3 βήματα για να διδάξουμε την αποτυχία στα παιδιά μας
Share
Όλοι μας φοβόμαστε την αποτυχία. Σε κάθε όνειρο που κάνουμε μας φανταζόμαστε επιτυχημένους. Και το να είμαστε ευτυχισμένοι γονείς είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όνειρο. Οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονται να μεγαλώνουν επιτυχημένα παιδιά.
Ποιος είναι ο εφιάλτης σας σαν γονιός;
Ο φόβος των περισσότερων γονιών είναι ότι τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν με αποτυχίες. Είναι και αυτός ο δικός σας;
«Το όνειρο της επιτυχίας είναι καλό και φυσικό. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να ονειρευόμαστε την επιτυχία. Αυτό που είναι λάθος και επικίνδυνο είναι ο φόβος της αποτυχίας.»
Γιατί φοβόμαστε την αποτυχία;
Φοβόμαστε την αποτυχία επειδή πιστεύουμε ότι η αποτυχία είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Αλλά δεν ισχύει. Η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Μόνο τη στιγμή που ξεπερνάμε την αποτυχία – είναι η στιγμή που εμείς επιτυγχάνουμε.
Ακολουθούν λοιπόν 3 βήματα για να διδάξουμε στα παιδιά την αποτυχία:
1.Παίξε ένα ρόλο κάθε φορά
Αναγνώρισε τα λάθη σου και τα ελαττώματά σου. Ζήσε τη ζωή ενός μαθητευόμενου και ενός κατακτητή. Αν παρκάρεις άθλια- μην λες “Δεν μπορώ να παρκάρω” Πες – “ Αυτό είναι ένα απαίσιο παρκάρισμα. Πρέπει να εξασκηθώ στο παρκάρισμα ώστε να το βελτιώσω”
Κάνε μέρος του καθημερινού σου λεξιλογίου φράσεις όπως “Θα προσπαθήσω πιο σκληρά την επόμενη φορά”, “Τα πήγα καλά αυτή τη φορά – αλλά την επόμενη φορά θα τα καταφέρω ακόμη καλύτερα”, “Είναι εντάξει και το να μην κερδίζεις όλη την ώρα – είναι ακόμη πιο σημαντικό το να διασκεδάζεις”.
Όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά στη δουλειά πάρ’ το ήρεμα. Χρησιμοποίησέ το σαν ευκαιρία για να δείξεις στο παιδί σου πώς να διαχειρίζεται την απογοήτευση και την αποτυχία.
Διάβασε επίσης στο KIDOTMag:
2. Ενθάρρυνε τα παιδιά ώστε να αγκαλιάζουν την δυσκολία
Στα παιδιά αρέσουν οι δυσκολίες. Σαν γονείς που αγαπάμε τα παιδιά εκφράζουμε την αγάπη μας κάνοντας τα πράγματα εύκολα γι’ αυτά. Αλλά τα παιδιά δεν το θέλουν αυτό. Θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δύσκολο. Θέλουν να προσπαθούν και να κατακτούν ακόμη και αυτό που φαίνεται αδύνατο. Μην είστε υπερπροστατευτικοί. Μην υποθέτετε ότι το παιδί σας είναι ντροπαλό ή αδύναμο ή τίποτα από όλα αυτά. Δείξτε του νέα πράγματα και δώστε έμφαση στην ιδέα του να μάθει και να διασκεδάσει με νέα πράγματα και όχι να γίνει πρωταθλητής. Πάντα δώστε έμφαση στην προσπάθεια και την βελτίωση. Τα παιδιά δέχονται τις προκλήσεις γιατί έτσι ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα για τις ικανότητες τους. Πείτε: “Πού είναι η διασκέδαση στο να κάνω κάτι εύκολο; Ας δοκιμάσουμε κάτι πιο δύσκολο.”
3. Γίνετε ο οδηγός του παιδιού σας, όχι ο σωτήρας του
Επιτρέψτε στο παιδί να αποτύχει. Θέλουμε πάντα να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την δυστυχία και έτσι βάζουμε τα δυνατά μας για να τα προστατέψουμε από την αποτυχία. Αλλά είναι σωστό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να τους επιτρέψουμε να αποτύχουν. Πέφτοντας με τα μούτρα και διορθώνοντας το πρόβλημα δεν επιτρέπετε στα παιδιά ούτε να μάθουν για την αποτυχία ούτε όμως και να μάθουν πώς να τη διαχειριστούν. Η αποτυχία κάνει τα παιδιά ανθεκτικά. Μικρές αποτυχίες και απογοητεύσεις μαθαίνουν στα παιδιά πώς να ανακάμπτουν από την αποτυχία. Η ικανότητα να διαχειρίζονται την αποτυχία με μια θετική στάση ενισχύει την επιμονή τους. Και η επιμονή είναι το πιο σημαντικό συστατικό την επιτυχίας.
Συμμεριστείτε το παιδί σας και δείξτε του ότι αισθάνεστε και καταλαβαίνετε τον φόβο του. Αλλά επιπλέον βοηθήστε το να ανακαλύψει τι πήγε λάθος και γιατί απέτυχε. Βοηθήστε το να βρει τι θα μπορούσε να κάνει για να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα την επόμενη φορά. Αυτός και μόνο αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος σας στις αποτυχίες του παιδιού.
Ακολούθησε το KIDOT mou σε Facebook και Instagram