Post main image

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση και είναι φυσιολογικό όλοι οι γονείς να κάνουν λάθη.

Κανένας δεν γεννήθηκε με την γνώση του πως να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί. Ανεξάρτητα από το πόσο ευσυνείδητος και ώριμος είναι κάποιος, πάλι καταλήγει να πέφτει στην παγίδα. Ωστόσο μέσα από αυτά, οι γονείς μαθαίνουν και φροντίζουν να μην τα επαναλάβουν.

Τα 8 πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς κατά την ανατροφή του παιδιού και πώς μπορούν να τα αποφύγουν.

ανατροφή παιδιού

1) Δεν αφήνετε το παιδί σας να εξερευνήσει

Σύμφωνα με το Orchids International School, ο μέσος τρόπος εκμάθησης ενός μωρού είναι το άγγιγμα και το μπουσούλημα. Το μωρό μέσα από αυτές τις ενέργειες θα βρει έναν τρόπο να παίξει και να διασκεδάσει, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί και να χτυπήσει. Και ενώ εσείς ως γονέας θέλετε να το προστατεύσετε από τους πιθανούς τραυματισμούς τα αποτρέπετε από το να εξερευνήσει. Και εκεί είναι το λάθος! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφήνετε το παιδί σας να παίζει και να εξερευνά ελεύθερα, ωστόσο κρατήστε μια πιο κοντινή απόστασή μεταξύ σας.

Η διακοπή αυτή το κάνει απρόθυμο να δοκιμάσει νέα πράγματα ή να μάθει από τα λάθη του. Αυτό θα αντικατοπτρίζεται τελικά στις δραστηριότητες καθώς μεγαλώνει, είτε πρόκειται για αθλητικές, ακαδημαϊκές κλπ.

2) Του επιβάλλετε κάτι που ούτε εσείς κάνετε

ανατροφή παιδιού

Τα περισσότερα παιδιά κάθε φορά που τους λένε οι γονείς τους να κάνουν κάτι με έντονο τόνο καταλήγουν να κάνουν το αντίθετο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρχικά προσέξτε τον τόνο και το ύφος της φωνής σας. Εάν του μιλάτε δυνατά, από αντίδραση και μόνο θα κάνει το αντίθετο. Πριν κάνετε το οτιδήποτε, είναι καλό να διαμορφώσετε πρώτα την δική σας συμπεριφορά και ύστερα του παιδιού και αυτό γιατί αποτελείτε πρότυπο.

Εάν θέλετε το μικρό παιδί σας να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή να απομακρύνει τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν πάτε για ύπνο, φροντίστε να κάνετε το ίδιο πράγμα.

ανατροφή παιδιού

3) Δεν αντιμετωπίζετε τα προβλήματα

Η ανατροφή ενός παιδιού θέλει θυσίες. Κανένας γονέας δεν κατάφερε με την πρώτη φορά να βάλει το παιδί του να κοιμηθεί μόνο του. Χρειάστηκε τεράστια υπομονή, επιμονή αλλά και εξάσκηση. Αποφύγετε τον φόβο ότι δεν θα τα καταφέρετε και μην απογοητεύεστε. Τα προβλήματα είναι για να λύνονται και όχι για να μένουν και να δημιουργούν και άλλα, για αυτό φροντίστε τα όσο είναι νωρίς.

4) “Είναι απλώς μια φάση”

Σύμφωνα με την Kiwi Families, παρόλο που τα μικρά παιδιά περνούν φάσεις, οι ανεπιθύμητες συνήθειες μπορούν να ριζώσουν. Πρέπει να είστε σε θέση να αξιολογήσετε την συμπεριφορά του παιδιού σας και να απομακρύνετε τυχόν κινδύνους.

5) Οι φωνές είναι φαύλος κύκλος

Η σωστή ανατροφή ενός παιδιού γίνεται όταν δεν υπάρχουν φωνές. Όταν φωνάζετε στο παιδί σας του προκαλείτε αρνητική προσοχή που εκδηλώνεται σε φόβο και ανημποριά. Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε το παιδί σας και να του δίνετε αξία ώστε να αναπτύξει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

6) Έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι υψηλές προσδοκίες συνήθως απογοητεύουν τους γονείς. Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά, με αυτό τον τρόπο καταλήγετε να τα απογοητεύετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό με διαφορετικές ανάγκες.

7) Είστε ασυνεπής

Η ασυνεπής γονική μέριμνα είναι πιο επιβλαβής από ό, τι νομίζετε. Δεν μπορείτε να είστε την μια μέρα αυστηροί και την άλλη χαλαροί. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μπερδεύεται και δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί. Φροντίστε να κρατήσετε μια συνέπεια στα συναισθήματα σας, χωρίς ακραίες μεταβολές.

8) Αφήνετε το παιδί σας να κάνει το οτιδήποτε

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται όρια. Θέστε κανόνες, ορίστε όρια, βγάλτε ένα πρόγραμμα και προσφέρετε περιορισμένες επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί συνηθίζει τους κανόνες και ταυτόχρονα διασκεδάζει όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Πηγή: Babygaga

Διαβάστε επίσης:

10 τρόποι για να απασχολήσετε τα παιδιά όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι