Post main image
Συνήθως το μωρό ανάμεσα στους έξι και 10 μήνες ξεκινά να δείχνει τα πρώτα σημάδια ότι θέλει να μπουσουλήσει. Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να μπουσουλήσει να ξέρετε ότι με λίγη ενθάρρυνση θα είναι έτοιμο να σας καταπλήξει.
Άλλα μωρά μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη βοήθεια ή περισσότερο χρόνο μέχρι να μπουσουλήσουν. Και γι’ αυτά τα μωρά υπάρχουν απλά κόλπα που θα τα βοηθήσουν να μπουσουλήσουν. Όταν το μωρό κάνει τη μετάβαση στις στερεές τροφές ξεκινά να κάνει αναπτυξιακά βήματα ένα από τα οποία είναι το μπουσούλημα. Καθώς είναι κάτι που όλα τα μωρά κάνουν αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό γνωρίζει απαραιτήτως τον τρόπο για να το κάνει. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται κάποια ενθάρρυνση. Με μερικά εργαλεία από την εργαλειοθήκη των γονέων όλοι οι γονείς μπορούν να μάθουν στο μωρό τους να μπουσουλάει, κάνοντας τα πρώτα του βήματα προς την ανεξαρτησία.

5 κόλπα που θα βοηθήσουν το μωρό να μπουσουλήσει

1. Ενθαρρύνετε τον χρόνο που θα περάσει μπρούμυτα ώστε να δυναμώσει

Encouraging tummy time will make babies strong enough to learn how to crawl
via Unsplash/Minnie Zhou

Το να περνούν χρόνο μπρούμυτα είναι κάτι που τα περισσότερα μωρά σιχαίνονται. Ο λόγος είναι ότι κουράζονται μέχρι να μάθουν να κρατούν το κεφάλι τους και το σώμα τους. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμένουν αυτό τα αναστατώνει.
Η θέση αυτή είναι ωστόσο κατάλληλη για να δυναμώσουν οι μύες του λαιμού, των χεριών και της πλάτης του μωρού και να μπορέσει να ξεκινήσει το μπουσούλημα. Έτσι όσο πιο πολύ χρόνο περνάει τους πρώτους μήνες έτσι τόσο πιο έτοιμο θα είναι στη συνέχεια για να μπουσουλήσει.

2. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη ώστε το μωρό να μπορεί να δει την αντανάκλασή του.

Use a mirror to motivate a baby to learn to crawl
via Unsplash/Shot By Ireland

Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών τα μωρά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι η αντανάκλαση που βλέπουν στον καθρέφτη είναι του εαυτού τους. Πιστεύουν ότι αυτό που βλέπουν απέναντί τους είναι κάποιο άλλο κοινωνικό πλάσμα το οποίο θέλει να παίξει μαζί τους.
Αυτή τους η επιθυμία να αλληλεπιδράσουν με άλλα μωρά μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των γονέων όταν μαθαίνουν στο παιδί να μπουσουλάει. Αυτό επειδή προκειμένου  να βρεθούν πιο κοντά στον καθρέφτη και να αλληλεπιδράσουν με το άλλο μωρό μπορεί να κινητοποιηθούν πιο εύκολα και να μπουσουλήσουν.

3. Τοποθετήστε ένα αγαπημένο του παιχνίδι σε σημείο που δεν το φτάνει

μπουσούλημα
via Pexels/Polina Tankilevitch

Υπάρχουν ένα δυο παιχνίδια με τα οποία το μωρό παίζει συνεχώς, όσο τα υπόλοιπα είναι στη γωνία και μαζεύουν σκόνη. Έτσι την επόμενη φορά που το μωρό θα θέλει να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι βάλτε το λίγο πιο μακριά ώστε να αναγκαστεί να μπουσουλήσει για να το φτάσει.
Σύμφωνα με τις μελέτες τα μωρά προσκολλώνται μόνο σε μερικά παιχνίδια και αντικείμενα τα οποία όταν δεν βρίσκουν νιώθουν άγχος και ξεσπούν. Όταν όμως τα βλέπουν στον χώρο μπορούν να λειτουργήσουν σαν κίνητρο ώστε το μωρό να μπουσουλήσει.
Φυσικά αν δείτε το παιδί να ζορίζεται και να μην τα καταφέρνει για ώρα τότε σίγουρα δεν το βοηθάτε να μάθει επομένως μπορείτε να του δώσετε πίσω το παιχνίδι. Ο σκοπός είναι να μάθετε στο μωρό να κινείται όχι να το αναστατώσετε και να του προκαλέσετε θυμό.

4. Γίνετε οι δάσκαλοί του

Get on the floor and show baby what to do when teaching him how to crawl
via Pexels/William Fortunato

Μερικές φορές χρειάζεται να δείξουμε στο μωρό ακριβώς τι να κάνει ώστε να το μάθει. Έτσι ακόμη και οι γονείς θα πρέπει να πέσετε στο πάτωμα και να του δείξετε πως να μπουσουλάει.
Το μωρό θα καταφέρει έτσι να δει πώς κουνάτε τα χέρια και τα πόδια σας και μέσω της μίμησης ίσως ξεκινήσει το μπουσούλημα.
Τα μωρά δεν έχουν γεννηθεί γνωρίζοντας πώς να μπουσουλάνε. Και επειδή στο σπίτι δεν υπάρχουν άλλοι που να μπουσουλάνε δεν έχουν κάποιον του οποίου το παράδειγμα να ακολουθήσουν. Ακόμη και αν το μωρό φαίνεται αρκετά δυνατό και έχει την επιθυμία να κινηθεί ίσως να μην έχει τις γνώσεις να το κάνει.

5. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα

Placing a towel underneath baby and lightly swinging back and forth will teach him how to crawl
via Unsplash/Lingchor

Η ώρα που το μωρό βρίσκεται μπρούμυτα στο πάτωμα το βοηθάει να “χτίσει” τους μύες του και να προετοιμαστεί για το μπουσούλημα. Μερικά μωρά όμως χρειάζονται περισσότερη βοήθεια μέχρι να γίνουν πιο δυνατά και ίσως να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση. Τότε είναι η στιγμή που πρέπει να βάλετε στο παιχνίδι την πετσέτα.
Δημιουργώντας μία “κούνια” μπορείτε να βοηθήσετε τα μωρά να μάθουν πώς να μπουσουλάνε.
Για να ξεκινήσετε, χρειάζεται να τυλίξετε μία πετσέτα και να την τοποθετήσετε κάτω από το μωρό κοντά στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν την τοποθετήσετε μπορείτε να σηκώνετε λίγο την πετσέτα έτσι ώστε το στήθος του μωρού και το κέντρο του να σηκώνονται με την πετσέτα.
Το μωρό ενστικτωδώς θα βάλει τα χέρια του και τα πόδια του κάτω επομένως θα έχετε πετύχει την κατάλληλη θέση για να μπουσουλήσει. Έπειτα μπορείτε απλά να πηγαίνετε την πετσέτα μπρος και πίσω ώστε το μωρό να συνηθίσει την κίνηση και τους μύες που θα χρειαστεί για να μάθει να μπουσουλάει.
Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Τι συμβαίνει όταν το μωρό αρχίζει να περπατάει; 7 αλήθειες