8 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας δεν είναι χαρούμενο στον παιδικό σταθμό

1. Κλαίει πριν να πάει

Child Doesn't Want To Go To Daycare
Credit: Shutterstock

Τα παιδιά κλαίνε όταν δεν μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν την δυσφορία τους. Το κλάμα είναι η πρώτη ένδειξη ενόχλησης που θα παρατηρήσετε. Εάν ξεκινούν με κλάμα σίγουρα αυτό δεν είναι ένα καλό σημάδι. Το παιδί σας ξεκάθαρα νιώθει άβολα και δεν χαίρεται γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.

2. Φαίνεται τρομαγμένο και διστακτικό όταν αναφέρεστε στον παιδικό σταθμό

παιδικός σταθμός
Credit: Shutterstock

Φαίνεται το παιδί σας τρομαγμένο και ανένδοτο να αφήσει το σπίτι και να πάει στον παιδικό; Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι δεν είναι όλα ρόδινα εκεί. Ίσως να μην αισθάνεται την αγάπη και την ασφάλεια που χρειάζεται. Μιλήστε με άλλους γονείς για να δείτε εάν τα παιδιά τους είναι το ίδιο απρόθυμα να πάνε στον παιδικό. Εάν είναι μπορείτε μαζί να μεταφέρετε τις ανησυχίες σας στο προσωπικό του σταθμού.

3. Έχει αλλάξει εντελώς η συμπεριφορά τους

Common Parenting Mistakes With Toddlers
Credit: Shutterstock

Είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να θυμώνει και να έχει πεσμένη διάθεση. Αλλά αν το παιδί σας ήταν χαρούμενο και ξαφνικά έχει συνεχώς ξεσπάσματα θυμού και εναλλαγές διάθεσης από τη μέρα που ξεκίνησε στον παιδικό σταθμό τότε κάτι δεν πάει καλά. Είναι φυσιολογικό το παιδί να χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει στον παιδικό και μερικές φορές θα επαναστατήσει αλλά εάν δεν υπάρχει βελτίωση για μήνες μετά την έναρξη μπορείτε να καταλάβετε ότι το παιδί σας δεν είναι χαρούμενο εκεί και θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιον καινούργιο χώρο.

4. Το παιδί σας είναι πιο προσκολλημένο πάνω σας από το συνηθισμένο

What To Do If Your Toddler Holds Their Breath
Credit: Pixlr / Deb_Edit

Όταν ένα παιδί είναι αγχωμένο θα προσκολληθεί περισσότερο στους γονείς του όταν είναι στο σπίτι. Βλέπετε το παιδί σας να είναι κρεμασμένο από το πόδι σας από τη στιγμή που το παίρνετε από τον παιδικό σταθμό και να αρνείται να φύγει μέχρι την ώρα του ύπνου; Αυτό ίσως να είναι ένα ακόμη σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στον παιδικό σταθμό.

5. Έχει αϋπνίες και έχει εφιάλτες

A baby in a white coat crying out loud
via Pexels / William Fortunato

Το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού αποσυντονίζεται όταν τρομάζει και αγχώνεται. Κάτι δυσάρεστο που συμβαίνει στον παιδικό σταθμό μπορεί να κάνει το παιδί ανήσυχο και νευρικό. Κάτι που μπορεί να φαίνεται τόσο μικρό μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικό για το παιδί σας και να προκαλεί εφιάλτες. Εάν όλα στο σπίτι φαίνονται καλά, τότε ελέγξτε εάν κάτι στον παιδικό το ενοχλεί.

6. Οπισθοδρόμηση

παιδικός σταθμός
Credit: Shutterstock / Deb_Edit

Τίποτα δεν κάνει πιο χαρούμενη μία μαμά από το παιδί το οποίο μεγαλώνει και σταματάει κάποιες συνήθειες που έχει αποκτήσει όπως το πιπίλισμα του δαχτύλου ή την κατάκτηση του γιογιό και την χρήση της τουαλέτας. Εάν το παιδί σας αρχίζει να δείχνει σημάδια οπισθοδρόμησης μετά τον παιδικό, π.χ. αρχίζει πάλι να βρέχεται και να μην πηγαίνει τουαλέτα τότε κάτι το στρεσάρει.

7. Αρρωσταίνει συχνά

Sick Toddler Has Common Cold
Via Pixabay

Ένας κρίσιμος δείκτης ότι ο χώρος που έχετε επιλέξει δεν είναι κατάλληλος για το μωρό σας είναι η γενικότερη υγεία του. Αν και είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να αρρωσταίνουν όσο μεγαλώνουν όταν αυτό γίνεται συχνά τότε θα πρέπει να σας κρούσει των κώδωνα του κινδύνου. Εάν το άλλοτε υγιές μωρό σας ξεκινά να έχει συνεχείς μολύνσεις μετά την έλευση του στον παιδικό ίσως ο χώρος να μην τηρεί τους κανόνες της καθαριότητας και υγιεινής που είναι απαραίτητοι καθημερινά.

8. Έχουν κοψίματα και μελανιές

παιδικός σταθμός
via Pexels/Brett Sayles

Τα παιδιά παίζουν και μαλώνουν όλη την ώρα, προκαλώντας κοψίματα και μελανιές κάποιες φορές. Αλλά αν αυτό γίνεται καθημερινά τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε. Είναι ένα σημάδι ότι το προσωπικό δεν έχει τον νου του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και οι φροντιστές μπορεί να τα προκαλούν. Με τόσα πολλά παιδιά που έχουν να φροντίσουν μερικοί μπορεί να αρχίσουν να τιμωρούν τα παιδιά, προκειμένου να τα διαχειριστούν μπορεί να τα τσιμπάνε ή να τα χτυπούν. Σε αυτή την περίπτωση αλλάξτε κατευθείαν χώρο φροντίδας για το παιδί.
Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο σχολείο για το παιδί μου;