Post main image

Πώς βοηθάνε τα παιδαγωγικά παιχνίδια για τα σχήματα τα παιδιά; Ποιες δραστηριότητες για τα σχήματα είναι κατάλληλες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας:

*Γράφει η Ελένη Τύμπα, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Οι πρώτες εμπειρίες των παιδιών βασίζονται στην παρατήρηση και το άγγιγμα, όπως είναι, για παράδειγμα, η αίσθηση του σχήματος των αντικειμένων και η παρατήρηση των ιδιοτήτων τους ( π.χ. το μπαλάκι και ο βόλος κυλάνε). Για παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τα επίπεδα σχήματα, τις γωνίες και την αίσθηση του χώρου.

Τα σχήματα που μπορούν να προσεγγιστούν στην προσχολική εκπαίδευση είναι ο κύκλος, το τετράγωνο, το τρίγωνο και το ορθογώνιο.

Αν και τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν και να ονοματίσουν τα παραπάνω σχήματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τις ιδιαίτερες ιδιότητες τους, ούτε να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις σχέσεις τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίζουν το σχήμα του τετραγώνου και του ορθογωνίου, όταν όμως αλλάξει η διευθέτηση των σχημάτων, τότε αυτά παύουν στην παιδική αντίληψη να είναι τετράγωνο και ορθογώνιο αντίστοιχα.

παιχνίδια για τα σχήματα

Παιδαγωγικά παιχνίδια για τα σχήματα – Δραστηριότητες για τα σχήματα

Ακολουθούν επομένως κάποια παιδαγωγικά παιχνίδια για τα σχήματα που μπορούν να οδηγήσουν στη γνώση μέσα από έναν παιγνιώδη τρόπο. Παράλληλα σημειώνονται και τα σχολικά μαθήματα κατά τα οποία θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση των δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες είναι κατάλληλες για σχολική αίθουσα αλλά μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα ώστε να πραγματοποιηθούν στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει ενώ παράλληλα όλη η οικογένεια ενωμένη περνά ποιοτικό χρόνο.

 

Μες την τάξη περπατώ, σχήματα αναζητώ

(γλώσσα, μελέτη περιβάλλοντος, μαθηματικά)

 

Τα παιδιά κινούνται ελεύθερα στο χώρο της τάξης και παρατηρούν αντικείμενα που έχουν διάφορα σχήματα π.χ. παράθυρο-ορθογώνιο, τραπέζι-τετράγωνο. Στη συνέχεια ορίζουμε ένα σχήμα και τα παιδιά πρέπει να βρουν ποιο αντικείμενο έχει αυτό το σχήμα και τρέχουν να το ακουμπήσουν.

παιχνίδια για τα σχήματα

Μάντεψε το σχήμα

(γλώσσα, μελέτη περιβάλλοντος, μαθηματικά)

 

Κρεμάμε στην πλάτη ενός παιδιού ένα σχήμα χωρίς αυτό να το δει. Το παιδί κινείται στο χώρο και οι υπόλοιποι χωρίς να μιλούν προσπαθούν να του δείξουν με τα δάχτυλά τους ποιο σχήμα κουβαλάει. Μια παραλλαγή: τα παιδιά δε δείχνουν το σχήμα αλλά αναφέρουν αντικείμενα που έχουν αυτό το σχήμα π.χ. για το ορθογώνιο λένε τη λέξη πόρτα.

Η σχηματούπολη

(γλώσσα, μελέτη περιβάλλοντος, μαθηματικά, δημιουργία και έκφραση: εικαστικά)

 

Μοιράζουμε στα παιδιά χαρτόνια κανσόν όπου έχουμε σχεδιάσει τα τέσσερα σχήματα. Επίσης χρησιμοποιούν υλικό από τη γωνιά των σχημάτων π.χ. κουμπιά, καπάκια κ.λ.π. Τα παιδιά κόβουν τα χαρτόνια και σε χαρτί του μέτρου προσπαθούν να κολλήσουν τα υλικά τους σχηματίζοντας σπίτια (τετράγωνο-τρίγωνο), δέντρα (κύκλος-ορθογώνιο) και ανθρώπους (κύκλος-τετράγωνο-ορθογώνια).

*Το υλικό δημιουργήθηκε και με τη συμβολή της Παιδαγωγού Προσχολικής Ηλικίας, Κλεοπάτρας Παγιαβλή

Δείτε ακόμα:

6 δημιουργικές δραστηριότητες για τα σχήματα