Post main image

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν περισσότερο τους γονείς είναι: Πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο σχολείο για τα παιδιά μας; Όσοι από εσάς το έχετε ζήσει, ή όσοι από εσάς το βιώνετε αυτή τη περίοδο, σίγουρα θα συμφωνήσετε πως δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία. Η επιλογή σχολείου για τα μικρά παιδιά είναι μεγάλη υπόθεση, η οποία συχνά στρεσάρει τους γονείς.

*  Γράφει η Μαρία Τάσιου, Εκπαιδευτικός Μοντεσσοριανής Αγωγής και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ιδιοκτήτρια του Montessori Lab
Όλες σχεδόν οι επιλογές των γονέων , έχουν ως κίνητρο την ευχαρίστηση των παιδιών τους. Στόχος είναι το παιδί σας να περνά χρόνο σε ένα περιβάλλον το οποίο το γεμίζει, το κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό να βρεθεί; Παρακάτω, θα σας δώσω μερικά tips που θα διευκολύνουν αρκετά την διαδικασία εύρεσης σχολείου και ελπίζω να σας γλιτώσουν πολύ χρόνο!

Tips για να επιλέξουμε το κατάλληλο σχολείο για τα παιδιά μας

  • Tip 1 «Η ΛΙΣΤΑ»

Το πρώτο πράγμα που αναφέρω στους γονείς που με συμβουλεύονται για την επιλογή σχολικού περιβάλλοντος, είναι να φτιάξουν μια λίστα. Στη λίστα αυτή, οι γονείς καλούνται να απαριθμήσουν όλες τους τις προσδοκίες και ανάγκες από ένα σχολείο. Για παράδειγμα, μεταφορά από και προς το σπίτι, προετοιμασία φαγητού, Μοντεσσοριανή εκπαίδευση, ομαλή προσαρμογή, περιοχή κοντά στο σπίτι κλπ. Αφού καταγράψετε την λίστα σας, επιλέξτε κάποια κριτήρια, τα οποία είναι για εσάς αδιαπραγμάτευτα. Για παράδειγμα, μεταφορά, ομαλή προσαρμογή και ωράριο. Βρείτε, λοιπόν, τι ακριβώς ζητάτε από ένα σχολικό περιβάλλον και έπειτα επιλέξτε που μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι και που όχι. Κρατήστε τη λίστα μαζί σας καθ’ όλη τη διάρκεια αναζήτησης και θα δείτε πως θα σας κατευθύνει!

  • Tip 2 «ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»

Όταν πια έρθει η ώρα να ξεκινήσετε τις επισκέψεις στα σχολεία, είναι αρκετά χρήσιμο να πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παρατηρήσετε όχι μόνο τη διάθεση και τον ενθουσιασμό του παιδιού για το νέο περιβάλλον, αλλά ακόμη και τον τρόπο που θα το υποδεχθούν οι δασκάλες  στο σχολείο. Προσέξτε εάν θα μιλήσουν στο παιδί σας, εάν θα ενδιαφερθούν να το απασχολήσουν και γενικότερα, εάν θα φροντίσουν να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί του. Μια τέτοια συμπεριφορά όχι μόνο βοηθά το παιδί να νιώσει άνετα σε έναν καινούριο χώρο, αλλά επίσης προδίδει πολλά για τον τρόπο προσέγγισης που ακολουθούν οι δάσκαλοι/δασκάλες σε αυτό το σχολείο. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε έπειτα να συζητήσετε με το παιδί σας για την εμπειρία του και να σας πει το ίδιο τη γνώμη του!

  • Tip 3 «Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ»

Η προσαρμογή ενός μικρού παιδιού στο καινούριο σχολικό περιβάλλον, είναι μεγάλη υπόθεση. Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας θα χρειαστεί χρόνο να σας αποχωριστεί, φροντίστε το θέμα αυτό να συζητηθεί από την αρχή με τους υπεύθυνους του σχολείου. Ο τρόπος προσαρμογής δεν είναι ίδιος παντού, όπως επίσης το κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Βρείτε ένα σχολείο που να σας ακούει και όπου χρειάζεται να σας κατευθύνει. Μην ξεχνάτε, σχεδόν πάντα οι γονείς βιώνουν εξίσου δύσκολα την ώρα του αποχωρισμού και είναι σημαντικό να νιώσετε και εσείς οι ίδιοι άνετα με τους ανθρώπους που θα αναλάβουν τη φροντίδα του παιδιού σας.

  • Tip 4 «ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΣΑΣ»

Στο τέλος της όλης διαδικασίας, και αφού θα έχετε επισκεφθεί σίγουρα αρκετά σχολεία, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε το ένστικτό σας. Συνήθως οι γονείς γνωρίζουν που και πως τα παιδιά τους θα νιώσουν άνετα, και μπορούν να αντιληφθούν άμεσα εάν ταιριάζουν ή όχι με τους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν μια τόσο στενή σχέση. Μην φοβάστε λοιπόν να ακούσετε τη φωνή μέσα σας και να κάνετε τη σωστή επιλογή! Το ένστικτο και όλα τα παραπάνω tips είναι που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το κατάλληλο σχολείο για τα παιδιά μας.
Καλή τύχη!

Δείτε ακόμα:

Πότε ξεκινά η εισαγωγή των μαθηματικών στα παιδιά νηπιακής ηλικίας με βάση τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία;