Post main image

Όλοι μας περιμένουμε τις διακοπές οι οποίες μας βοηθάνε να ανασυγκροτηθούμε και να γυρίσουμε ανανεωμένοι στην καθημερινότητά μας. Όταν όμως έχεις παιδιά δεν τολμάς καν να σκεφτείς να λείψεις λίγες μέρες χωρίς να έχεις μαζί τα παιδιά. Άρα μήπως οι διακοπές χωρίς τα παιδιά είναι ένα άπιαστο όνειρο;

Κι όμως όχι! Μπορούμε να τις οργανώσουμε και μάλιστα να χαρούμε χωρίς τύψεις τα οφέλη των διακοπών χωρίς τα παιδιά.

Γιατί να επιλέξετε να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά;

1. Ανανέωση – Αυτό φροντίδα

διακοπές χωρίς παιδιά

Η λέξη κλειδί εδώ, είναι η ανανέωση και η αυτό φροντίδα. Είναι καλό κάπου κάπου να υπενθυμίζεται ότι και οι γονείς έχουν ψυχή. Κουράζονται, όπως όλοι εκεί έξω και συχνά χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους. Η σωματική και ψυχική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Επιλέγοντας λοιπόν τις διακοπές χωρίς παιδιά, σας δίνεται μια ευκαιρία ανανέωσης. Σκεφτείτε ότι είναι ένα υγιές διάλειμμα και όχι μια εγωιστική εξόρμηση.

2. Χτίζετε την σχέση με τον σύντροφο σας

διακοπές χωρίς παιδιά

Υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που εσείς και ο σύντροφος σας δεν μπορείτε να κάνετε λόγω των παιδιών που είναι συνήθως τριγύρω. Οπότε, μια μικρή εξόρμηση είναι η τέλεια λύση για να ανανεώσετε την σχέση σας

«Μένοντας μακριά από τα παιδιά για ένα διάστημα, το ζευγάρι βρίσκει λίγο χρόνο να θυμηθεί γιατί ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο», λέει η θεραπευτής ζευγαριών Άννα Χάιτ Νικολάιντες, PsyD.

Παρ’ όλες τις χαρές της γονεικότητας , τα παιδιά μπορούν να περιορίσουν την σχέση καθιστώντας έτσι δύσκολη την συζήτηση σοβαρών ζητημάτων.

3. Διαφορετικός τρόπος διασκέδασης

διακοπές χωρίς παιδιά

Ας είστε ειλικρινείς: σας αρέσουν πραγματικά τα θεματικά πάρκα και οι ζωολογικοί κήποι; Αντίθετα, θα άντεχαν τα παιδιά σας να κάτσουν σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης ή σε ένα δείπνο; Είναι λογικό τα παιδιά και οι γονείς να απολαμβάνουν διαφορετικά πράγματα. Κάνετε πραγματικά αυτό που θέλετε χωρίς να καταπιέζετε τον εαυτό σας. Ψυχαγωγηθείτε και χαλαρώστε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο χωρίς να ακούτε γκρίνιες και κλάματα.

4. Κάνει καλό και στα παιδιά σας

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι οι γονείς τους είναι επίσης άνθρωποι με σάρκα και οστά και έχουν και εκείνοι ενδιαφέροντα και ανάγκες. Αφήνοντας τα παιδιά για ένα μικρό διάστημα τους δίνεται η ευκαιρία της αυτοσυντήρησης. Αναπτύσσουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να συρρικνώνουν το αίσθημα της εξάρτησης. Έρευνα έδειξε ότι οι ευτυχισμένοι- χαρούμενοι γονείς μεταδίδουν το ίδιο συναίσθημα στα παιδιά τους.

5. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Ο συντονισμός είναι το άλφα και το ωμέγα σε ότι αφορά τα παιδιά για αυτό καλό θα είναι να ετοιμάσετε από πολύ πιο πριν το πρόγραμμα τους και αντίστοιχα το δικό σας. Επικοινωνήστε με τους κοντινούς συγγενείς ή φίλους σας εάν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά σας για το διάστημα που θα λείπετε, εάν πάλι δεν έχετε κάποιον δικό σας μπορείτε να ψάξετε για baby sitter. Θυμηθείτε ότι όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο!

6. Συζητήστε με τα παιδιά και με αυτόν που θα τα φροντίσει

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τι ακριβώς προγραμματίζετε, επομένως, συζητήστε μαζί τους. Εξηγήστε τους για το ποιος θα αναλάβει να τους πηγαίνει σχολείο ή σε όποια δραστηριότητα έχουν και αναλύστε με σαφήνεια το πρόγραμμα σας. Ενημερώστε τους δασκάλους των παιδιών ότι θα λείψετε για ένα διάστημα και ότι αφήνετε πίσω σας ένα δικό σας άνθρωπο να τα φροντίζει. Επιπλέον, μιλήστε σε αυτόν που θα αναλάβει τα καθήκοντα σας για ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά ψυχικές ή σωματικές διαταραχές. Είναι σημαντικό ο υπεύθυνος, να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Εξηγήστε του να μην διστάσει να σας καλέσει σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.

7. Αξιοποιήστε το χρόνο που είστε μακριά

διακοπές χωρίς τα παιδιά

Μετά τις τόσες λεπτομέρειες ήρθε η ώρα να απολαύσετε τις πολυπόθητες διακοπές σας χωρίς τα παιδιά! Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον πολύτιμο χρόνο με τον σύντροφο σας.

Θέστε στόχους με τον σύντροφο σας

διακοπές χωρίς τα παιδιά

Είναι λογικό να μην μπορείτε καθημερινά να κάνετε διακοπές χωρίς τα παιδιά σας γι’ αυτό σκεφτείτε τι πραγματικά θέλετε να ζήσετε στις διακοπές σας. Αφιερώστε χρόνο με τον σύντροφο σας συζητώντας πως μπορείτε να αξιοποιήσετε το ταξίδι σας ως επί το πλείστον.

Συνοψίζοντας, πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας χωρίς τα παιδιά είναι φυσικό να αισθανθείτε ανήσυχοι και αγχωμένοι. Μπορεί να νιώσετε ότι θα σας λείψουν. Θυμηθείτε όμως ότι έτσι ενισχύεται η μεταξύ σας σχέση και την κάνει δυνατότερη.

Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας την άδεια να απολαύσει αυτές τις διακοπές που έχει τόσο ανάγκη έστω και χωρίς παιδιά αλλά και χωρίς ενοχές!

Πηγή:verywellfamily

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα δεύτερα παιδιά διαφέρουν από τα πρώτα; Μάθετε όλους τους λόγους