Post main image

Όταν περιμένουμε το πρώτο μας παιδί το άγχος μας είναι μεγαλύτερο για την πορεία της εγκυμοσύνης και τον τοκετό χωρίς να σκεφτούμε καθόλου τις μέρες μετά τον τοκετό. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να μάθουμε για την πρώτη εβδομάδα με ένα νεογέννητο στο σπίτι, αν και πολλά από αυτά δεν συζητιούνται σχεδόν ποτέ. Μία μαμά μοιράζεται μαζί μας τι θα ήθελε να ξέρει εκ των προτέρων.

Τι να περιμένω μετά τον τοκετό;

 

1. Είναι φυσιολογικό για τα κορίτσια να έχουν ανεπτυγμένο στήθος κατά την γέννηση τους

https://www.instagram.com/p/CKMNC3PFsVK/?utm_source=ig_embed
Ποτέ δεν είχα ακούσει για βρέφη να αναπτύσσουν μεγάλα στήθη την πρώτη εβδομάδα της γέννησης έως ότου συνέβη στην κόρη μου. Παρατήρησα τα πρησμένα στήθη της όταν την έλουζα και αμέσως ανησύχησα. Όταν τηλεφώνησα στο γιατρό μου, με διαβεβαίωσε ότι ήταν μια απλά ορμονική παρενέργεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Κάτι δηλαδή απολύτως φυσιολογικό.

2. Αιματηρές πάνες 

https://www.instagram.com/p/B83_4-6J43M/?utm_source=ig_embed
Νόμιζα ότι τα είχα δει όλα με το στήθος του μωρού μου μέχρι που παρατήρησα αίμα στις πάνες της δύο ημέρες αργότερα. Αυτό με τρόμαξε ακόμα πιο πολύ και έτσι αποφάσισα να κάνω μία επίσκεψη στον παιδίατρο. Για δεύτερη φορά, ο γιατρός εξήγησε ότι ήταν ένα σημάδι απόσυρσης οιστρογόνων. Παρ’ όλα αυτά μακάρι να μου έλεγε κάποιος ότι αυτό ήταν φυσιολογικό,  θα με είχε σώσει  από το περιττό άγχος. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα του μωρού σας, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν ανωμαλίες

3. Κακά στον αέρα

https://www.instagram.com/p/CKMEJV_HqF0/?utm_source=ig_embed
Μακάρι να ήξερα ότι τα νεογέννητα θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τα κακά τους στον αέρα. Έπρεπε να το μάθω με τον σκληρό τρόπο. Το Cord Life εξηγεί ότι τα κακά των νεογέννητων αποτελούνται κυρίως από υγρά. Όταν ένα μωρό πιέζεται παραπάνω κατά την αφόδευση το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευσή τους στον αέρα.

4. Είναι φυσιολογικό το νεογέννητο να είναι τις πρώτες μέρες αλλήθωρο

https://www.instagram.com/p/CKMYHyVnfbl/?utm_source=ig_embed
Όταν το κορίτσι μου άνοιξε τα μάτια της για πρώτη φορά, κατάλαβα ότι αλληθώριζε. Δεν είχα ιδέα ότι αυτό συμβαίνει σε νεογέννητα και μακάρι να το ήξερα νωρίτερα. Τα βρέφη χρειάζονται χρόνο για να αποκτήσουν δεξιότητες ελέγχου των μυών και βέβαια χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να καταλάβω γιατί συνέβαινε αυτό.

5. Τα μωρά κάνουν συχνά αστείους θορύβους. βογκητά και αναστεναγμούς

https://www.instagram.com/p/B9yd8Vvgpcb/?utm_source=ig_embed
Τα νεογέννητα κλαίνε και κάνουν μόνο ήχους γουργουρίσματος, σωστά; Λάθος! Ήταν περίεργο όταν το μωρό μου έκανε ήχους μουγκρίσματος και ξεφυσήματος την πρώτη εβδομάδα. Κανείς δεν μου είπε ότι αυτό ήταν φυσιολογικό. Τα στενά ρινικά περάσματα ενός μωρού προκαλούν ήχους όπως του ροχαλητού ή του αναστεναγμού, έτσι μπορεί να παγιδευτεί βλέννα εξ ου και οι θόρυβοι.

6. Ένα πιασμένο-ευαίσθητο σώμα μετά τον τοκετό

https://www.instagram.com/p/CFP_OVYh-bt/?utm_source=ig_embed
Γιατί κανένας δεν με προειδοποίησε ότι το σώμα μου θα ένιωθε πόνο την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό; Είχα πρόβλημα με το πως να σηκωθώ από το κρεβάτι, να καθίσω, να περπατήσω και να χρησιμοποιήσω το μπάνιο. Εκτός αυτού, τα ράμματα μου ήταν ένας πρόσθετος πόνος και αναρωτιόμουν αν ο κόλπος μου θα επανέλθει στα φυσιολογικά του.

7. Το εδρόλουτρο προκαλεί ανακούφιση

https://www.instagram.com/p/CJ6gPYjg0Au/?utm_source=ig_embed
Δεν είχα ιδέα πόσο χαλαρωτικό είναι το εδρόλουτρο έως και μετά τον τοκετό. Το εδρόλουτρο βοηθάει στον καθαρισμό των γυναικείων οργάνων και όχι μόνο. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να γεμίσω την μπανιέρα με ζεστό νερό και να προσθέσω δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι και στη συνέχεια να καθίσω μέσα. Το εδρόλουτρο όχι μόνο μείωσε το πρήξιμό μου, αλλά βοήθησε στην ταχύτερη επούλωση του κόλπου μου.

8. Η τουαλέτα μοιάζει σαν εφιάλτης την πρώτη εβδομάδα

https://www.instagram.com/p/CIMwFQQpDPq/?utm_source=ig_embed
Ήξερα γενικά ότι πριν τον τοκετό έπρεπε να επισκεφτώ την τουαλέτα.  Αυτό που δεν ήξερα ήταν πώς θα την επισκέπτομαι μετά τον τοκετό. Όχι μόνο είχα υποστεί περινεοτομή, αλλά το σώμα μου ένιωθε παντού πόνο. Πονούσα κάθε φορά που γέλαγα, περπατούσα ή καθόμουν πόσο μάλλον να πάω για την ανάγκη μου- εφιάλτης.

9. Έντονη αιμορραγία μετά τον τοκετό

https://www.instagram.com/p/CJE6lg2B6o_/?utm_source=ig_embed
Είχα διαβάσει ότι οι μητέρες έχουν λοχεία μετά τη γέννηση. Αλλά υποθέτω ότι παρέλειψαν να εξηγήσουν το γεγονός ότι θα αιμορραγούσα βαριά τις πρώτες τέσσερις ημέρες. Η αλλαγή σερβιέτας με μεγάλους θρόμβους αίματος ήταν και είναι ένας εφιάλτης.

10. Ο θηλασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση

https://www.instagram.com/p/CJZKoPJlmgb/?utm_source=ig_embed
Εκτός από το να συναντήσω το μωρό μου για πρώτη φορά ανυπομονούσα και να το θηλάσω. Ένιωθα συναισθηματικά και σωματικά έτοιμη γι’ αυτό. Ωστόσο πολλά ήταν τα πρωινά που ξυπνούσα με πρησμένο στήθος. Το μωρό μπορεί να έτρωγε λιγότερο στη διάρκεια της νύχτας αλλά η παραγωγή γάλακτος ήταν μεγάλη έτσι το στήθος πρηζόταν και ο πόνος ήταν έντονος. Επιπλέον έπαθα μαστίτιδα και αιμορραγούσαν οι θηλές μου. Ο θηλασμός την πρώτη εβδομάδα ήταν τόσο οδυνηρός και τον μισούσα. Άρχισα να το απολαμβάνω και να συνδέομαι με το μωρό μου πολύ αργότερα.
Πηγή:Babygaga
Διαβάστε επίσης:

Πρώτη φορά γονείς: Οι 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους