Post main image

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η εφηβεία ξεκινάει γύρω στα 9-10 χρόνια του παιδιού σαν το πρώτο και μεταβατικό στάδιο. Ωστόσο κάναμε λάθος αφού τα τρομερά δίχρονα είναι αυτά που ουσιαστικά βιώνουν την πρώτη εφηβεία.

Οι κακές συμπεριφορές που βγάζουν κάποιες στιγμές τα τρομερά δίχρονα μπορεί να έχουν νόημα ακόμη και για εμάς τους ενήλικες.
Ρωτήστε οποιονδήποτε γονέα τι θέλει περισσότερο για τα παιδιά του και η πλειοψηφία θα απαντήσει ότι θέλει να είναι ευτυχισμένα.
Οι γονείς θέλουν επίσης τα παιδιά τους να είναι ασφαλή και ανθεκτικά, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος μπορεί να είναι σκληρός και ότι για να επιτύχουν πραγματικά στη ζωή πρέπει να αναπτύξουν ορισμένες συναισθηματικές δεξιότητες.
Θα πουν επίσης ότι θέλουν τα παιδιά τους να είναι «ευγενικά», «επιτυχημένα» και «έξυπνα». Αυτές είναι όλες οι αξίες που μοιράζονται οι περισσότεροι από εμάς.
Αλλά μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τα παιδιά μας χαρούμενα; Μπορούμε να τους αναγκάσουμε να γίνουν καλοί άνθρωποι;
Η απάντηση είναι όχι. Μπορούμε να τα φιλήσουμε, να τα αγαπήσουμε, και να τα αγκαλιάσουμε. Μπορούμε επίσης, να τους γράψουμε σε χιλιάδες δραστηριότητες όπως ποδόσφαιρο, τένις, γυμναστική και μπαλέτο για να απασχολούνται εποικοδομητικά.
Αλλά σκεφτείτε είναι η «ευτυχία» αυτή που όντως κυνηγάμε;
Η προσπάθεια των γονιών που αναζητούν παντού την ευτυχία των παιδιών τους, συχνά αφαιρεί λίγο από το νόημα της πραγματικής ευτυχίας! Σε αντίθεση με την βρεφική ηλικία, μόλις το παιδί φτάσει στην ηλικία των δύο ξαφνικά εμφανίζεται ένα εντελώς νέο σύνολο κανόνων. Εκεί τα μόλις δύο ετών παιδιά πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά, να ακούνε, να ακολουθούν κανόνες και να είναι «καλά».

Τα τρομερά δίχρονα τελικά δεν είναι και τόσο τρομερά

Και καθώς οι γονείς αλλάζουν τις προσδοκίες τους φαίνεται η κόλαση να ξεκινά. Τότε είναι που τα γλυκά μας μικρά μετατρέπονται σε απαιτητικά, παράλογα, συχνά προκλητικά νήπια ενώ την ίδια στιγμή οι γονείς ανησυχούν  ότι αν δεν συγκρατήσουμε τις «κακές» συμπεριφορές των παιδιών σ’ αυτή την ηλικία θα διατηρήσουν αυτές τις συμπεριφορές για πάντα!
Επίσης  πιστεύουν πως ό,τι κάνουν είναι και το καλύτερο για τα παιδιά τους, ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν είναι να μπλοκάρουν τις πραγματικές ανάγκες τους. Και όταν πνίγουμε αυτές τις ανάγκες, ή ακόμα και αν τις παραβλέπουμε, εσκεμμένα ή όχι, τότε προσπαθούμε να διαμορφώσουμε παιδιά με λάθος προσδοκίες.
τρομερά δίχρονα
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς συχνά σαμποτάρουν την ανάπτυξη τους και αφαιρούν την ικανότητά τους να κατανοήσουν τον εαυτό τους. Τα παιδιά πρέπει να εξερευνούν τον κόσμο με τον δικό τους μοναδικό τρόπο  ώστε να έχει νόημα η περιέργεια τους. Επίσης το πιο σημαντικό από όλα, οι γονείς συχνά διακόπτουν την ικανότητά των παιδιών να αναπτύξουν συναισθηματικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να πετύχουν στο σχολείο και στη ζωή.
Επιτυχία είναι όταν ένα άτομο που αισθάνεται αυτοπεποίθηση μπορεί να  εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του με ενθουσιασμό και περιέργεια. Δεν φοβάται να κάνει λάθη, γιατί αισθάνεται αρκετά ασφαλές και δημιουργεί σχέσεις χωρίς να έχει τον φόβο της απογοήτευσης. Ένα άτομο που μπορεί να χειριστεί τη ζωή σωστά έχει κίνητρο να μάθει,  υπερασπίζεται τον εαυτό του σε δύσκολες στιγμές και τέλος νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.
Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό;
Καθόλου..
Τα μικρά παιδιά κάνουν ή λένε πολλά πράγματα που πολλές φορές φαίνονται παράλογα. Πράγματι, πολλές από τις φαινομενικά παράλογες επιλογές των μικρών παιδιών κάνουν τους γονείς να αισθάνονται αμηχανία ή και ντροπή.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς;

  • Δείξτε ότι υπάρχει η αίσθηση της ασφάλειας και της τάξης
  • Ακούστε τα παιδιά σας αντί να μιλάτε πάντα και να τα καθοδηγείτε
  • Δώστε στα παιδιά την ελευθερία να παίζουν και να εξερευνούν μόνα τους
  • Αφήστε στα παιδιά χώρο για να αγωνιστούν και να αποτύχουν
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τι ανάγκες έχει κάθε παιδί και τι χρειάζεται σε κάθε ηλικία
  • Παρέχετε στα παιδιά όρια και καθοδήγηση

Αυτές είναι κάποιες απλές ενέργειες που δίνονται σε κάθε παιδί για να αποκτήσει μια ισχυρή βάση ώστε να μεγαλώσει σωστά. Και ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό τα παιδιά πρέπει να κατανοούν τον εαυτό τους, να ανταποκρίνονται αλλά και να διαχειρίζονται μόνοι τους τα περίπλοκα συναισθήματά τους.
Πηγή:Mother.ly

Διαβάστε επίσης:

6 ασκήσεις χαλάρωσης για παιδιά και γονείς