Post main image

«Προσπαθούν όντως οι μπαμπάδες να βρουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»; Κι όμως, η απάντηση σύμφωνα με το The Boston College Center for Work and Family είναι «ναι»! Άλλωστε, σύμφωνα και με πολλές παγκόσμιες έρευνες, η γενιά των millennial μπαμπάδων προσπαθεί να συμβάλλει ενεργά στο «μεγάλωμα» των παιδιών και να βρει ποιοτικό χρόνο για να περάσει με την οικογένεια. Έχουμε δέκα συμβουλές για να το πετύχετε κι εσείς εύκολα και αποτελεσματικά!

1. Βρείτε χρόνο για τα μικρά, αλλά σημαντικά

Η μέρα που είπε το πρώτο ποίημα στο σχολείο, η απογευματινή προπόνηση, τα γενέθλια, μία επίσκεψη στο παιδίατρο, ακόμα και μία βόλτα στο πάρκο  είναι στιγμές που δε θέλετε να χάσετε. Τα παιδιά αγαπούν να βλέπουν ότι είστε παρόντες στην καθημερινότητά τους  κι εσείς μπορείτε να βρείτε έξυπνους τρόπους –όπως να τους πηγαίνετε κάθε πρωί στο σχολείο- ώστε να περνάτε χρόνο μαζί.

2. Αξιολογήστε τι είναι πραγματικά επείγον

Η ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι το μεγάλο challenge που κάθε γονιός αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά. Ένα email που έφτασε αργά το βράδυ ή ένα τηλεφώνημα σε μη εργάσιμη ώρα μπορούν να περιμένουν καθώς είναι πιο σημαντικό είτε να φάτε μαζί με το παιδί, είτε να αφιερώσετε χρόνο για το μπάνιο του.

3. Βάλτε όρια

Ως συνέχεια της ιεράρχησης, έρχονται τα όρια. Αν το βραδινό σας με όλη την οικογένεια ή το να πάτε το παιδί σε μία δραστηριότητα είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεστε, τότε το πρόγραμμα κάθε ημέρας θα διαμορφωθεί βάσει και αυτών των υποχρεώσεων που έχετε.

4. Θέστε μικρούς στόχους

Αν η δουλειά σας δεν σας επιτρέπει την πολύωρη καθημερινή ενασχόληση με τα παιδιά, βάλτε μικρούς, αλλά εφικτούς στόχους. Αφιερώστε λίγο χρόνο τις καθημερινές όταν επιστρέφετε από τη δουλειά και επενδύστε στο σαββατοκύριακο για κοινές δραστηριότητες.

5. Συζητήστε με τη μαμά  

Είναι αυτονόητο, αλλά σημαντικό. Μοιραστείτε με τη σύντροφο, σύζυγο ή μαμά του παιδιού τις σκέψεις σας και όλα όσα σας απασχολούν για το θέμα διαχείρισης χρόνου. Να είστε σίγουροι πως κι εκείνη έχει επωμιστεί διάφορες ευθύνες και μπορεί να χρειάζεται πραγματικά βοήθεια σε κάτι που για εσάς είναι πολύ πιο εύκολο κι εφικτό!

6. Βάλτε πρόγραμμα

Σε μία δύσκολη μέρα με πολλές υποχρεώσεις, κάθε λεπτό μετράει. Προσπαθήστε να καταγράψετε όλα όσα έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα και προγραμματίστε σ’ αυτό  ακόμα και το χρόνο που θα αφιερώσετε στην οικογένεια. Το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να μην ξεχνάτε όλες εκείνες τις υποχρεώσεις (βλέπε γιορτή σχολείου ή προπόνηση) τις οποίες δε θέλετε να χάσετε με τίποτα.

7. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους φίλους σας

Οι περισσότεροι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν τα ίδια διλήμματα και την ίδια πίεση στην καθημερινότητά τους προσπαθώντας ν’ ανταποκριθούν σε όλους τους ρόλους τους. Συζητήστε μαζί τους για το πώς τα καταφέρνουν ή τι τους απασχολεί. Είναι ευεργετικό να νιώθεις πως και άλλοι βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση μ’ εσένα!

8. Επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε

Τα παιδιά επιζητούν το 100% της προσοχής μας. Παίξτε μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι πριν κοιμηθούν, ακούστε πώς τα πέρασαν στο σχολείο ή τι καινούργιο έμαθαν σήμερα, αλλά με πλήρη προσήλωση. Φροντίστε να είστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο παιδί, χωρίς παράλληλα να κοιτάτε το κινητό ή την τηλεόραση.

9. Αγκαλιάστε τα

Η δύναμη της αγκαλιάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Δείξτε έμπρακτα την αγάπη σας στο παιδί όχι με απαραίτητα με κάποιο νέο παιχνίδι, αλλά αγκαλιάζοντας το και αφήνοντας το να σας διηγηθεί πώς πέρασε τη μέρα του.

10. Διαβάστε μαζί τους

Βοηθήστε το στα μαθήματά του κάθε φορά που δυσκολεύεται ή διαβάστε του το αγαπημένο του παραμύθι. Αμέσως θα γίνετε ο αγαπημένος του ήρωας κι εσείς θα βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο να αποσυμπιεστείτε ύστερα από μία δύσκολη ημέρα.

Photo by Picsea on Unsplash

Δείτε επίσης: 

Πώς ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει στο διάβασμα για το σχολείο;