Το να βλέπεις χρώματα είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο αφού δεν μπορούμε να θυμηθούμε την εποχή που δεν υπήρχαν ούτε για εμάς οι υπόλοιπες αποχρώσεις πέρα από το ασπρόμαυρο. Ωστόσο, όταν τα μωρά γεννιούνται, ούτε τα βασικά αλλά ούτε και τα δευτερεύοντα χρώματα είναι μέρος του χρωματικού κύκλου που αναγνωρίζουν τα μάτια τους.  Αντίθετα αυτά που βλέπουν τα νεογέννητα είναι ένας νέος εκπληκτικός κόσμος μέσα από τα “ασπρόμαυρα” θολά γυαλιά τους καθώς μαθαίνουν να εστιάζουν σε ό,τι βρίσκεται μπροστά τους. Επομένως, τα ανοιχτόχρωμα βιβλία και παιχνίδια χάνονται από τα μάτια των παιδιών μέχρι να αναπτυχθεί η όρασή τους μήνες μετά τη γέννησή τους. Είναι εκείνη τη στιγμή που τα μωρά μπορούν να δουν τον κόσμο τους έγχρωμα.Τα μωρά περνούν την ώρα τους στη μήτρα μαθαίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Αυτό είναι που τα βοηθούν να βλέπουν σχήματα ακολουθώντας τις γραμμές όπου το φως και το σκοτάδι συναντώνται. Ωστόσο, θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αρχίσουν να βλέπουν καθαρά και να αναγνωρίζουν τα χρώματα. Έτσι δεν έχει σημασία όσο και αν οι γονείς προσπαθούν να συστήσουν στα παιδιά τους τον κόσμο με χρώματα.

Τι βλέπουν τα μωρά όταν γεννιούνται;

pexels-rasmus-svinding-35446
via Pexels/Rasmus Svinding

Αν και υπάρχει η επιθυμία να θέλουν να δουν τα πάντα στον καινούργιο κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους, τα νεογέννητα δυστυχώς δεν είναι σε θέση να δούνε τίποτα περισσότερο από τα χέρια μπροστά από το πρόσωπό τους. Και αυτά που βλέπουν δεν τα βλέπουν με κανέναν άλλο τρόπο παρά μόνο σε άσπρο και μαύρο.
Τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να βλέπουν όλα τα χρώματα. Ωστόσο τους παίρνει χρόνο να εστιάσουν. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι πρώτες εικόνες του κόσμου που βλέπουν τα παιδιά είναι σε μαύρο, άσπρο και σε αποχρώσεις του γκρι. Αυτός είναι ο λόγος που τα μικρά μωρά δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα βιβλία για νεογέννητα που είναι ασπρόμαυρα σε αντίθεση με όσα είναι πολύχρωμα αφού τους είναι πιο εύκολο να διακρίνουν μεταξύ φωτεινού και σκοτεινού παρά αντικείμενα με χρώματα που αναμειγνύονται το ένα μέσα στο άλλο.

Τα πρώτα χρώματα που βλέπουν τα μωρά

Καθώς ο κόσμος αρχίζει να μεταβαίνει από το ασπρόμαυρο σε μια πιο ενδιαφέρουσα χρωματική παλέτα, αρχίζουν να εμφανίζονται πινελιές του κόκκινου οι οποίες δίνουν μια πιο ρόδινη εμφάνιση στη ζωή.
Δεν είναι πολύς καιρός μετά τη γέννησή τους που τα μωρά μπορούν να δουν “μεγάλα κομμάτια κόκκινου” ανακατεμένα στον ασπρόμαυρο κόσμο στον οποίο γεννήθηκαν. Έτσι ο κόσμος αρχίζει να γίνεται πιο ενδιαφέρων για τα μικρά.

Πότε αρχίζουν τα χρώματα να διαφοροποιούνται;

pexels-anna-shvets-3845214
via Pexels/Anna Shvets

Όσο μεγαλώνουν τα μωρά, τόσο ενισχύεται η όρασή τους και ανοίγεται μπροστά τους ένας κόσμος με περισσότερα χρώματα. Και εξαιτίας αυτού αρχίζει να εμφανίζεται η διαφοροποίηση των χρωμάτων μεταξύ κόκκινου και πράσινου, μπλε και κίτρινου.
Γύρω στους 3 μήνες, τα μωρά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις διαφορές ανάμεσα στα χρώματα. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την ηλικία είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στο πράσινο και το κόκκινο. Μπορούν ωστόσο να διακρίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε. Κι όταν συμβεί αυτό τα μωρά απέχουν λίγες μόνο εβδομάδες από το να εκτεθούν σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Πότε τα μωρά μπορούν να δουν το πλήρες φάσμα των χρωμάτων;

Με τις ράβδους και τους κώνους, τους φωτοϋποδοχείς, να δουλεύουν υπερωρίες για να αναπτυχθούν τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, τα μωρά καταφέρνουν να βλέπουν μία ποικιλία χρωμάτων και να μην μένουν μόνο στο ασπρόμαυρο που έβλεπαν παλαιότερα. Έτσι καθώς τα μωρά φτάνουν κοντά στους 6 μήνες καταλαβαίνουν ακριβώς τι σημαίνει πάρτι με χρώματα.
Τα μωρά όταν είναι περίπου 5 μηνών μπορούν πια να δουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Κι ενώ τα χρώματα μπορεί να μην είναι τόσο ζωηρά όπως είναι στα μάτια των ενηλίκων τουλάχιστον σταματούν να μοιάζουν όλα σαν ασπρόμαυρες εφημερίδες.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ποικίλλει από μωρό σε μωρό αλλά είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που τα παιδιά έχουν έρθει στη ζωή μέχρι και τους 6 πρώτους μήνες η όρασή τους έχει αλλάξει δραματικά. Και ενώ ο κόσμος για τα μωρά μπορεί να ήταν απίστευτος και πριν όταν μπαίνουν σ’ αυτόν και τα χρώματα έρχεται στη ζωή τους η μαγεία!
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα: 

10 διασκεδαστικοί τρόποι για να μάθετε τα χρώματα σε παιδιά κάτω των δύο ετών