Post main image

Όταν το μωρό μας αρχίζει να μεγαλώνει ξέρουμε ότι είναι η στιγμή που θα πρέπει να προετοιμάσουμε το αδερφάκι του να το υποδεχτεί στο δωμάτιό του. Αυτή η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη για κανέναν γι’ αυτό θα πρέπει για κάποιο διάστημα να αφιερώσουμε την προσοχή μας σε αυτό το έργο.
Όταν τα παιδιά σας μοιράζονται το δωμάτιο, θα γίνουν πιθανόν καλύτεροι φίλοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε τη μετάβαση ομαλή για το νήπιό σας, και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή κάνετε την κίνησή σας. Για να κάνετε τη μετάβαση ομαλή ακολουθούν  μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Προετοιμάστε το μικρό παιδί σας πριν να υποδεχτεί το αδερφάκι του στο δωμάτιό του

Μάλλον μιλήσατε στο παιδί σας πριν να έρθει στη ζωή σας το αδερφάκι του. Ομοίως, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί τους για την κοινή χρήση του δωματίου του με το νέο αδελφό. Σιγουρευτείτε ότι θα περιγράψετε με όμορφες εικόνες τη συνύπαρξή τους και μιλήστε με θετικά λόγια για το μωρό έτσι ώστε να το αγαπήσει και να περιμένει πως και πως τη στιγμή που θα μοιραστούν το δωμάτιο.
Θα μπορούσατε να βάλετε την κούνια του μωρού  στο δωμάτιο του μικρού παιδιού σας μήνες πριν το μωρό μεταβεί σ’ αυτό το δωμάτιο. Έτσι το μικρό παιδί σας θα αρχίσει να εξοικειώνεται με την ιδέα της ύπαρξης ενός συγκάτοικου.

Αφήστε το μικρό παιδί σας να περάσει χρόνο με το μωρό κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πριν να μοιραστούν τη νύχτα τους, μπορούν να τα πάνε καλά μέσα στην ημέρα; Ξεκινήστε αφήνοντας το μικρό παιδί με το μωρό «μόνο» για μικρά χρονικά διαστήματα. Θα πρέπει να είστε κάπου παρατηρώντας από απόσταση. Στη συνέχεια, σταδιακά μπορείτε να διευρύνετε τα χρονικά διαστήματα. Μόλις τα παιδιά σας φαίνεται να τα πάνε καλά μέσα στην ημέρα, τότε είναι έτοιμα να μείνουν μαζί τη νύχτα.

Ορισμός βασικών κανόνων

Πρέπει να κάνετε σαφές στο μικρό παιδί σας για τα πράγματα που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να κάνει, για λόγους ασφαλείας. Θα θελήσει να αναρριχηθεί στην κούνια του μωρού ή να δώσει στο μωρό ένα δώρο, ίσως ένα αρκουδάκι ή ένα πυροβόλο όπλο παιχνιδιών. Ενώ θα το κάνει από αγάπη, είναι επικίνδυνο για το μωρό και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει.

Δημιουργήστε ξεχωριστούς ιδιωτικούς χώρους για το μωρό και το μικρό παιδί

Μπορείτε να το κάνετε ορίζοντας μια γωνιά για το κάθε παιδί στην οποία θα τοποθετήσετε και διαφορετικά πράγματα για το καθένα. Το νηπιάκι σας θα εκτιμήσει τον ιδιωτικό χώρο.

Αποκτήστε μια συσκευή λευκού θορύβου

Μια τέτοια συσκευή είναι βολική για όλους! Θα διευκολύνει τα παιδιά να κοιμηθούν παρά τους θορύβους στο δωμάτιο. Θα μπορούσατε να πάρετε και ένα φωτάκι νυκτός αν βοηθάει. Ο στόχος είναι να γίνει το δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο άνετο.

Εκπαιδεύστε το μικρό παιδί σας στη σωστή συμπεριφορά

Θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το μικρό παιδί σας οι ίδιοι. Αν δεν το κάνετε εσείς, κανείς δεν θα το κάνει. Ενώ περνάτε χρόνο μαζί του, διδάξτε του πώς να είναι ευγενές με το μωρό, και πώς θα το κρατήσει ασφαλές. Βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας καταλαβαίνει και αποδέχεται ότι ο τρόπος για να βοηθήσει τον αδελφό του είναι να απευθυνθεί σε σας εάν συμβεί κάτι.

Αποκτήστε ένα μόνιτορ 

Ναι, προτείνουμε να κατασκοπεύετε τη συμπεριφορά του μεγαλύτερου αδελφού απέναντι στο μωρό. Με ένα μόνιτορ, μπορείτε να δείτε πώς συμπεριφέρεται στο μωρό όταν δεν παρακολουθείτε, κατόπιν θα ξέρετε τι χρειάζεται διόρθωση και τι μπορεί να ενισχυθεί.

Να είστε δημιουργικοί με τον ύπνο

Όταν τα παιδιά μοιράζονται το δωμάτιο, θα πρέπει να πάρετε το ένα για να κοιμηθεί νωρίτερα από το άλλο. Εάν τους βάλετε στο κρεβάτι μαζί, οι πιθανότητες είναι να μην κοιμηθούν τη στιγμή που περιμένετε. Εάν το μεγαλύτερο παιδί σας κοιμάται στις 8 μ.μ., βάλτε το μωρό να κοιμηθεί στις 7 μ.μ. ή νωρίτερα. Εξασκηθείτε σε αυτό πριν αρχίσουν να μοιράζονται το δωμάτιο.

Δημιουργήστε plan b

Όταν το μωρό δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει, θα πρέπει να έχετε μια εναλλακτική λύση ύπνου για να αφήσετε το μεγαλύτερο παιδί να κοιμηθεί καλά. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα πάρκο που θα μπορούσατε να τοποθετήσετε οπουδήποτε στο σπίτι για στιγμές όπως αυτή.

Δείτε το σαν μια ευκαιρία μάθησης για το νήπιό σας

Αυτή είναι η ευκαιρία για το μικρό παιδί σας να μάθει για το μοίρασμα, τη φροντίδα, την ευθύνη, και την επίλυση προβλημάτων. Επωφεληθείτε πλήρως από αυτή την κατάσταση.

Συνέπεια

Η συνύπαρξη των παιδιών σας σε ένα δωμάτιο θα απαιτήσει από σας να παρεμβαίνετε συχνά για να διατηρείτε την τάξη. Όπως όλα τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με επιμονή στη συνέχεια θα γίνουν πολύ πιο εύκολα. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τις οδηγίες, τις προειδοποιήσεις, τις ρουτίνες  μέχρι αυτά τα πράγματα να γίνουν φυσικά για τα παιδιά σας. Μην εξαντλείστε και συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε.

Δείτε επίσης:

Οι συγκρούσεις των παιδιών και οι τρόποι διαχείρισής τους