Post main image

Γράφει η Παιδοδοντίατρος Δημητράκη Διονυσία

Τα πρώτα δόντια ενός παιδιού ονομάζονται νεογιλά και ξεκινούν να φυτρώνουν κατά τον 6ο-8ο μήνα ζωής και ολοκληρώνονται περίπου στα 2,5-3 έτη. Είναι 20 στο σύνολο. Ξεκινούν να αλλάζουν όταν το παιδί είναι 6 ετών, οπότε φυτρώνουν και οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, και τα τελευταία νεογιλά αποπίπτουν στην ηλικία των 12 ετών, οπότε ολοκληρώνεται ο μόνιμος φραγμός που αποτελείται από 28 δόντια.

“Είναι τα πρώτα δόντια, γιατί να ασχοληθώ και να τα φροντίσω… αφού θα τ’ αλλάξει!”

Η φροντίδα τους είναι εξίσου σημαντική με αυτή των μονίμων δοντιών και έχει ποικίλα οφέλη για ένα παιδί, με την μελλοντική αλλαγή τους να μην αποτελεί δικαιολογία για την παραμέλησή τους, καθώς η συνύπαρξη νεογιλών και μονίμων ξεκινά από το 6ο έτος της ηλικίας του παιδιού ως τα 12, δηλαδή καθ’όλη τη διάρκεια του δημοτικού σχολείου.

Τα δόντια αυτά βοηθούν στη σωστή μάσηση της τροφής και στην ομιλία. Επιπλέον, η διατήρηση της ακεραιότητάς τους, με την αποφυγή του τερηδονισμού τους, συμβάλλει στη σωστή διατήρηση του χώρου όπου θα ανατείλουν τα διάδοχα μόνιμα δόντια που θα έρθουν να τα αντικαταστήσουν. Η πρόωρη απώλειά τους μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία μελλοντικά. Συνεπώς, η παρουσία των νεογιλών δοντιών βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του προσώπου.

“Μα αυτά τα δόντια δεν έχουν ρίζες και νεύρα!”

Αυτό είναι ένας μύθος! Τα δόντια αυτά έχουν ρίζες από τη στιγμή που φυτρώνουν ως τη στιγμή που η ανατολή του μόνιμου διαδόχου θα τις απορροφήσει. Εσωτερικά, τα δόντια είναι κούφια και ο πολφικός θάλαμος περιέχει αγγεία, ζωντανά κύτταρα και νευρικό ιστό, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να επηρεαστούν από τερηδόνα, δηλαδή, να χαλάσουν και να πονέσουν. Παιδιά με τερηδονικές βλάβες τείνουν να χάνουν σχολικές ώρες για νοσηλεία και το μη υγιές χαμόγελο μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Ο σοβαρός τερηδονισμός τους μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τη γενική υγεία του παιδιού, αποτελώντας εστία φλεγμονής, και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε εισαγωγή σε νοσοκομειακή μονάδα. 

Τέλος, η εγκατάσταση καλών συνηθειών περιποίησης της στοματικής υγείας ενός παιδιού οδηγεί σε έναν ενήλικα με υγιές στόμα!