Post main image

Σε έναν κόσμο στον οποίο η επικοινωνία είναι καθημερινή με πολλά και διαφορετικά άτομα αντιλαμβανόμαστε πόσο πιο σημαντική είναι όταν πρόκειται για τα κοντινά μας πρόσωπα. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει επικοινωνία στο ζευγάρι και όταν ο/η σύντροφος απομακρύνεται και δεν μιλάμε μεταξύ μας;

Μία πραγματικότητα την οποία πολλοί αρνούνται να αντιμετωπίσουν είναι ότι ο γάμος έχει δυσκολίες. Πρέπει να «δουλεύεις» γι’ αυτόν καθημερινά και να αφιερώνεις σ’ αυτόν χρόνο παράλληλα με τις άλλες ευθύνες.
Οι συνεχείς συγκρούσεις, η χρόνια έλλειψη σεβασμού και η απιστία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όταν γίνεται λόγος για κακές σχέσεις. Εύκολα, λοιπόν, κάποιος καταλαβαίνει ότι οι σχέσεις αποτυγχάνουν όταν οι συγκρούσεις είναι αδιάκοπες.
Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι τα ζευγάρια που μαλώνουν είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτά που δεν επικοινωνούν. Τουλάχιστον αυτά μιλάνε μεταξύ τους. Η έλλειψη συγκρούσεων σημαίνει και έλλειψη επικοινωνίας. Μερικά ζευγάρια αποφεύγουν τους καβγάδες καθώς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διατηρούν την ειρήνη στην σχέση τους. Πείθουν τον εαυτό τους πως για οτιδήποτε τους ενοχλεί δεν αξίζει να σπαταλήσουν ενέργεια σε μια διαμάχη. Σε αυτά τα ζευγάρια υπάρχει ο κίνδυνος να απομακρυνθούν ή να μείνουν σ’ έναν γάμο στον οποίο θα ακολουθήσουν δύο παράλληλες ζωές χωρίς καμία επαφή και ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι.
Τα θέματα που δεν συζητήθηκαν συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να οδηγείται το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού στην έκρηξη. Εφόσον, όμως, φτάσουν σε αυτό το σημείο συχνά είναι πολύ αργά. Δεν έχουν πια άλλη ενέργεια για να παλέψουν για την σχέση. Μερικές φορές η σιωπή είναι μια συνειδητή επιλογή. Κανένας δεν φωνάζει ούτε χρησιμοποιεί προσβλητικά σχόλια.

Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία στο ζευγάρι υπάρχει λύση για να σπάσεις την σιωπή

 Φράσεις που μπορούν να βοηθήσουν :

“Δεν έχουμε μιλήσει τελευταία. Αισθάνομαι … και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.”
“ Δεν είμαι σίγουρη για το τι συμβαίνει αλλά αισθάνομαι ότι δεν έχουμε μιλήσει για μεγάλο διάστημα. Έχεις λίγο χρόνο να μιλήσουμε σήμερα;”
“ Μου λείπεις. Δεν μιλάμε πια και δεν είμαι σίγουρη για τον λόγο. Δεν έχω ρωτήσει γιατί φοβάμαι ότι θα μου πεις ότι είναι λάθος μου αλλά μου λείπεις. Μου λείπεις.”
Οι σύντροφοι σταματούν να μιλάνε επειδή φοβούνται τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν συζήτηση. Τι θα συμβεί όταν ξεκινήσω να μιλάω και βλέπω ότι αυτό δεν λειτουργεί; Τι θα συμβεί αν ρωτήσω τον σύντροφό μου τι τον ενοχλεί και δεν  μπορώ να διαχειριστώ την απάντηση; Τι θα συμβεί αν πω στον σύντροφό μου τι με ενοχλεί και δεν ενδιαφερθεί καθόλου; Αυτοί οι φόβοι εξηγούν γιατί οι άνθρωποι μένουν σιωπηλοί. Πείτε στον σύντροφό σας τι έχετε στην καρδιά σας. Θυμηθείτε ότι οι δυο σας ερωτευτήκατε και δημιουργήσατε μια υπέροχη οικογένεια.
επικοινωνία στο ζευγάρι

Φράσεις που βοηθούν να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και την έλλειψη επικοινωνίας

Αν ανησυχείτε σχετικά με το τι πρόκειται να ειπωθεί από την πλευρά του συντρόφου σας, τι θα σκεφτεί ή κάνει, να είστε ειλικρινής. Πείτε στον σύντροφό σας τι θέλετε να γνωρίζει.
” Γνωρίζω ότι δεν είμαι ο/η καλύτερος/η στα λόγια, αλλά η σιωπή σίγουρα δεν βοηθάει. Πραγματικά δεν θέλω να μαλώσω μαζί σου. Θέλω μόνο να δουλέψουμε γι’ αυτό μαζί.”
“ Ξέρω ότι προσπαθούμε. Ξέρω ότι δεν τα καταφέρνουμε. Η σιωπή όμως μας οδηγεί στο τέλος και δεν το επιθυμώ.”
“ Ξέρω ότι δεν μιλάμε. Η αλήθεια είναι ότι εγώ φοβάμαι επειδή θέλω απεγνωσμένα να επικοινωνήσουμε. Νιώθω ότι είμαστε ανταγωνιστές και θέλω να νιώσω ότι είμαστε ομάδα ξανά. Θέλω να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσει η σχέση μας ξανά ακόμη και αν κανένας από τους δύο δεν ξέρει πώς να ξεκινήσουμε. “
“ Δεν θέλω να νιώσεις ότι σου επιτίθεμαι. Γνωρίζω ότι εγώ είμαι που σε κατηγορώ αλλά αυτή η συζήτηση έπρεπε με κάποιον τρόπο να ξεκινήσει. Η σχέση μας είναι πολύ σημαντική για μένα για να μην προσπαθήσω, επομένως αυτός είναι ο τρόπος που αισθάνομαι.”
Τώρα που πλέον έχετε σπάσει την σιωπή στον γάμο σας και ανοίξατε την πόρτα στην επικοινωνία, το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσετε μαζί σε αυτό.

Δείτε ακόμα:

Να γιατί το 50% των γυναικών έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ