Post main image

Ένα ορεκτικό, καλοκαιρινό, νηστίσιμο και όχι μόνο που θα λατρέψετε, ανήκει στην κατηγορία “Συνταγές με χταπόδι”. Είναι το σουβλάκι χταποδιού! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τη συνταγή που προτείνει ο σεφ Γιώργος Τσούλης, με άρωμα Ελλάδας.

Υλικά (για 4 μερίδες)

Για το χταπόδι:

  • 1 -1 ½ κιλό χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε φέτες
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • ½ κ.σ. κόκκους πιπεριού

Για τη σύνθεση : 

  • 4 πίτες για σουβλάκι
  • 1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες
  • ½ κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 50 γρ. ταραμάς

Για το σερβίρισμα:

  • Πατάτες τηγανητές

Προετοιμασία και εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο, το σέλερι, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι.
  2. Τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά το χταπόδι, στο οποίο έχουμε ξεχωρίσει τα πλοκάμια και το κεφάλι απλώνοντας το ομοιόμορφα.
  3. Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  4. Ελέγχουμε με το μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο μετά τη 1 ώρα. Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  5. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τις πίτες. Μόλις είναι έτοιμες τις αφήνουμε τις αφήνουμε στην άκρη.
  6. Παίρνουμε τα πλοκάμια και τα περνάμε από ξυλάκια που περνάμε τα σουβλάκια και τα ψήνουμε και αυτά για 1 με 2 λεπτά ώστε να κρατήσουν το σχήμα.
  7. Για το σερβίρισμα: Τοποθετούμε το χταπόδι, τη ντομάτα, τις πατάτες, το ταραμά σε πίτες, τυλίγουμε και σερβίρουμε.

#tsoulotip: Σε περίπτωση που εξατμιστεί όλη η υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του χταποδιού, συμπληρώνουμε λίγο νερό

Διαβάστε επίσης:

Κατσικάκι στη λαδόκολλα by Giorgos Tsoulis