Post main image

Πώς να μάθω στο παιδί μου να κολυμπάει, αναρωτιούνται οι περισσότεροι γονείς αφού το κολύμπι είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους (και αποτελεί εξαιρετική φυσική άσκηση για όλο το χρόνο). 
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία προτείνει μαθήματα κολύμβησης ύστερα από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού! Επιλέγοντας να κάνετε μαζί με το μωρό μαθήματα baby swimming άλλωστε θ’ ανακαλύψετε άλλη μία εξαιρετική δραστηριότητα που θα απολαμβάνει τόσο το παιδί, όσο κι εσείς. 

Πρώτα η ασφάλεια 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του του Goldfish Swim School, ο σημαντικότερος κανόνες για όλες τις ηλικίες παιδιών είναι η ασφάλεια. Η συμβουλή του; “Τα παιδιά ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά στις εικόνες, γι’ αυτό βρείτε μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες που θα τους βοηθήσουν να θυμούνται όλους τους κανόνες ασφάλειας”. 

Η γνωριμία με το νερό 

Αν το παιδί σας δεν έχει ξαναμπεί στη θάλασσα ή αν φοβάται το νερό, τότε είναι καλό να το προετοιμάσετε πριν καν ακόμα πάτε σε κάποια παραλία. 
Παίζουμε μπουγέλο: Γεμίστε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και ρίξτε λίγο νερό στους ώμους και στο κεφάλι του παιδιού ώστε βρίσκεστε στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με τον Collins, αυτό βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με το νερό και τη θερμοκρασία του. 
Παίξτε στην μπανιέρα: Γεμίστε την μπανιέρα σας με παιχνίδια θαλάσσης και δείξτε τους πόσο διασκεδαστική μπορεί να είναι μία μέρα στην παραλία. 

Πώς να μάθω στο παιδί μου να κολυμπάει | Παιδιά ηλικίας 1 έως 2 ετών 

Σε αυτή την ηλικία, είναι καλό να αρχίσετε στα ρηχά με παιχνιδάκια. Μερικά tips: 

  • Έχετε το μωρό πάντα στην αγκαλιά σας 
  • Μην βουτάτε το κεφάλι του αν είναι κάτω των 3 ετών. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να καταπιούν μεγάλη ποσότητα νερού και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να περάσουν διάφορα χημικά στο αίμα τους (που οδηγεί σε τοξικότητα). 
  • Φορέστε στα μωρά πάνα κάτω από το μαγιό τους. 
  • Έχετε πάντα στο νου σας ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα, ώστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν υπάρχουν ρεύματα ή χρησιμοποιείτε φουσκωτά παιχνίδια. 

Πώς να μάθω στο παιδί μου να κολυμπάει | Παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών 

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι πιο περίεργα, αλλά και πιο δραστήρια στο νερό! Παρακινήστε τα παιδιά να κουνήσουν τους ώμους τους μέσα στο νερό, να κλωτσάνε μέσα στο νερό και να αρχίσουν να επιπλέουν ανάσκελα ή μπρούμυτα! 
Tip

  • Το παιδί μπορεί να νιώθει άνετα στο νερό με αποτέλεσμα να θέλει να κολυμπάει μόνο του. Μην το αφήνετε ούτε λεπτό χωρίς επιτήρηση. 

Παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών 

Είναι μία καλή ηλικία ώστε να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα κολύμβησης αν του αρέσουν. Στη θάλασσα, το παιδί μπορεί να μάθει να επιπλέει μόνο του, να βουτάει το κεφάλι του στο νερό, να φτάνει μέχρι το σημείο που πατάει και φυσικά με τη βοήθεια φουσκωτών ν’ αρχίσει να κολυμπάει. 
Tips 

  • Ακόμα και αν δεν χρειάζεται να κρατάτε το παιδί, πρέπει πάντα κάποιος ενήλικας να το επιβλέπει όσο βρίσκεται μέσα στην πισίνα ή τη θάλασσα. 
  • Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αλλάζουν εύκολα γνώμη. Έτσι την μία μέρα μπορεί να θέλουν να βρίσκονται συνέχεια στο νερό και την επόμενη να φοβούνται να μπουν. Δείξτε υπομονή και μην τα πιέσετε να κάνουν κάτι αν δεν είναι έτοιμα. 
  • Αν βρίσκεστε σε πισίνα, βεβαιωθείτε ότι είναι εμφανές το σημείο όπου αρχίζει να βαθαίνει. 

 

Παιδιά άνω των 6 ετών 

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να κάνουν βουτιά  για περισσότερη ώρα, να κολυμπάνε πιο εύκολα με βατραχοπέδιλα και να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα. 
Σε αυτή την ηλικία, μπορείτε να αφήσετε το παιδί να πλατσουρίζει μόνο του στο νερό, ωστόσο είναι απολύτως απαραίτητη η επίβλεψη από έναν ενήλικα. 
Tips 

  • Δημιουργήστε τον δικό σας κανόνα: πως τα παιδιά κολυμπούν μόνο όταν ένας ενήλικας της παρέας σας τα παρακολουθεί. 
  • Ένα γιλέκο- σωσίβιο είναι ιδανικό και απαραίτητο ακόμα και αν το παιδί απλώς παίζει στην ακρογιαλιά. 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς μπορώ να μειώσω το άγχος μου όταν πηγαίνω με το παιδί στη θάλασσα;