Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια αυτισμού στα παιδιά;
Share
Ο αυτισμός είναι ένα πρόβλημα υγείας που έχει γιγαντωθεί την τελευταία 20ετία γι’ αυτό οι γονείς αναρωτιούνται και αναζητούν ποια είναι τα πρώιμα σημάδια αυτισμού στα παιδιά;
Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που διακόπτει την κανονική συμπεριφορά, την επικοινωνία και τις κοινωνικές σχέσεις κάποιου. O αυτισμός δεν αλλάζει το πώς κάποιος φαίνεται σωματικά σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους, αν και μπορεί κανείς να έχει προβλήματα όταν αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους ενώ και η διαδικασία της μάθησης μπορεί να είναι λίγο διαφορετική σε σύγκριση με τους άλλους. Η εκμάθηση και οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων ενός αυτιστικού παιδιού μπορούν να είναι ακραίες και να αποτελούν μια πρόκληση.
Ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ή λιγότερη βοήθεια σε καθημερινές δραστηριότητες ανάλογα με τη διάγνωση. Σήμερα, η διάγνωση του αυτισμού κλιμακώνεται και συγκεκριμένα: Σύνδρομο Asperger, αυτιστική διαταραχή, και οποιαδήποτε άγνωστη γενικευμένη αναπτυξιακή ασθένεια. Αυτή η μορφή διάγνωσης είναι γνωστή ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD)
Πρώιμα σημάδια αυτισμού στα παιδιά
Η ASD μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των φύλων, ηλικιακών ομάδων, κοινωνικοοικονομικού και εθνοτικού υπόβαθρου. Τα αποτελέσματά της μπορεί να κυμαίνονται από ήσσονος σημασίας έως σοβαρή και είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες από τις γυναίκες. Η ASD είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε νήπια ηλικίας κάτω των δύο ετών, διότι, μέχρι την ηλικία αυτή, φαίνονται φυσιολογικά. Το παιδί σας μπορεί απότομα να επιδεινωθεί και να χάσει κάποιες δεξιότητες που είχε προηγουμένως αρχίσει να κατακτά.
Μερικά πρώιμα σημάδια του αυτισμού στα νήπια περιλαμβάνουν:
- Αποφυγή οπτικής επαφής
- Η εμφάνιση της κώφωσης λόγω έλλειψης ανταπόκρισης όταν καλείτε το όνομά του / της
- Καθυστέρηση ή έλλειψη λόγου
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα
- Ασυνήθιστη κίνηση των χεριών
- Δεν χαμογελάει ή κάνει ευτυχισμένες εκφράσεις παιδιών
- Στριφογυρίζει ή χτυπάει ασυνήθιστα το σώμα του/ της
- Αντιστέκεται σε οποιοδήποτε άγγιγμα
- Δεν κάνει ήχους ή θορύβους που συνηθίζονται στα μωρά
- Επαναλαμβανόμενος ίδιος τρόπος παιχνιδιού
- Ασυνήθιστες συνήθειες ύπνου και διατροφής
- Αδυναμία να ακολουθήσει οπτικά το χέρι σας όταν του δείχνετε κάτι
Πώς να εντοπίσετε συμπτώματα στο μικρό παιδί σας ως γονέας
Ως γονείς, είστε οι καταλληλότεροι για να διαγνώσετε τις αδυναμίες του παιδιού σας από οποιονδήποτε άλλο. Η στενή παρακολούθηση του παιδιού σας είναι το κλειδί. Παρακολουθώντας τη συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική εξέλιξη μπορείτε σίγουρα να παρατηρήσετε τυχόν προβλήματα πριν από κάθε γιατρό. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό, επομένως μην θεωρήσετε μια ενδεχόμενη καθυστέρηση σε κάτι ως αυτόματο σημάδι ότι το παιδί σας έχει πρώιμα σημάδια αυτισμού. Εάν η ανάπτυξη του παιδιού σας σας ανησυχεί, αναλάβετε δράση και επισκεφτείτε τον παιδίατρο του παιδιού σας για περισσότερες συμβουλές.
Μπορεί να έχετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας και να σας ζητήθηκε να παρακολουθήσετε την πορεία του και να περιμένετε. Σίγουρα πρόκειται για μια σκληρή εμπειρία δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε. Αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή για την ανάπτυξη του παιδιού σας και τυχόν καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμα αναπτυξιακά ζητήματα. Βασιστείτε στο ένστικτό σας όταν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας.
Λόγω των ανησυχιών σας, ο γιατρός θα αξιολογήσει λεπτομερώς τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις του παιδιού και θα σας ενημερώσει αν πρόκειται για σημάδια διάγνωσης αυτισμού. Οι γιατροί δεν είναι τέλειοι και μπορεί μερικές φορές να παραβλέψουν ή να υποβαθμίσουν την ανησυχία σας για το παιδί σας. Να είστε επίμονοι όταν υπάρχει αμφιβολία και εάν είστε ακόμα δυσαρεστημένοι με τη διάγνωση του γιατρού, ζητήστε μια δεύτερη γνώμη ή επισκεφθείτε έναν εμπειρογνώμονα ανάπτυξης παιδιών.
Δείτε επίσης: