Πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό να μπουσουλήσει; 5 κόλπα
Share
5 κόλπα που θα βοηθήσουν το μωρό να μπουσουλήσει
1. Ενθαρρύνετε τον χρόνο που θα περάσει μπρούμυτα ώστε να δυναμώσει
Το να περνούν χρόνο μπρούμυτα είναι κάτι που τα περισσότερα μωρά σιχαίνονται. Ο λόγος είναι ότι κουράζονται μέχρι να μάθουν να κρατούν το κεφάλι τους και το σώμα τους. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως περιμένουν αυτό τα αναστατώνει.
Η θέση αυτή είναι ωστόσο κατάλληλη για να δυναμώσουν οι μύες του λαιμού, των χεριών και της πλάτης του μωρού και να μπορέσει να ξεκινήσει το μπουσούλημα. Έτσι όσο πιο πολύ χρόνο περνάει τους πρώτους μήνες έτσι τόσο πιο έτοιμο θα είναι στη συνέχεια για να μπουσουλήσει.
2. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη ώστε το μωρό να μπορεί να δει την αντανάκλασή του.
Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών τα μωρά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι η αντανάκλαση που βλέπουν στον καθρέφτη είναι του εαυτού τους. Πιστεύουν ότι αυτό που βλέπουν απέναντί τους είναι κάποιο άλλο κοινωνικό πλάσμα το οποίο θέλει να παίξει μαζί τους.
Αυτή τους η επιθυμία να αλληλεπιδράσουν με άλλα μωρά μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των γονέων όταν μαθαίνουν στο παιδί να μπουσουλάει. Αυτό επειδή προκειμένου να βρεθούν πιο κοντά στον καθρέφτη και να αλληλεπιδράσουν με το άλλο μωρό μπορεί να κινητοποιηθούν πιο εύκολα και να μπουσουλήσουν.
3. Τοποθετήστε ένα αγαπημένο του παιχνίδι σε σημείο που δεν το φτάνει
Υπάρχουν ένα δυο παιχνίδια με τα οποία το μωρό παίζει συνεχώς, όσο τα υπόλοιπα είναι στη γωνία και μαζεύουν σκόνη. Έτσι την επόμενη φορά που το μωρό θα θέλει να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι βάλτε το λίγο πιο μακριά ώστε να αναγκαστεί να μπουσουλήσει για να το φτάσει.
Σύμφωνα με τις μελέτες τα μωρά προσκολλώνται μόνο σε μερικά παιχνίδια και αντικείμενα τα οποία όταν δεν βρίσκουν νιώθουν άγχος και ξεσπούν. Όταν όμως τα βλέπουν στον χώρο μπορούν να λειτουργήσουν σαν κίνητρο ώστε το μωρό να μπουσουλήσει.
Φυσικά αν δείτε το παιδί να ζορίζεται και να μην τα καταφέρνει για ώρα τότε σίγουρα δεν το βοηθάτε να μάθει επομένως μπορείτε να του δώσετε πίσω το παιχνίδι. Ο σκοπός είναι να μάθετε στο μωρό να κινείται όχι να το αναστατώσετε και να του προκαλέσετε θυμό.
4. Γίνετε οι δάσκαλοί του
Μερικές φορές χρειάζεται να δείξουμε στο μωρό ακριβώς τι να κάνει ώστε να το μάθει. Έτσι ακόμη και οι γονείς θα πρέπει να πέσετε στο πάτωμα και να του δείξετε πως να μπουσουλάει.
Το μωρό θα καταφέρει έτσι να δει πώς κουνάτε τα χέρια και τα πόδια σας και μέσω της μίμησης ίσως ξεκινήσει το μπουσούλημα.
Τα μωρά δεν έχουν γεννηθεί γνωρίζοντας πώς να μπουσουλάνε. Και επειδή στο σπίτι δεν υπάρχουν άλλοι που να μπουσουλάνε δεν έχουν κάποιον του οποίου το παράδειγμα να ακολουθήσουν. Ακόμη και αν το μωρό φαίνεται αρκετά δυνατό και έχει την επιθυμία να κινηθεί ίσως να μην έχει τις γνώσεις να το κάνει.
5. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα
Η ώρα που το μωρό βρίσκεται μπρούμυτα στο πάτωμα το βοηθάει να “χτίσει” τους μύες του και να προετοιμαστεί για το μπουσούλημα. Μερικά μωρά όμως χρειάζονται περισσότερη βοήθεια μέχρι να γίνουν πιο δυνατά και ίσως να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση. Τότε είναι η στιγμή που πρέπει να βάλετε στο παιχνίδι την πετσέτα.
Δημιουργώντας μία “κούνια” μπορείτε να βοηθήσετε τα μωρά να μάθουν πώς να μπουσουλάνε.
Για να ξεκινήσετε, χρειάζεται να τυλίξετε μία πετσέτα και να την τοποθετήσετε κάτω από το μωρό κοντά στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν την τοποθετήσετε μπορείτε να σηκώνετε λίγο την πετσέτα έτσι ώστε το στήθος του μωρού και το κέντρο του να σηκώνονται με την πετσέτα.
Το μωρό ενστικτωδώς θα βάλει τα χέρια του και τα πόδια του κάτω επομένως θα έχετε πετύχει την κατάλληλη θέση για να μπουσουλήσει. Έπειτα μπορείτε απλά να πηγαίνετε την πετσέτα μπρος και πίσω ώστε το μωρό να συνηθίσει την κίνηση και τους μύες που θα χρειαστεί για να μάθει να μπουσουλάει.
Πηγή: BabyGaga
Δείτε ακόμα: