναι στα παπούτσια

pexels-william-fortunato-6392896
via Pexels/William Fortunato

Όταν τα μωρά γεννιούνται οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι στα πόδια τους είναι μαλακοί και εύκαμπτοι. Εξαιτίας αυτού, τα μωρά θα έχουν επίπεδα πόδια μέχρι την ηλικία των 2-3 χρονών . Τότε είναι που ξεκινούν να περπατούν και μπορεί να φανεί η σωστή ανάπτυξη, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί εάν τα πόδια είναι συνεχώς μέσα στο παπούτσι.

Το πόδι αποτελείται από 26 κόκκαλα. Όταν το ξυπόλυτο περπάτημα ξεκινά σε νεαρή ηλικία που τα οστά και οι μύες στα πόδια δυναμώνουν, τελικά γίνονται αρκετά δυνατά ώστε να περπατούν μεγάλες αποστάσεις και τελικά να τρέχουν. Αλλά αν τα νήπια φορούν παπούτσια τα οποία είναι σφιχτά και με χοντρούς πάτους, μπορεί να επηρεάζουν την ενδυνάμωση των ποδιών έτσι η συνολικότερη ανάπτυξη των παιδιών καθυστερεί.

4. Τα νήπια εξερευνούν περισσότερο όταν είναι ξυπόλυτα

ξυπόλυτα παιδιά
via Pexels/Yan Krukov

Όταν τα πόδια των μικρών παιδιών έρθουν σε επαφή με το δάπεδο επικοινωνούν αυτόματα με τον εγκέφαλό τους. Αποστέλλονται συγκεκριμένα πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με το έδαφος, οποιαδήποτε ανωμαλία σε αυτό, στην υφή ή στις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν. Χάρη σ’ αυτό τα νήπια μπορούν να προσέχουν περισσότερο και να πέφτουν λιγότερο.
Το περπάτημα χωρίς παπούτσια δίνει στα νήπια όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και έτσι μπορούν παράλληλα να λαμβάνουν πληροφορίες τις οποίες παράλληλα βλέπουν μπροστά τους.

5. Το να φοράνε παπούτσια μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

pexels-ksenia-chernaya-3965536
via Pexels/Ksenia Chernaya

Το να φοράει κάποιος παπούτσια μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς δεν επιτρέπει στα νεύρα των ποδιών να στείλουν μήνυμα στον εγκέφαλο σχετικά με το τι συμβαίνει κάτω στο σώμα. Ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος δέχεται ανάμικτα μηνύματα σχετικά με το τι βιώνουν τα πόδια, με αποτέλεσμα οι νευρικές συνδέσεις να επιβραδύνονται στον εγκέφαλο.
Τα πόδια έχουν πολλά περισσότερα νεύρα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Εξαιτίας αυτού υπάρχουν πολλές πληροφορίες που ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί υποσυνείδητα όταν τα νήπια περπατούν ξυπόλυτα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τα ξυπόλυτα πόδια βοηθούν στην βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου όταν τα νήπια περπατούν ή στέκονται ξυπόλητα, τόσο το σώμα όσο και το μυαλό τους δυναμώνουν.
Πηγή: Babygaga.com
Δείτε ακόμα:

Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό να μπουσουλήσει; 5 κόλπα