Post main image

Κάθε έγκυος γυναίκα αναγνωρίζει τα πρησμένα πόδια, τη ναυτία και τους πόνους στην πλάτη αφού είναι μέρος του “πακέτου” που έρχεται με την εγκυμοσύνη, αλλά τι συμβαίνει με το ακατάπαυστο σάλιο το οποίο πλημμυρίζει το στόμα σου ή την ακατανίκητη τάση σου να καθαρίσεις; Ακολουθούν 6 περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης τα οποία ίσως έχεις βιώσει πριν το μικρό σου έρθει στη ζωή αλλά και οι λόγοι για τους οποίους δεν θα έπρεπε να ανησυχείς.

Με ποια από τα περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που ακολουθούν ταυτίζεσαι;

 

1. Υπερβολικό σάλιο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, πολλές γυναίκες συνειδητοποιούν ότι υπερβολικό σάλιο συσσωρεύεται στο στόμα τους – μερικές φορές σε σημείο που εμποδίζει την ομιλία. Αν και δεν παύει να είναι σκέτος μπελάς δεν αποτελεί ανησυχία από ιατρικής πλευράς. Το υπερβολικό σάλιο συχνά συσχετίζεται με την πρωινή ναυτία και θα έπρεπε να τελειώνει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ δοκίμασε να μασάς τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή να χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα ώστε να σε βοηθήσει τόσο με το σάλιο όσο και με την ναυτία.
6 περίεργα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

2. Αιμορραγία της μύτης και ούλα που ματώνουν

Η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών – ο ένοχος πίσω από τα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης- μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα ρουθούνια σου και να κάνει τα ούλα σου να είναι πρησμένα και ευαίσθητα, ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Σε μια πρόσφατη έρευνα, Ολλανδοί ερευνητές βρήκαν ότι τα ούλα που αιμορραγούν αποτελούν μία από τις πιο κοινές αλλαγές στις εγκυμονούσες.
περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης

3. Μία ακαταμάχητη ορμή να φτιάξεις τη «φωλιά» σας

Εάν για κάποιο λόγο στο τρίτο τρίμηνο, αισθάνεσαι σαν να αποσυναρμολογείς το σπίτι και το φτιάχνεις από την αρχή δεν είσαι η μόνη. Το ένστικτο σε οδηγεί στο να καθαρίσεις και να οργανώσεις από την αρχή και είναι επίσης κοινό στα πουλιά, τις γάτες και τα σκυλιά. “Οι γυναίκες θέλουν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα, είναι σαν ένα ρολόι όπου το σώμα σου λέει: Χρειάζεται να ετοιμάσεις τα πάντα για το παιδί σου”. Είναι σαν να μπαίνεις σε λειτουργία προστασίας αλλά παράλληλα βρίσκεις ευχάριστη τη διαδικασία αφού σε κάνει πολύ παραγωγική. Και ναι το συμμάζεμα είναι ένα από τα περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

4. Πιο πυκνά μαλλιά και δυνατά νύχια

Από την 20η εβδομάδα πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους και τα νύχια τους φαίνεται να μεγαλώνουν γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος είναι η ρίζα αυτού του συμπτώματος επειδή δίνουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά στα μαλλιά και τα νύχια.
περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης

5. Κόκκινες, παλάμες και πόδια με φαγούρα

Ίσως δεις ότι η επιδερμίδα στην κοιλιά σου που μεγαλώνει σε φαγουρίζει όσο τεντώνεται- το ίδιο μπορεί να συμβεί στα χέρια και τα πόδια σου. Η αυξανόμενη παροχή αίματος στο δέρμα και τα υψηλότερα ποσοστά οιστρογόνων είναι ο πιο πιθανός λόγος για τις κόκκινες παλάμες και το δέρμα που φαγουρίζει. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρεις την φαγούρα στον γιατρό καθώς μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με κάποια ασθένεια και να μην είναι ένα από τα περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να σχετίζεται με πρόβλημα στο συκώτι το οποίο ονομάζεται «χολόσταση» το οποίο πρέπει να πάρουμε σοβαρά και να το διαχειριστούμε. Αλλά συνήθως είναι απολύτως φυσιολογικό.

6. Κράμπες στα πόδια

Μερικές γυναίκες έχουν φριχτές και επίπονες κράμπες στα πόδια τη νύχτα. Μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι οφείλεται στην ανεπάρκεια ασβεστίου και της βιταμίνης D αλλά η λήψη συμπληρωμάτων δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Ίσως η κατανάλωση μεταλλικού νερού το βράδυ λειτουργεί καλά για μερικές γυναίκες. Απ’ την άλλη μπορείς πάντα να σηκωθείς και να κάνεις μια βόλτα.

Διάβασε επίσης στο KIDOT mou:

Το άγνωστο τέταρτο τρίμηνο… της εγκυμοσύνης