Post main image

Η περίοδος μετά από μια αποβολή δεν είναι ποτέ εύκολη. Έχετε να διαχειριστείτε τη δική σας θλίψη και ταυτόχρονα αναρωτιέστε: “Πώς μιλάμε στο πρώτο μας παιδί για την αποβολή;”
Όταν μιλάμε στα παιδιά για την αποβολή επιβάλλεται να λάβουμε υπόψη μας την ηλικία τους. Παράλληλα είναι εξίσου σημαντικό να είστε ανοικτοί και ειλικρινείς.
Τα παιδιά σας περίμεναν ένα αδερφάκι ,αλλά το μωρό πέθανε. Είναι βέβαιο ότι θα τους επηρεάσει με κάποιο τρόπο. Αν όχι η απώλεια, τότε η θλίψη σας και θα το δείτε στη συμπεριφορά τους. Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα των γονέων τους ακόμα και όταν οι γονείς προσπαθούν να μη το δείξουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά είναι πολύ ανθεκτικά και καταλαβαίνουν περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Είναι καλύτερο να τους μιλήσετε για την αποβολή από την αρχή παρά αργότερα.

Για τα μικρότερα παιδιά

Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην κατανοήσουν τις ορολογίες, αλλά καταλαβαίνουν τη θλίψη όταν το βλέπουν στη μαμά και τον μπαμπά. Θα αναρωτιούνται και θα αισθάνονται σύγχυση σιωπηρά χωρίς να το μοιράζονται σχετικά με το τι συνέβη στο μωρό ή για τον λόγο για τον οποίο είστε λυπημένοι. Πρέπει να τους εξηγήσετε κάποια πράγματα για το τέλος της εγκυμοσύνης σας.

 • Μιλήστε τους με απλά λόγια και ξεκάθαρα ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να τα κατανοήσουν
 • Μοιραστείτε με μικρές δόσεις τις πληροφορίες ώστε να μπορέσει το παιδί να τις κατανοήσει. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε κάποιες φορές την ιστορία.
 • Τα παιδιά μπορεί να μην κατανοούν τις ιατρικές λεπτομέρειες, οπότε αφήστε τες έξω από την εξήγησή σας για να αποφύγετε τη σύγχυση.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η απώλεια εγκυμοσύνης δεν ήταν κανενός λάθος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το παιδί σας δεν ήθελε έναν αδελφό. Μέσα στο μυαλό τους μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ήταν δικό τους λάθος που πέθανε το μωρό.
 • Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Για μεγαλύτερα παιδιά

Τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και στην εφηβεία είναι αρκετά μεγάλα για να κατανοήσουν την έννοια της αποβολής. Αφήστε έξω τις ιατρικές ορολογίες, αλλά εξηγήστε τους με σαφήνεια τι συνέβη στο μωρό που περίμεναν.

 • Ας καταλάβουν ότι δεν έφταιγε κανείς, και δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για να επιβιώσει το μωρό.
 • Αφήστε τους να κάνουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις και να απαντήστε ειλικρινά.
 • Πείτε τους ότι μπορούν να θρηνήσουν και δεν χρειάζεται να κρύβουν τη θλίψη τους από εσάς. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Συμβουλές για να μιλήσετε με τα παιδιά σας σχετικά με αποβολή

Να είστε ειλικρινείς
Μην κρύβετε την αποβολή από τα παιδιά σας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Μην προσποιείστε ότι όλα είναι εντάξει επειδή δεν είναι. Τα μυστικά μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια για τα παιδιά. Αν οι γονείς είναι λυπημένοι και θρηνούν, τα παιδιά θα το καταλάβουν και θα αντιδράσουν. Καλύτερα να τους πείτε την αλήθεια με τον κατάλληλο τρόπο όμως για την ηλικία τους. Δεν χρειάζεται μόνο να είστε ειλικρινείς για την απώλεια, αλλά και για τη θλίψη σας.
Τα παιδιά μπορεί να μην είχαν γνωρίσει ποτέ το μωρό, αλλά περίμεναν το μωρό. Κρύβοντας τη θλίψη σας, κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι η απώλεια είναι τόσο τρομακτική που δεν πρέπει να συζητιέται ή να εκφράζεται ανοιχτά. Αυτό είναι επιζήμιο για τη συναισθηματική και ψυχολογική υγεία τους.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν για την αποβολή, επιτρέποντάς τους να κάνουν οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το μωρό. Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι δύσκολες και επώδυνες για εσάς και το σύντροφό σας, αλλά για την υγεία της οικογένειας σας θα πρέπει να απαντήσετε σε κάθε μία από αυτές αφού τα παιδιά θα νιώσουν ότι έχουν κάποιον που τα ακούει και τα καταλαβαίνει.
Ξεκινήστε δραστηριότητες οικογενειακώς
Αντί να αγνοήσετε το θάνατο του μωρού, θα μπορούσατε να βρείτε μια δραστηριότητα για την οικογένεια σας ώστε να εκφράσετε τη θλίψη σας και να την μετατρέψετε σε κάτι θετικό αποχαιρετώντας το μωρό. Η φύτευση ενός δέντρου ή των λουλουδιών στη μνήμη του μωρού θα βοηθήσει την οικογένεια να εκφράσει τη θλίψη της και να συμφιλιωθεί με την απώλεια.
Υποστήριξη του παιδιού σας μετά από αποβολή

 • Φροντίστε τον εαυτό σας και διαχειριστείτε τη θλίψη σας. Όταν αντιμετωπίσετε εσείς την αποβολή, τότε μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την απώλεια.
 • Τηρείτε τις υποσχέσεις και το πρόγραμμα της οικογένειάς σας.
 • Φροντίστε το παιδί σας πλήρως και δημιουργήστε ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον.
 • Συζητήστε με τους φροντιστές του παιδιού σχετικά με την ενδεχόμενη επιπλέον προσοχή που θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα.

Τι να περιμένετε όταν μιλήσετε στο παιδί σας για την αποβολή

Τα παιδιά σας θα αντιδράσουν και θα θρηνήσουν διαφορετικά. Καταλάβετε ότι η αντίδρασή τους είναι ακούσια και απαραίτητη. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είστε εκεί για το παιδί σας όπως και να έχει. Εδώ είναι μερικές αντιδράσεις που πρέπει να περιμένουμε.

 • Περιέργεια σχετικά με την αποβολή
 • Εγωισμός, στάση άρνησης και αδιαφορίας για το γεγονός
 • Ερωτήσεις για τη ζωή και το θάνατο
 • Θυμό
 • Σύγχυση
 • Θλίψη
 • Θρήνος τη μια στιγμή, και παιχνίδι την επόμενη

Θυμηθείτε, ο καθένας θρηνεί διαφορετικά – ενήλικες και παιδιά. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος.

Δείτε επίσης:

Τι συμβαίνει στον ψυχικό μας κόσμο έπειτα από μια απώλεια;