Post main image

Ο ύπνος είναι μια πολύ σημαντική λειτουργία για τα μικρά παιδιά. Από τη γέννηση κιόλας, ένα άτομο βιώνει τρομερή ανάπτυξη που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το σώμα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά και θέτει τις βάσεις για τη συνεχή ανάπτυξή του κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι φυσιολογικό για τους γονείς να θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους, είτε είναι βρέφη, είτε μικρά παιδιά, είτε έφηβοι, κοιμούνται τόσο όσο είναι απαραίτητο. Ο υγιής ύπνος απαιτεί επαρκή διάρκεια, κατάλληλο χρόνο, καλή ποιότητα, κανονικότητα και απουσία διαταραχών ύπνου.
* Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Οδηγίες ύπνου στην παιδική ηλικία

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) παρέχει μερικές χρήσιμες οδηγίες σχετικά με το πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους. Λάβετε υπόψη ότι αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τις συνολικές ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο. Επομένως, εάν το παιδί σας εξακολουθεί να κοιμάται και το μεσημέρι ή το απόγευμα, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη όταν αθροίσετε τις τυπικές ώρες ύπνου του/της.
Η τακτική στέρηση ύπνου οδηγεί συχνά σε ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, υπέρταση, παχυσαρκία, πονοκεφάλους και κατάθλιψη. Τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά έχουν πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερες σχολικές επιδόσεις, συμπεριφορά, μνήμη και ψυχική υγεία.
Υγιείς συνήθειες ύπνου – Συμβουλές από την  Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP)

  • Κάντε τον επαρκή ύπνο προτεραιότητα όλης της οικογένειας. Το να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα για τον εαυτό σας δείχνει στα παιδιά σας ότι είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής— όπως η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση.
  • Τηρήστε μια τακτική καθημερινή ρουτίνα. Η ίδια ώρα αφύπνισης, ώρες γευμάτων, ώρα ύπνου και ώρες παιχνιδιού θα βοηθήσουν το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές και άνετο. Για τα μικρά παιδιά, βοηθάει να ξεκινούν νωρίς με μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως το διάβασμα ενός παραμυθιού. Βεβαιωθείτε ότι οι ρουτίνες ύπνου που χρησιμοποιείτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί όπου κι αν βρίσκεστε.
  • Ενδιαφέρουσες και ποικίλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας.
  • Περιορισμός χρόνου οθόνης. Κρατείστε όλες τις οθόνες—τηλεοράσεις, υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, tablet και τηλέφωνα μακριά από τα παιδικά υπνοδωμάτια, ειδικά τη νύχτα. Για να αποφύγετε τη διαταραχή του ύπνου, απενεργοποιήστε όλες τις οθόνες τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο.
  • Δημιουργήστε ένα υπνοδωμάτιο και ένα ασφαλές περιβάλλον που υποστηρίζει τον ύπνο. Χαμηλώστε τα φώτα πριν τον ύπνο και ελέγξτε τη θερμοκρασία στο σπίτι. Μην γεμίζετε το κρεβάτι του παιδιού σας με παιχνίδια. Ένα ή δύο πράγματα, ένα αγαπημένο κουκλάκι, μια κουβέρτα ασφαλείας, είναι εντάξει και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους αποχωρισμού.
  • Μάθετε να αναγνωρίζετε προβλήματα ύπνου. Τα πιο κοινά προβλήματα ύπνου στα παιδιά περιλαμβάνουν δυσκολία ύπνου, νυχτερινά ξυπνήματα, εφιάλτες, ροχαλητό, υπνοβασία, άπνοια.
  • Ρωτήστε τον δάσκαλο/δασκάλα. Ένα παιδί με ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο μπορεί να δυσκολεύεται να προσέξει στο σχολείο ή να δείχνει κουρασμένο.
  • Μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για τον ύπνο. Συζητήστε τις συνήθειες και τα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας με τον παιδίατρό σας, καθώς τα περισσότερα προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζονται εύκολα. Μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου ή να έχει πρόσθετες προτάσεις για τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου του παιδιού σας.

Δείτε ακόμα:

Ατυχήματα στο σπίτι και δηλητηριάσεις: Συμβουλές για γονείς

1