Post main image

* Γράφει η Ξανθίππη Πασχαλίδου, Ιατρός, ειδικός βελονισμού, Σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Τον τελευταίο μήνα ζούμε μέσα σε έναν καταιγισμό ειδήσεων, πληροφοριών, οδηγιών και λεπτομερέστατων στατιστικών αναλύσεων για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, ενώ η ζωή μας έχει εκτροχιαστεί από την ως τώρα καθημερινότητα. Παρ’ όλα αυτά, δε γίνεται καμία αναφορά στο ρόλο που παίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα στον έλεγχο του ιού. Η ευθύνη για την αντιμετώπισή του εναποτίθεται αποκλειστικά στον περιορισμό της μετάδοσης από τον έναν στον άλλο με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων (τα οποία, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες του κειμένου αυτού, σέβομαι και τηρώ.)
Το σώμα μας, όμως, διαθέτει ένα μηχανισμό άμυνας πολύ ισχυρό, τον οποίο θα είναι καλό να υποστηρίξουμε τις ημέρες αυτές, ώστε ακόμα και αν προσβληθούμε από τον ιό, να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθημερινά θέτει υπό τον έλεγχό του ιούς και μικρόβια με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, καθώς και καρκινικά κύτταρα που δημιουργούνται μέσα στο σώμα μας, τα οποία ελέγχονται ώστε να μην αναπτυχθούν σε όγκο.

Ξανθίππη Πασχαλίδου: Ο ρόλος της διατροφής στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ανοσoποιητικού, αλλά και γενικότερα του οργανισμού μας, σε ακμαία κατάσταση. Όλο το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αποφύγουμε τελείως τη ζάχαρη. Χρειάζεται προσοχή γιατί η ζάχαρη εμπεριέχεται κρυμμένη σε πολλές έτοιμες, προπαρασκευασμένες τροφές (π.χ. δημητριακά του πρωινού, παξιμάδια κ.τ.λ.), τις οποίες θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε τελείως από την καθημερινότητά μας. Αν βάλουμε στον εαυτό μας τον κανόνα «μηδέν ζάχαρη», στην αρχή ίσως αισθανθούμε έντονη την επιθυμία για γλυκό, καθώς είναι εθιστική ουσία. Για να το αποφύγουμε, μπορούμε, μετά το γεύμα, να τρώμε λίγο μέλι – κατά προτίμηση πικρό (μέλι κουμαριάς ή βελανιδιάς) ή λίγα κομμάτια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο > 75%. Θα περάσουμε ένα μικρό σύνδρομο στέρησης, αλλά θα βγούμε κερδισμένοι σε όλα τα επίπεδα- και ας μην ξεχνάμε ότι…έρχεται καλοκαίρι!
Ξανθίππη Πασχαλίδου
Το ξέρω πως δεν ξεκίνησα εύκολα. Συνεχίζω ακόμα πιο δυναμικά, προτείνοντας περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αν όχι πλήρη αποχή από αυτά (είναι, εξάλλου, η περίοδος της νηστείας της σαρακοστής για όσους την τηρούν ). Ο περιορισμός των τυριών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς και του γάλακτος, θα ευεργετήσει το σώμα, δεδομένων και των συνθηκών με τις οποίες εκτρέφονται πια τα ζώα. Πολλοί από εμάς έχουμε ανεπάρκεια ή και έλλειψη λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη που βρίσκεται στις τροφές αυτές, και δεν το γνωρίζουμε καν. Τα τυριά ωρίμανσης πέραν του έτους, όπως και το γιαούρτι με πέτσα, έχουν ελάχιστη λακτόζη. Αν θέλουμε, ας κρατήσουμε με μέτρο την κατανάλωση των τελευταίων.
Ας αποτελείται το διαιτολόγιό μας από αρκετές ωμές τροφές, φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση οργανικά ή μη επεξεργασμένα. Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και υπάρχει σε πολλές τροφές (με μεγάλη περιεκτικότητα στο γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το λεμόνι, το μαϊντανό κ.α.),  όπως επίσης και ο ψευδάργυρος (Zinc), που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε καρύδια και φασόλια. Θα μπορούσαμε, βέβαια, και να λαμβάνουμε καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης C και ψευδαργύρου. Φυσικά σκευάσματα με αντιμικροβιακή και αντιιική δράση, όπως ριγανέλαιο σε κάψουλες και βάμμα πρόπολης, μπορεί και αυτά να είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας για ένα διάστημα.
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά πολύ την ομαλή του λειτουργία. Αφεψήματα βοτάνων με αντιμικροβιακές και θεραπευτικές ιδιότητες, όπως φασκόμηλο, τσάι του βουνού, θυμάρι, πελαργόνιο, ευεργετούν τον οργανισμό. Επίσης, οι ρίζες τζίντζερ και κουρκουμά, είτε φρέσκες είτε σε μορφή σκόνης, είναι πολύ ευεργετικές και ανοσοδιεγερτικές (πχ σε ρόφημα, ένα κουταλάκι σκόνης τζίντζερ και ένα κουταλάκι κουρκουμά, με λεμόνι και ίσως λίγο μέλι).

Σημασία της άσκησης στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το σώμα μας είναι πλασμένο για να κινείται. Είναι πλασμένο για να τρέχει σε δάση, να σκαρφαλώνει σε δέντρα, να αναζητά και να παλεύει για την τροφή και την επιβίωσή του. Ακόμα και στην αφύσικη κατάσταση που ζούμε σε κατ’ οίκον περιορισμό, μπορούμε να δώσουμε στο σώμα μας την προσοχή και την τροφή που χρειάζεται: την άσκηση. ‘Ένα στρώμα στο πάτωμα, και ασκήσεις που ο καθένας ξέρει ή βρίσκει στο διαδίκτυο, μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και τη συναισθηματική. Με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, οι ουσίες της ευτυχίας. Νιώθουμε καλά, γιατί είμαστε καλά. Ο παππούς μου, ένας «αγράμματος», τραχύς άνθρωπος του μόχθου, μέχρι τα 92 του έστρωνε στο μικρό του διαμέρισμα χαλάκι στο πάτωμα και κάθε μέρα έπεφτε κάτω και έκανε ασκήσεις. «Να μη φας μια μέρα δεν πειράζει. Να μην κάνεις γυμναστική πειράζει», έλεγε.
To στρες καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας. Το διάστημα αυτό της καραντίνας, ας γίνουμε οι φρουροί του εαυτού μας, περιορίζοντας την άσκοπη έκθεσή μας σε υπέρμετρη πληροφόρηση. Ανοίγοντας την τηλεόραση, ιδιαίτερα την ώρα των ειδήσεων, ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας στο φόβο και στην αγωνία. Ναι, ενημερώνομαι, αλλά δεν είναι ανάγκη να μαθαίνω κάθε μέρα τον κατάλογο των νεκρών σε κάθε χώρα, καθώς αυτό δε βοηθά σε τίποτα την καθημερινότητά μου, ούτε την ποιότητα της ζωής μου και των ανθρώπων γύρω μου. Χρησιμοποιώ την τεχνολογία για να περιφρουρήσω την υγεία μου σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.
Bonus Tip από την Ξανθίππη Πασχαλίδου:
Ακούστε μουσική που αγαπάτε, ασχοληθείτε με πράγματα που πάντοτε θέλατε αλλά ποτέ δεν προλαβαίνατε, δημιουργήστε, επικοινωνήστε με τους αγαπημένους σας, ζήστε αυτή την παύση με ησυχία. Για όλα, θα παλέψουμε σε λίγο. Τώρα, ας αφήσουμε το χρόνο να κυλήσει και ας τον εκμεταλλευτούμε για να βγούμε πιο δυνατοί, πιο ήρεμοι, πιο χρήσιμοι, πιο δημιουργικοί, πιο καθαροί.

Καλή δύναμη σε όλους!

Ξανθίππη Πασχαλίδου, Ιατρός, ειδικός βελονισμού,Σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
xanthippi.pasc@gmail.com /  www.pxanthippi.gr
fb: Acupuncture home visits Volos/ Pelion
Bόλος

* Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την υγεία εδώ!