Post main image
Θέλετε να κάνετε δουλειές στο σπίτι αλλά το παιδί σας δεν σας αφήνει; Υπάρχει τρόπος να το καταφέρετε κρατώντας απλά το παιδί σας απασχολημένο.Αν υπάρχει κάτι που ξέρουν σίγουρα οι μαμάδες είναι ότι το να διατηρήσεις καθαρό το σπίτι όταν έχεις παιδιά είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Όσο και να τακτοποιείτε νιώθετε ότι μερικές φορές αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Σίγουρα αυτό δεν είναι το ευχάριστο μέρος της μητρότητας αλλά σίγουρα είναι αναπόφευκτο και τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι χειρότεροι δημιουργοί του χάους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο και έχουν περιέργεια να τον ανακαλύψουν αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο αν ανακατευτούν κυριολεκτικά με αυτόν.
Αυτό σημαίνει ότι ο χαμός τα ακολουθεί όπου και να πάνε και πίσω τους πάντα θα τρέχει μία μαμά που θα συμμαζεύει. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές δυσχεραίνουν το έργο της μαμάς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η μητέρα να μπορέσει να αποσπάσει την προσοχή τους δίνοντάς τους κάτι άλλο για να απασχοληθούν.

10 τρόποι που θα κρατήσουν τα παιδιά σας απασχολημένα και θα κάνετε τις δουλειές του σπιτιού με την ησυχία σας

1. Αφήστε τα να βοηθήσουν

A young girl helping to sweep the floor
via Creative Commons / Donnierayjones

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποσπάσετε την προσοχή από ένα νήπιο είναι όταν καθαρίζετε να εμπλέξετε και το ίδιο στην διαδικασία. Στρέψτε την ενέργεια και την περιέργειά τους προς εσάς ώστε να σας βοηθήσουν. Δώστε τους ένα καθαρό πανί ή έστω ένα χαρτί και βάλτε τα να καθαρίσουν την σκόνη.

2. Δώστε τους κάτι καινούργιο

δουλειές στο σπίτι
via Pexels / PNW Productions

Πάντα τα παιδιά έχουν πολλά περισσότερα παιχνίδια από αυτά που χρειάζονται. Επομένως ένα καλό κόλπο είναι να κρύβετε κάποια από αυτά και να τους τα δίνετε μόνο κάποιες φορές. Η στιγμή που θέλετε να κάνετε δουλειές στο σπίτι είναι μία από αυτές. Το παιδί θα ενθουσιαστεί αφού παίζει σπάνια με το συγκεκριμένο παιχνίδι και τώρα θα έχει τον χρόνο να το ανακαλύψει από την αρχή χωρίς να σας ενοχλήσει.

3. Τα Play- Doh πάντα βοηθούν

A bunch of different play doh colors
via Creative Commons / Michael Pollock

Αποτελεί το τέλειο εργαλείο για να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί στο πάτωμα με τα Play-Doh μέχρι να τελειώσετε το υπόλοιπο καθάρισμα. Όταν φτάσει η ώρα της καθαριότητας του πατώματος απλά μαζεύετε τα Play- Doh και καθαρίζετε.

4. Μουσική- Χορός

Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της μουσικής. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τις χορευτικές κινήσεις, έτσι μπορείτε να επιλέξετε τα αγαπημένα τους τραγούδια και να τα αφήσετε να εκτονωθούν με τον χορό. Παράλληλα θα εξασφαλίσετε την κούραση τους με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολος ο ύπνος γι’ αυτά.

5. Φρούριο με κουβέρτες

the inside of a blanket fort
via Creative Commons / Joshua Twentythree

Έχει ανακηρυχτεί επισήμως το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών. Μπορείτε να πάρετε μερικές καρέκλες και μία κουβέρτα και να φτιάξετε μία ωραία κρυψώνα για τα μικρά σας. Αφήστε τα να πάρουν μαζί τους όσα πράγματα θέλουν ακόμη και έναν φακό για να διασκεδάσουν παραπάνω.

6. Μπαλόνια

A bunch of smiley face balloons
via Pexels / Tim Mossholder

Τα μπαλόνια είναι υποτιμημένα αναλογικά με τη διασκέδαση που μπορούν να προσφέρουν. Είναι φτηνά, δεν πιάνουν χώρο επομένως μπορείτε πάντα να έχετε στο σπίτι σας και να τα φουσκώνετε όταν θέλετε να κάνετε δουλειές στο σπίτι. Τα παιδιά θα παίζουν με αυτά και εσείς ανενόχλητες θα κάνετε τις δουλειές σας.

7. Κάδος με αισθητηριακά παιχνίδια

A toddler playing with a sensory bin
via Pexels / Tatiana Syrikova

Οι “αισθητηριακοί” κάδοι είναι ιδανικοί για να απασχολήσετε τα παιδιά για πολλή ώρα. Μπορείτε να τους δημιουργήσετε γεμίζοντάς τους με ρύζι ή δημητριακά. Μπορείτε ακόμη και να κρύψετε μικρά παιχνίδια σε αυτούς.

8. Χαρτόκουτα

δουλειές στο σπίτι
via Pexels / karolina Grabowski

Την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε κάτι θα ήταν καλή ιδέα να κρατήσετε το κουτί. Ειδικά αν το κουτί είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει ολόκληρο το παιδί. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί μπογιές ή οτιδήποτε άλλο ώστε να το τροποποιήσει όπως θέλει και στη συνέχεια να παίξετε με αυτό.

9. Αυτοκόλλητα

A collection of colorful stickers
via Creative Commons / South Carolina’s Northern Kingdom

Τα παιδιά αγαπούν τα αυτοκόλλητα. Τα αυτοκόλλητα όπως και τα άλμπουμ με αυτοκόλλητα μπορούν να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά για ώρες. Οφείλουμε βέβαια να σας προειδοποιήσουμε ότι μπορεί να βρείτε αυτοκόλλητα κολλημένα παντού.

10. Youtube

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, το Youtube είναι εκεί για να σας σώσει. Μπορείτε να επιλέξετε εσείς το περιεχόμενο ώστε το παιδί να περάσει εποικοδομητικά την ώρα του μπροστά στην οθόνη.
Πηγή: BabyGaga
Δείτε ακόμα:

Συμβολικό – Φανταστικό παιχνίδι και ανάπτυξη των παιδιών